Защо ягодите са полезни за жените над 50 години?

5013
Защо ягодите са полезни за жените над 50 години?
Снимка: iStock

Сочните и ароматни плодове като ягодите не са много. Освен този неустоим вкус, те носят и много ползи за организма на човека. Жените над 50 години е особено препоръчително да посягат по-често към този чуден плод.

Какво ще получат от него?

Цял букет от полезни хранителни вещества, творящи чудеса за здравето и добрия външен вид. Една чаша ягоди, около 150 грама плод в нея, съдържа 49 калории и 3 грама фибри. Освен това в него има протеини, витамин С, манган, фолиева киселина, магнезий, калий, витамин К.

Богатството на феноли и антиоксиданти е още един плюс на плода, защото така се явява превенция срещу рак и подобрява сърдечното здраве.

Това издава, че ягодите са пълни с нитрати

Ползите от ягодите 

-       Повишават имунитета - съдържанието на витамин С е причината ягодите да са силен имунен стимулатор. Този витамин е в по-големи количества в плода, дори от този в портокала. А този витамин повишава концентрацията на имуноглуболин, което е ключов фактор за работата на имунната система. Борбата с умората е решена с ягоди, защото те са много силни в това отношение.

-       Полза за очите - наличието на силни антиоксиданти има голяма полза за очното здраве, защото предотвратява катаракта. Освен това пази очите от свободните радикали, увреждащи лещите и ретината. Предотвратява и дегенерацията на макулата и други очни заболявания, характерни за жените над 50 години.

-       Полза за сърцето - елаговата киселина и фравоноидите в ягодите унищожават лошия холестерол, пречи на възпалителните процеси в организма и предпазва сърцето. Те намаляват щетите от окислителните процеси, както и липидите в кръвта, които са виновни за редица сърдечни проблеми. Рискът от инфаркт може сериозно да се намали, тъй като той нараства с възрастта.

Ако вече купувате ЯГОДИ, винаги следете за ето тези неща

-       Регулират кръвното налягане - антоцианините, антиоксидантите в ягодите понижават кръвното налягане. Богати са на калий, който държи кръвното под контрол, а след 50 години то е основен фактор, създаващ проблеми.

-       Подобряват храносмилането - в една порция от 100 грама ягоди има около 2 грама фибри, затова редовната им консумация предотвратява храносмилателни проблеми като запек и възпаление на червата.

-       Ягодите са сериозен коз в борбата с диабет тип 2, тъй като забавят усвояването на захарите в кръвта. Това е ниско калоричен плод и е чудесна диетична закуска. С ягоди се правят и много диети за отслабване, като някои са изцяло с ягоди, а други с тяхно участие. Редовният прием на този сочен плод увеличава производството на хормона адипонектин, засилващ метаболитните процеси в организма. Добавката в плодови салати, смутита и плодови кремове е от полза за тялото ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com