Природен антибиотик – подпомага храносмилането и убива бактериите

14829
Природен антибиотик – подпомага храносмилането и убива бактериите
Снимка: iStock

Обикновеният хрян е растение, за което си спомняме само преди Великден. За съжаление, поради специфичния си и остър вкус, той не се консумира по-често, което е жалко! 

Оказва се, че съдържа вещества, които имат благоприятен ефект върху организма ни. Хрянът не само подпомага храносмилането, но и облекчава болката и премахва бактериите, поради което спокойно може да бъде класифициран като естествен антибиотик. 

Ако тези аргументи не са достатъчно убедителни, струва си да научите малко повече за свойствата на обикновения хрян, защото той може да ни предложи много повече, отколкото си мислим. 

Какво трябва да знаете за хряна?

Хрянът е член на семейството на зелето. Продълговатите листа, които растат от корените, достигат до метър и половина височина. Подземната част е също толкова голяма, тъй като може да бъде дълга няколко десетки сантиметра. Коренът на обикновения хрян е светлокафяв, а при разрязване се вижда бялото месесто месо.

В кулинарния контекст най-често се споменава коренът на обикновения хрян, но листата не са безполезна суровина, тъй като обогатяват вкуса например на домашно приготвените туршии, а също така - заедно с подземната част - имат многобройни здравни приложения.

Как приготвяте хрян? 

Това е тривиално: просто измийте добре корена и след това обелете кожата. След това го настържете целия на ренде с малки мрежички. Ако не използвате настъргания хрян веднага, сложете го в буркани и го съхранявайте в хладилника.

Ако приготвяте хрян за празниците и знаете, че не всички в домакинството ви го харесват, има няколко начина да го направите малко по-мек. За да замаскирате острия му вкус, можете да добавите към настъргания корен една супена лъжица майонеза, натурално кисело мляко или сметана. Настърганият хрян може да се обогати и с ябълка, която ще му придаде леко кисела и сладка нотка.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по половин лъжичка хрян

Когато приготвяте пресен хрян, е препоръчително да го накиснете в студена вода за един час след обелването му - това ще го направи по-малко дразнещ за очите при настъргване. Струва си да знаете, че хрянът бързо става кафяв, когато влезе в контакт с кислород. За да предотвратите този процес, е добре да добавите малко количество ябълков оцет или малка доза лимонов сок.

Хрянът се приготвя, като пикантната съставка се смесва с варено, охладено и едро настъргано цвекло. В какви пропорции трябва да се смесят съставките? Пет големи супени лъжици хрян са достатъчни за половин килограм червени зеленчуци, които се обогатяват със сока на половин лимон и сол и черен пипер на вкус.

Какво може да се намери в хряна?

Обикновеният хрян е ценен от съвременната фитотерапия заради наличието на много ценни съединения. Благодарение на тях той се смята за естествен антибиотик, както и за поддържащо стомаха, дихателната и имунната система средство. 

Най-ценни са глюкозинолатите, които се причисляват към антиоксидантите, но непосредствено до тях си струва да се спомене наличието на витамини: С, А и тези от група В. То е източник и на желязо, магнезий, калий и цинк, които не са безразлични към здравето ни. 

Този лек с хрян облекчава симптомите на настинка само за 15 минути

Хрянът: самостоятелна здравословна храна!

Благодарение на богатия си състав хрянът е добре познато средство за лечение на общи заболявания на горните и долните дихателни пътища. Само една лъжица ще ви помогне при болки в синусите, хрема, възпалено гърло и упорита кашлица. Хрянът трябва да се включи в диетата и при понижен имунитет, тъй като съдържащите се в него витамин С и цинк помагат за стимулиране на имунната система. 

Хрянът може да бъде средство за лечение на повтарящи се болки в костите и ставите, както и за намаляване на ревматичните болки. В този случай може да помогне превръзката от хрян: просто нанесете тънък слой марля върху болезнената област, последван от слой прясно настърган хрян и го приложете локално за около пет минути. Ако кожата ви е чувствителна, можете да нанесете овлажняващ крем върху кожата, преди да нанесете хрян върху ставите.

Здравословните свойства на хряна не свършват дотук. Това забележително растение също така помага да се отървете от излишните оцветявания по кожата! Всичко, което трябва да направите, е да си приготвите домашна отвара от него: сварете няколко супени лъжици настърган хрян в половин литър мляко и втрийте охладената смес върху кожата. 

Противопоказания

Въпреки че обикновеният хрян има много вкусови и здравословни предимства, не всеки може да му се наслаждава безнаказано. По-специално, той трябва да се избягва от тези, които страдат от язва на стомаха, киселини, бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com