10 ползи за здравето от ягодите

5407
10 ползи за здравето от ягодите
Снимка: iStock/Guliver

Няма нищо по-хубаво от това да ядете пресни ягоди. Техният мек, сладък вкус и сочна текстура могат да накарат всеки да се влюби в червените горски ли градински плодове.

Те притежават примамлив външен вид, имат впечатляващ вкус, опияняващ аромат. Това прави ягодите един от най-популярните плодове сред хората от всички възрасти.

10-те най-добри ползи за здравето на ягодите:

Най-лесният и често срещан начин да се насладите на тези плодове е да ги ядете сурови. Може да използвате ягоди в комбинация със сладолед, да приготвяте от тях: желе, мармалад, конфитюр, компот сироп и др.

Независимо дали са пресни, или замразени, тези плодове имат впечатляващо количество ползи за здравето. Те могат да ви изненадат.

Пози от консумацията на ягоди:

1. Регулират кръвното налягане

Ягодите са силно препоръчителни за хора с високо кръвно налягане. Редовната консумация на ягоди помага за предотвратяване на хипертония. Наред с това поддържат здравословни нива на кислород. Като естествен източник на калий, ягодите помагат за контролиране на кръвното налягане. Калият намалява ефектите на натрия. Ниският прием на калий е един от рисковите фактори за високо кръвно налягане.

 2. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Огромното количество фибри, антиоксиданти, фитохимикали и витамини в ягодите помагат за балансиране нивата на холестерола в кръвта и същевременно укрепват сърдечния мускул.

 3. Поддържат здрава кожа

Няколко антиоксиданта в ягодите, включително витамин С, помагат за предотвратяване на увреждането на кожата и тялото от свободните радикали. Витамин С, допринася за производството на колаген в кожата. Такъв е от съществено значение за поддържането на еластичността и твърдостта на кожата.

 4. Помагат в борбата с рака

Консумацията на ягоди се свързва и с по-нисък риск от рак на хранопровода, гърдата, дебелото черво, простатата и кожата. Високите нива на витамин С (антиоксидант) в ягодите могат да помогнат за предотвратяване на рак. Те правят имунна система здрава, а това най-добрата защита на тялото. Антиоксидантите улавят свободните радикали и неутрализират потенциално негативния ефект, които могат да имат, върху клетките. В допълнение, фитохимикали като кверцетин и елагова киселина, открити в ягодите, имат противоракови свойства.

 5. Укрепват имунната система

Ягодите съдържат витамин С, който играе важна роля за повишаване на имунитета. Достатъчна е само една порция ягоди и в нея се съдържа 51,5 mg витамин С. Това е около половината от дневния прием. Витамин С е мощен антиоксидант. Това помага на белите кръвни клетки да функционират правилно и да реагират бързо на инфекции. Наред с това позволява на тялото да се бори с токсините и чуждите тела.

 6. Бори се с артрит и подагра

Как да се грижим за ягодите през август - основни стъпки

До края на летния сезон ягодите имат нужда от конкретни грижи. В тях се включват подсилено подхранване, постоянно поливане, пресаждане,...

Вредните свободни радикали в организма водят до натрупване на токсини и киселини. Последните са основна причина за мускулна и тъканна дегенерация, както и изсушаване на телесните течности. Това може да увеличи риска от артрит и подагра.

Ягодите са богати на антиоксиданти. Те помагат на тялото да изхвърли всички вредни отпадъци и токсини, което от своя страна се бори с артрита и подаграта.

 7. Подобрява когнитивната функция

Ягодите съдържат високи нива на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане на свободните радикали. Наред с това в тези плодове имат определени съединения, които променят начина, по който взаимодействат невроните им в мозъка. Тези промени предотвратяват възпалението в мозъка и подобрява мозъчната функция. Ягодите могат да помогнат за предотвратяване загуба на памет, Алцхаймер и деменция.

 8. Лечение на диабет

Плодовете и зеленчуци, които може да отглеждате безпроблемно на терасата

Страхотно е, когато имате домашни плодове и зеленчуци и може да ги откъснете от градината си във всеки един момент. Ако обаче не разпол...

Ягодите са чудесен избор за хора с диабет. Като храна с нисък гликемичен и високо съдържание на фибри, те са от полза за регулиране нивата на кръвната захар. Поддържат стабилни нива и избягват екстремни високи и ниски. Наред с това фибрите спомагат за забавяне усвояването на захар в кръвта.

 9. Подпомагат здравето на очите

Ягодите са полезни за здравето на очите, главно поради високото си съдържание на витамин С. Този антиоксидант намалява риска от катаракта, като помага на тялото да се бори с радикалните увреждания. Освен това осигурява защита, срещу очни заболявания като глаукома. Витамин С е важен и за укрепване на роговицата и ретината.

10. Подпомагат здравословната бременност

За жени, които са бременни или се опитват да забременеят е важно да добавят ягоди в диетата си. Високото съдържание на фолиева киселина в ягодите е от съществено значение за формирането и развитието на мозъка на бебето в ранните етапи на бременността. Освен това, приемането на достатъчно фолиева киселина по време на бременност помага за намаляване на риска от вродени дефекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com