Приемайте тези билки и подправки, за по-добо здраве на червата

45877
Приемайте тези билки и подправки, за по-добо здраве на червата
Снимка: iStock

Здравословното храносмилане е от решаващо значение за силна имунна система и дълъг живот. Съвременната ни реалност обаче показва, че почти всички хора са засегнати от различни видове храносмилателни разстройства. От време на време може да изпитаме подуване, лошо храносмилане, газове, запек, диария и какво ли още не. Разпознавате ли някой от тези симптоми? Често не им обръщаме внимание или не ги виждаме като такива. По-лесно е да мислите, че това е просто лек дискомфорт, който ще премине. Е, понякога ще стане, а друг път не и затова много от нас не се лекуват с години.

Тук се сещаме за една добра поговорка: „Ние сме това, което ядем“. Всъщност много култури вярват, че тайната на здравото тяло и непобедимата имунна система се крие в червата. Но здравословната диета често е непълна без правилното количество древни подправки и билки, които подпомагат храносмилането.

Тези пет най-добри билки и подправки се добавят към храната от векове поради техните естествени лечебни качества и безкрайни ползи за здравето на червата.

1. Семена от кориандър

Кориандърът има може би най-охлаждащия ефект от тези здравословни билки и подправки и е чудесен за справяне с случайни киселини. Той е чудесен за успокояване на разстроен стомах, както и предотвратява и помага да се отървете от газовете. И дори ако повечето подправки не са подходящи за стомаха ви, кориандърът пак ще работи добре.

Пригответе си натурален лек, като добавите 2 супени лъжици семена от кориандър в чаша гореща вода и можете да забравите за подуването, язвата, газовете и диарията. Също така, ето един полезен съвет: добавяйте кориандър към храната си всеки ден и ще бъдете безопасно защитени от алергии.

10 ползи от кимиона за здравето

  2. Копър

Копърът успокоява лошото храносмилане благодарение на противовъзпалителните си свойства и помага за предотвратяване на заболявания на червата. Освен това прави чудеса с кожата ви, правейки я сияйна. В Индия, например, традиционно се сервира след хранене, за да освежи дъха, да намали киселината в стомаха и да балансира храносмилателния процес.

Дъвчете копър след хранене вместо дъвка, за да подобрите здравето на червата. Кърмещите майки може да искат да го добавят към чая, за да облекчат болките при газове на бебето си.

3. Кардамон

Кардамонът подобрява вкуса на храни с обикновен вкус. Когато се смесва с чай и кафе, кардамонът неутрализира стимулиращия ефект на кофеина, като по този начин действа като естествен лек за стрес и безпокойство. Известно е, че намалява излишната стомашна киселина и възстановява функцията на червата.

Добавете кардамон към ястията си и бъдете сигурни, че ще намалите подуването и газовете в стомаха и тънките черва. Освен това дъвченето му след хранене е най-добрият и естествен начин да освежите дъха си. Освен това сладките лакомства с нотка на кардамон са необикновени.

4. Джинджифил

Джинджифилът има отлични свойства за повишаване на имунитета, работещи като добро лечение на кашлица и настинка. Ето защо мнозина го добавят към топли напитки през зимата. Освен това джинджифилът може естествено да намали високите нива на кръвната захар. Джинджифилът има както затоплящ, така и охлаждащ ефект върху храносмилането, всичко това поради своя пикантен вкус и сладък успокояващ послевкус.

Може да облекчи гаденето и болестта при пътуване и да повиши апетита, ако рядко се чувствате гладни. Ако нямате този проблем, а напротив, чувствате, че сте преяли, смесете 10-20 г с гореща вода, като добавите малко лимон и мед за неутрализиране на токсините и подобряване на храносмилателните процеси.

8 впечатляващи ползи за здравето от кориандъра

5. Семена от кимион

За повечето хора кимионът не е нищо повече от обикновена подправка. Но повярвайте ми, в това няма нищо обикновено. В допълнение към качествата си за многократно стимулиране на храносмилането, кимионът е богат на желязо и е чудесен за стимулиране на имунната система.

1-2 чаени лъжички семена от кимион на ден 15 минути преди хранене в рамките на 3 месеца служат за естествена защита на вашето здраве. Освен това, когато се добави към здравословна диета, той ускорява процеса на отслабване. Заради силния му вкус е най-добре да комбинирате кимион с всяка от горните подправки. Действайки като мощен храносмилателен тоник, той е добър за прочистване на червата от токсини и паразити.

И последно нещо е, че има толкова много добри начини да използвате тези полезни за здравето билки и подправки. От печенето им на котлона и добавянето им към ястия, смутита, чайове, бисквити до дъвченето им сурови. Каквото и да работи най-добре за вас, опциите са безкрайни. По този начин ще укрепите стомашното си здраве и цялостната имунна система, без да напускате дома си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com