Потопете главата в студена вода, за да спрете сърцебиенето

2933
Потопете главата в студена вода, за да спрете сърцебиенето
Снимка: iStock

Палпитациите - усещането за ускорен, неравномерен или учестен сърдечен ритъм - могат да бъдат смущаващо, а понякога дори тревожно преживяване. Въпреки че често са безобидни и са свързани със стрес, тревожност или прием на кофеин, те могат да причинят значителен дискомфорт. В такива моменти на безпокойство едно вековно средство за защита предлага прост, но ефективен метод: потапяне на главата в студена вода.

Тази техника, вкоренена в принципа на "водолазния рефлекс", се възползва от забележителната способност на човешкия организъм да се адаптира към екстремни температурни промени и да пести енергия по време на потапяне. Рефлексът на гмуркане, известен също като брадикардна реакция, забавя сърдечната честота, когато лицето, и по-специално челото, е изложено на студена вода. Потапяйки главата си в студена вода, вие стимулирате този рефлекс, което може да доведе до облекчение на сърцебиенето.

Защо тревожността причинява сърцебиене?

Процесът е прост. Първо, намерете умивалник или мивка, пълна със студена вода. Водата трябва да е достатъчно студена, за да накара кожата ви да изтръпне, но не и болезнено ледена. След това поемете дълбоко въздух и потопете лицето си във водата, като се уверите, че челото и бузите са напълно покрити. Задръжте дъха си толкова дълго, колкото ви е удобно, и след това, когато ви се наложи да дишате, бавно излезте на повърхността.

Тази техника работи чрез предизвикване на няколко физиологични реакции. Когато лицето ви е потопено, студената вода предизвиква незабавна реакция на тялото ви за защита на жизненоважните органи. Тя свива кръвоносните съдове на лицето и кара сърдечния ритъм да спадне, тъй като организмът вярва, че се намира в ситуация на оцеляване.

5 причини защо имаме силно сърцебиене нощем

Въпреки че потапянето на главата в студена вода може да осигури временно облекчение на сърцебиенето, важно е да помните, че това не е дългосрочно решение. Ако често изпитвате сърцебиене, от решаващо значение е да се консултирате със здравен специалист, за да се определи основната причина и да се проучат подходящите възможности за лечение.

Потапянето на главата в студена вода за спиране на сърцебиенето е проста, достъпна и естествена техника. Тя използва рефлекса на гмуркане, за да забави временно сърдечната честота и да осигури чувство на облекчение. Въпреки това на нея трябва да се гледа като на мярка за първа помощ, а не като на заместител на професионален медицински съвет. Ако изпитвате повтарящо се или силно сърцебиене, винаги е препоръчително да потърсите медицинска помощ, за да се справите с всички основни проблеми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com