Повишен риск от анемия при възрастни хора при честа употреба на аспирин

3859
Повишен риск от анемия при възрастни хора при честа употреба на аспирин
Снимка: iStock/Guliver

Констатациите показват, че хората, които приемат аспирин за първична профилактика на сърдечни заболявания, трябва да обмислят периодични кръвни изследвания за анемия и ниско желязо.

Хората, които приемат ежедневна ниска доза аспирин, може да са по-склонни да развият анемия, според ново проучване. Изследователите установяват, че продължителната ежедневна употреба на аспирин повишава риска от анемия с 20% при хора, които са предимно на възраст 70 или повече години.

Проучване показва „скрита“ загуба на кръв поради ежедневен прием на аспирин

Това е първото широкомащабно проучване, което разглежда дългосрочните отрицателни ефекти на аспирина.

Аспиринът - Чудесен помощник в градината: Практични начини за използване

100 милиграма аспирин увеличават вероятността от анемия и кръвоизливи

Изследователите анализираха данни от около 18 000 първоначално здрави възрастни възрастни. Първото проучване показва, че аспиринът не удължава продължителността на живота при първоначално здрави по-възрастни индивиди, предимно на възраст 70 и повече години.

Изчислената вероятност участникът да развие анемия в рамките на пет години е 23,5% за групата, приемаща аспирин, в сравнение с 20,3% в плацебо групата.

Хората, приемащи аспирин, също са по-склонни да имат клинично значимо кървене. 3% от групата на аспирин са имали поне едно събитие, в сравнение с 2,1% от тези в групата на плацебо.

При по-възрастните хора анемията е свързана с когнитивни проблеми и депресия.

Известно е, че честотата на анемията нараства с възрастта - оценките показват, че около 10% от възрастните на възраст 65 и повече години са анемични, с по-голямо разпространение сред хората в старчески домове и болници. До 85-годишна възраст и повече 39,5% от мъжете и 21,9% от жените имат анемия.

При възрастните хора анемията е свързана с функционален спад, повишена умора, увреждания, депресивни симптоми и когнитивни проблеми.

Какви са настоящите насоки за приемане на аспирин

Участниците в това проучване са приемали аспирин за първична профилактика на сърдечни заболявания и трябва да се отбележи, че ежедневната ниска доза аспирин вече не се препоръчва за първична профилактика, въпреки че все още се препоръчва за вторична.

Препоръките за първична превенция са предназначени да предотвратят първата поява на инфаркт, инсулт или сърдечно-съдово заболяване, докато вторичната профилактика на сърдечно-съдови заболявания има за цел да предотврати повтарящи се събития при хора, които вече са имали инфаркт, инсулт или коронарна реваскуларизация процедура (като стент или байпас).

Защо хитрите домакини смесват аспирин и сапун

Експертите са съгласни, че не трябва да приемате ежедневна ниска доза аспирин, без да говорите с Вашия лекар. Ако приемате ниски дози аспирин за вторична профилактика на сърдечни заболявания, не спирайте приема.

Трябва ли да говорите с Вашия лекар, ако приемате ежедневно аспирин

През последните няколко години лекарите от първичната медицинска помощ не препоръчват толкова много ежедневен прием на аспирин, колкото преди. Докато аспиринът е много важно лекарство за някои хора, той може да причини повече вреда, отколкото полза при други.

Какви са съображенията при вземане на решение? Аспиринът може да помогне за предотвратяване на образуването на съсиреци в кръвоносните съдове, като например в мозъка, сърцето или краката. Ако някой е имал инфаркт или инсулт преди, лекарства като аспирин са необходими, за да се предотврати това да се случи отново.

Аспиринът може да бъде полезен и при тези, които са изложени на по-висок риск от бъдещ инфаркт, като хора с диабет, пушачи или хора с обширна фамилна анамнеза за сърдечни заболявания.

Аспиринът обаче може да не е подходящ при тези, които имат висок риск от кървене. Важно е да говорите с Вашия лекар дали аспиринът е подходящ за Вас. Вашият лекар може да прецени ползите и рисковете от аспирина, тъй като е свързан с вашето индивидуално здраве.

Препоръки за по-възрастни, които приемат ежедневно аспирин

Ако някой наистина трябва да приема всеки ден аспирин, трябва да говори с лекаря си за това как да получи диета, богата на желязо. Те също трябва да обмислят ограничаване на употребата на други вещества, които могат да раздразнят стомаха, като алкохол.

Тестовете за анемия или ниско ниво на желязо при възрастни без ясна причина не са текущият стандарт за грижа, но това последно проучване повдига въпроса дали тези, които приемат аспирин, трябва периодично да правят кръвни изследвания за анемия и ниско желязо. Хората, които са дългосрочно на аспирин, трябва да обмислят да попитат своя лекар дали трябва да бъдат изследвани за анемия или ниско желязо.

Източник: https://www.everydayhealth.com/anemia/daily-aspirin-use-linked-to-increased-risk-of-anemia-in-older-adults/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com