Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини за задържане на остатъчна урина в пикочния мехур

12 юни 2024, 16:00 часа

Откриването на остатъчна урина в пикочния мехур може да е показателно за различни причини, вариращи от доброкачествени състояния до по-сериозни здравословни проблеми. Остатъчната урина се отнася до урината, която остава в пикочния мехур след изпразване, и нейното наличие може да се оцени чрез медицински тестове като ултразвук, катетеризация или урофлоуметрия. Разбирането на потенциалните причини за откриване на остатъчна урина е от решаващо значение за точната диагноза и подходящото лечение.

Една от често срещаните причини за откриване на остатъчна урина е непълното изпразване на пикочния мехур. Това може да се дължи на отслабена мускулатура на пикочния мехур, често свързана със състояния като задръжка на урина, неврогенна дисфункция на пикочния мехур или обструкция на изхода на пикочния мехур.

При мъжете често срещан виновник е доброкачествената хиперплазия на простатата (ДХП) - нераково уголемяване на простатната жлеза, което причинява притискане на уретрата и възпрепятства пълното изпразване. По същия начин при жените пролапсът на тазовите органи или отслабването на мускулите на тазовото дъно могат да доведат до недостатъчно изпразване на пикочния мехур.

12 симптома, които издават болни бъбреци

Неврологичните разстройства също могат да допринесат за откриване на остатъчна урина. Състояния като увреждане на гръбначния мозък, множествена склероза или болест на Паркинсон могат да нарушат нервните сигнали, отговорни за координацията на функцията на пикочния мехур, което води до нарушено изпразване на пикочния мехур. Освен това захарният диабет, особено при лош контрол, може да доведе до невропатия, засягаща нервите, контролиращи пикочния мехур, което води до непълно изпразване и натрупване на остатъчна урина.

Структурните аномалии в пикочните пътища могат да възпрепятстват потока на урината и да допринесат за остатъчна урина. Уретралните стриктури, които представляват стеснения на уретрата, често причинени от белези от нараняване или инфекция, могат да възпрепятстват преминаването на урината, което води до непълно изпразване. По подобен начин камъни или тумори в пикочния мехур могат да блокират изхода на пикочния мехур или да попречат на контрактилната му функция, което води до остатъчна урина.

Някои лекарства също могат да повлияят на функцията на пикочния мехур и да допринесат за откриване на остатъчна урина. Лекарствата с антихолинергично действие, които обикновено се използват за лечение на свръхактивен пикочен мехур или незадържане на урина, могат да отпуснат прекомерно мускулите на пикочния мехур, което да попречи на пълното изпразване. Обратно, лекарства, които предизвикват задържане на урина като страничен ефект, като някои антихистамини или антидепресанти, могат да доведат до натрупване на остатъчна урина.

Вредно ли е задържането на урина?

Инфекциите на пикочните пътища, като цистит или уретрит, могат да причинят възпаление и дразнене, което води до дисфункция на пикочния мехур и непълно изпразване. В някои случаи хроничните инфекции на пикочните пътища (ИПП) могат да доведат до слабост на мускулите на пикочния мехур или до образуване на белези, което изостря проблема с остатъчната урина.

Свързаните с възрастта промени във функцията на пикочния мехур също могат да предразположат хората към откриване на остатъчна урина. С напредването на възрастта капацитетът на пикочния мехур може да намалее, а мускулите на пикочния мехур да отслабнат, което прави пълното изпразване по-трудно. Освен това хормоналните промени, особено при жените в постменопауза, могат да допринесат за появата на симптоми на уриниране и остатъчна урина поради промени в еластичността и поддържането на тъканите на пикочния мехур.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес