Полезни за очите? 10 интересни неща за ягодите, които може би не знаехте

4247
Полезни за очите? 10 интересни неща за ягодите, които може би не знаехте
Снимка: iStock

Май и юни са времето за сочни, зрели тъмни ягоди. Знаете от първа ръка колко са вкусни. А сега ще ви разкажем и за други предимства - според учените.

Ягодите подобряват паметта

Според последните проучвания яденето на ягоди забавя процеса на стареене на мозъка, което означава, че удължава функционалния му живот, позволявайки ни да запазим здрава и силна памет възможно най-дълго. Интересно е, че има и проучване, което доказва, че ежедневното ядене на ягоди подобрява краткосрочната памет. Тези данни са важни с оглед на факта, че влошаването на способността за запомняне на скорошни събития се свързва с появата на болестта на Алцхаймер.

Ягодите подобряват зрението

Зрелите червени ягоди са полезни не само за паметта, но и за зрението. Многобройни изследвания потвърждават, че ежедневната консумация на ягоди предотвратява развитието на макулна дегенерация на ретината, катаракта, сухота в очите, прогресивна слепота и други проблеми, свързани с възрастовите промени в тъканите. Уникалният биохимичен състав на ягодите позволява не само да се предотврати появата на много заболявания, които водят до увреждане на зрението, но и допринася за постепенното лечение на съществуващите заболявания.

Ягодите са (много) богати на антиоксиданти

Като начало нека да си припомним какви са точно тези антиоксиданти. Антиоксидантите или консервантите, както още ги наричат, са вещества, които предотвратяват вредното въздействие на активния кислород върху клетките на организма. Антиоксидантите предпазват организма от преждевременно стареене и сериозни заболявания. Учените отбелязват, че ягодите съдържат голямо количество фенолни съединения - биофлавоноиди, които имат изразени антиоксидантни свойства. Доказано е, че ежедневната консумация на ягоди повишава способността на организма да се противопоставя на въздействието на свободните радикали. Струва си обаче да се вземе предвид един съществен нюанс: не всички ягоди са еднакво полезни. Ярките, алени, с бели "задни части" плодове е по-добре да се оставят настрана за сладко, те съдържат в пъти по-малко антиоксидантни вещества от своите по-тъмни събратя. В този случай цветът е от голямо значение: колкото по-тъмни са плодовете, толкова по-полезни са.

10 ползи за здравето от ягодите

Ягодите са източник на елагова киселина

Елаговата киселина е регулатор на клетъчния цикъл и се среща най-често в екстрактите от плодове, ядки и горски плодове. Веществото придобива известност благодарение на способността си да спира мутацията на раковите клетки. Сред всички продукти по отношение на съдържанието на елагова киселина ягодите заемат почетното трето място. Освен че веществото е в състояние да потисне туморните процеси, то помага и в борбата със свободните радикали, има противовъзпалителен ефект, влияе положително върху кръвотворните процеси, а също така укрепва имунната система, като я предпазва от външни неблагополучия.

Ягодите са богат източник на витамин С

Общоприето е, че основните източници на витамин С или аскорбинова киселина са лимоните, портокалите и в краен случай чесънът. Същевременно ягодите са много по-надежден източник на това вещество: шепа от тези плодове съдържа повече витамин С, отколкото един портокал. Вярно е, че трябва да се има предвид, че с такова богатство могат да се похвалят само тъмните зрели ягоди, отгледани под яркото слънце, а не в оранжерия. Интересно е, че този витамин ще остане в замразените ягоди в почти същото количество, както в пресните. Но не можете да се надявате на сладка и конфитюри - високата температура унищожава витамина и в сладката добавка към чая не остават полезни вещества.

Ягодите като превенция на рака

Днес всяка година се провеждат стотици изследвания за изучаване на рака и методите за неговата профилактика. Някои от тях показват, че редовната консумация на редица определени храни спомага за намаляване на вероятността от развитие на рак. Вижда се, че ягодите са регистрирани в този списък. Благодарение на високата концентрация на витамин С, елагова киселина, антоцианин, кемпферол и други полезни вещества, този плод може да предотврати развитието на някои форми на рак. 

Защо ягодите са полезни за жените над 50 години?

Ягодите са полезни за фигурата

Първо, сладкият плод е с ниско съдържание на калории. В 100 грама има само 33 килокалории, които, между другото, се изгарят само за няколко минути активно бягане. Второ, тя има нисък гликемичен индекс, което означава, че предотвратява натрупването на мазнини. Трето, съдържа вещества, които насърчават изгарянето на мазнините. Според някои доклади ефективността на избраната диета се увеличава с 24% при тези, които са включили в нея ежедневната консумация на ягоди. Антоцианинът, на който изобилства ягодата, трябва да бъде благодарен за този ефект. И така, отхвърляме съмненията и се доверяваме на ягодите.

Ягодите нормализират нивата на кръвната захар

Ягодите са едни от сладките плодове, които диабетиците могат да консумират. Благодарение на уникалния си състав във всяко едно отношение, както и на високото ниво на фитонутриенти, тя не допринася за рязко повишаване на нивата на кръвната захар, а също така забавя усвояването на захарите. Поради това се препоръчва и за хора, които са изложени на висок риск от развитие на диабет. Смята се, че този плод е отлично средство за профилактика.

Ягодите са полезни за сърцето

Доказано е, че тези червени плодове намаляват риска от поява и развитие на множество сърдечносъдови заболявания. Както вече казахме, ягодите са богати на различни витамини и антиоксиданти, но в случая е много по-важно, че в зрелите плодове се откриват и залежи от магнезий и калий. Последните играят важна роля за нормализиране на кръвното налягане, както и за предотвратяване на застоя на течности, който води до отоци, както видими външно, така и такива, които могат да се образуват по вътрешните органи.

Ягодите се препоръчват на страдащите от алергии

Изненадващо е, че такъв противоречив на пръв поглед плод е точно това, което се препоръчва за хора, страдащи от различни видове алергии. Изглежда, че зрелите, ароматни, с ярък вкус, години трябва да се държат настрана от хора с подобни проблеми. Но не, благодарение на уникалния си биохимичен състав ягодите потискат възпалението и някои биохимични реакции, свързани с алергиите.

Освен това ягодите са подходящи и за бъдещите майки. Проучванията показват, че ако една жена консумира ягоди по време на бременността, рискът от развитие на алергия към ягоди при детето ще бъде минимален.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com