По-малко стрес заради коронавируса - ето как

4570
По-малко стрес заради коронавируса - ето как
Снимка: iStock/Guliver

Принудителната карантина и самоизолация, въведени в много страни поради пандемията от коронавирус, сериозно промениха обичайния начин на живот на милиони хора.

Ето мнението на двама известни американски специалисти в областта на поведението за това какво е необходимо и какво не трябва да се прави в този момент и как "хормонът на любовта" ни спасява от стреса.

Бизнесът в паника: Държавата спря

Държавата спря! Това сигнализираха разтревожени предприемачи пред “24 часа”. И попитаха има ли право чиновниците да спрат д...

Патрик Уенис, автор на книги и експерт, който е изучил поведението на много известни личности, обръща внимание на факта, че, бидейки в изолация, човек може да преживее много различни неприятни психологически симптоми. "Това може да е чувство на самота, страхове, тревожност, паника, депресия, различни фобии и мании, фрустрации ... Най-добрият план за действие в такава ситуация е да разберем какво можем и не можем да контролираме. Защото, когато опитваме да контролираме това, което не можем да контролираме, е още по-притеснително. Но ако приемем, че има неща, които не контролираме, ще изпитаме по-малко стрес и страхове", каза Уенис пред РИА Новости.

Алис Бойс, автор на книги по психология, отбелязва, че когато човек е изправен пред непосредствена опасност, той обикновено се фокусира върху нея и му е трудно да се концентрира върху нещо друго. Бойс дава някои съвети, които ще ви помогнат да преживеете стреса от карантината: намалете очакванията към себе си, общувайте повече с други хора по телефона и в интернет, а тези, които имат деца – нека играят с тях по-често, правете нещо креативно, опитайте се да поддържате някаква физическа активност.

Експертът призовава да не се драматизира ситуацията, тъй като много хора са доста адаптивни към новите заплахи и новата реалност.

Уенис отбелязва, че толерантността към самотата, както и стреса като цяло, е различна за всеки човек. "Няма такава математическа формула, която да показва, че след три дни ще загубите ума си или ще започнете да изпитвате страхове или тревожност. Всичко зависи от конкретния човек: интровертът се нуждае от по-малко комуникация с други хора, а екстровертът - от повече, така че самоизолацията ще го потисне повече", обясни експертът.

Експеримент: Могат ли кучета да откриват COVID-19?

Могат ли кучетата да бъдат обучени да помагат в откриване на COVID-19 чрез изостреното си обоняние? Британската благотворителна организ...

"За по-възрастните хора е особено трудно, защото те знаят, че са по-предразположени към това заболяване. Те имат допълнителни страхове за това", добавя Уенис.

От друга страна, самоизолацията е по-лесна за тези, които имат семейство. "Те могат да се целуват, прегръщат и докосват един друг - това е много важно за психическото и емоционалното здраве. Това причинява отделянето на хормона окситоцин у човека, който успокоява. Наричаме го "хормонът на любовта", заяви експертът.

Според нея, домашните любимци могат да помогнат за по-лекото преживяване на самоизолацията. "Вашите домашни любимци са щастлив подарък. Можете да ги галите, прегръщате, да играете с тях. Мисля, че много от хората сега ще си купят или осиновят домашни любимци. Това е добро лекарство за самотата", казва Уенис.

Още: "САЩ вече е убедително номер едно по болни от коронавирус, в Китай няма нов случай за 24 часа"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com