Пробиотиците – ръководство за употреба. Всичко, което не знаете за тях

7833
Пробиотиците – ръководство за употреба. Всичко, което не знаете за тях
Снимка: iStock

Храносмилателният тракт е дом за трилиони бактерии. Преди да се притесните, бързаме да ви кажем, че не всички от тях са опасни и вредни за организма ви. Полезните бактерии също живеят в стомаха и червата ви и ви помагат да поддържате добро здравословно състояние, да функционират нормално органите ви, да смилате добре храната и дори участват при синтеза на витамини. Понякога обаче различни фактори, като например приемът на антибиотици, води до дисбаланс на чревната флора, измиране на полезните бактерии, което е нежелано. На помощ в тези моменти идват пробиотиците. За да изпълнят своята роля и да работят за тялото ви, важно е да знаете всички малки, но съществени подробности за тях – от това кои да изберете до това как да ги приемате. Неправилният прием например може да доведе до липса на ефективност или дори да навреди. Ръководството ни ще ви помогне, давайки отговор на най-често задаваните въпроси, свързани с приема на пробиотици, открехвайки завесата на малките-големи тайни по темата пробиотици.

Кога са открити пробиотиците?

Вероятно считате, че приемът на пробиотици е някаква нова форма на грижа за здравето, продукт на модерните времена. Грешите. Пробиотиците са открити още през 1900 година от Ели Мечников, изследовател, считан за „бащата на пробиотиците“.  Той първи открива ползите от прием на бактерии, произвеждащи млечна киселина. Десетки хиляди изследвания след неговото потвърждават това и превръщат пробиотиците в търсен продукт, считан за ключов за запазване на здравето на червата и стомаха. И не само.

Кога се пие пробиотик – преди или след хранене?

За какво се използват пробиотиците? Известни ползи от употребата им

Пробиотиците се употребяват за балансиране на чревната флора в случая, когато тя е нарушена от заболяване или дълъг прием на антибиотици. Известна е употребата им при раздразнен стомах, гадене, разстройство. За диария за най-ефективни помощници се считат щамове на Streptococcus и Lactobacillus. Пробиотиците често се приемат от бременни жени, тъй като са безопасни и безвредни, а оказват облекчение върху гаденето, причинено от бременността, както и улесняват изхождането – друг сериозен проблем, често срещан при бременните дами. Lactobacillus е с доказана ефективност в тези случаи, тоест хапването на кисело мляко е много полезно за бременните.  

Известна е употребата на пробиотиците и при синдром на раздразнените черва, но следва да знаете, че този синдром е различен от автоимунните заболявания болест на Crohn и улцерозен колит. Проучванията върху ползата от приема на пробиотици за улцерозен колит продължават, като на този етап са обещаващи, но подобно въздействие не е открито при другите автоимунни заболявания. Приемът на пробиотици доказано помага и да се постигне баланс на чревната флора и да функционират нормално и пълноценно стомахът и червата.

Достатъчното количество полезни бактерии в организма не позволява на лошите бактерии да се размножават без контрол и да предизвикат заболяване. Така пробиотиците, както е известно, могат да ви предпазят от редица бактериални инфекции.

Факти за употребата на пробиотици, които не знаете

Има факти за пробиотиците, които са по-малко известни и вероятно не сте запознати с тях. Така например:

1.       Пробиотиците могат да помогнат за профилактиката на някои видове рак на черния дроб, дебелото черво и пикочния мехур. Проучванията са върху животни и се отнасят за млечнокисели бактерии, които могат да бъдат открити в млякото.

2.       Учените са открили, че приемът на витамин Д и пробиотици редуцира риска от заразяване с някои вируси.

3.       Приемът на пробиотици може да ви избави от хранителни алергии, кожни екземи. Това важи с най-голяма сила, когато коментираме приема на пробиотици по време на бременността. Приемът понижава риска детето да развие хранителна алергия или да страда от кожни екземи след раждането.

4.       Пробиотиците се справят ефективно и с лечението на определени гъбични инфекции.

5.       Оказва се, че голяма част от имунната система е свързана със стомаха. Здравият стомах означава и здрава имунна система. Така приемът на пробиотици помага за подсилване на имунната система.

6.       Счита се, че пробиотиците са полезни при системни възпаления в организма и се борят с тях.

7.       Някои учени сочат пробиотиците като път към добрата фигура и са ефективно средство за борба с излишните килограми и поддържане на здравословно тегло. Те считат, че тайната на това въздействие на пробиотиците е свързана с намаляване на възпалението на стомашно-чревния тракт, а това подпомага борбата с инсулиновата резистентност, която често е в основата на наднорменото тегло. Пробиотиците биха намалили и индекса на телесната маса, но кои точно и в какви дози предстои да разберем, тъй като проучванията не са завършени.

8.       Ежедневният прием е безопасен, ако обаче се приемат от храната. Ежедневният прием на хранителна добавка следва да е обсъден с лекар и да се преценят рискове-ползи от употребата.

9.       Натуралните пробиотици, които получавате чрез храната, са само полезни за здравето. Те нямат странични ефекти и не могат да ви навредят дори при засилен ежедневен прием. Пробиотиците, получени чрез храната, се считат и за по-полезни от хапчетата.

10.   Любопитен и малко известен факт е въздействието на пробиотиците върху психичното здраве. Оказва се, че приемът може да помогне при  депресия.

11.   Може да приемате пробиотици под формата на продукти за грижа за устната кухина, за да подобрите оралното си здраве. Те се справят ефективно с плаката, която е в основата на образуването на кариес и причина за редица проблеми с оралното здраве. Този тип продукти с пробиотици намаляват плаката и предпазват от гингвит. Намалява и РН в устната кухина при употреба на тези продукти, а това означава, че средата става по-неблагоприятна за вредните бактерии, които водят до проблеми с оралното здраве.

12.   Приемът на пробиотици може да помогне значително и на страдащите от уринарни инфекции.

13.   Известно е, че пробиотиците повлияват отлично и инфекции на горните дихателни пътища като фарингити, синуити, както и отит.

Колко време се пие пробиотик

Храни, богати на пробиотици

Както разбрахте, може да си гарантирате приема на необходимите пробиотици чрез храната. Редица храни, които ежедневно слагате на трапезата си, съдържат щедри количества пробиотици. Сред тях са:

  • млечни продукти,
  • кисели краставици,
  • кисело зеле,
  • кефир,
  • комбуча,
  • ферментирали сирена и др.

Винаги е по-добре да си набавяте пробиотици именно чрез храната, а не чрез прием на добавки. Все пак при липса на пълноценно хранене и при липса на консумация на храни, богати на пробиотици, може да компенсирате с прием на хранителна добавка. При определени ситуации като дълго боледуване, породило необходимостта от прием на антибиотици, приемът на пробиотици може да съхрани стомашното здраве и комфорт и да помогне на пациента да избегне странични ефекти от антибиотичното лечение като диария. Антибиотиците убиват не само лошите бактерии, но и добрите, които могат да бъдат възстановени с прием на пробиотици. Следва обаче да знаете как да приемате тези пробиотици. Това в никакъв случай не трябва да е едновременно или скоро след приема на антибиотик, за да не ги унищожи. Важно е да има няколко часа интервал между приема на антибиотици и пробиотици, за да действат ефективно и двете и да не неутрализират ефекта си върху организма. Препоръчва се и да се приемат по време на хранене и с малко количество мазнина, която улеснява усвояването. Препоръчителната доза зависи от възраст, състояние на организма и причина за приема, което следва да рече, че винаги е добра идея да обсъдите и изберете дозата заедно с лекаря си.

Кой да не приема пробиотици?

Страдащите от хронични заболявания, които допринасят за отслабване на имунната система, следва да избягват приема на пробиотици, тъй като се увеличава рискът от инфекция. Това важи само за добавките, не за храните с пробиотици. Хора, които страдат от рак, автоимунни заболявания, СПИН и прочие може да се сдобият с инфекция при прием на пробиотици, тъй като някои бактерии могат да се разрастват при тези пациенти поради отслабената имунна система. Тези пациенти следва да избягват приема на таблетки с пробиотици и да си доставят необходимите чрез храната, където този риск не съществува. Пробиотиците са крайно непрепоръчителни и за страдащите от заболяване на сърдечната клапа и от синдром на късото черво.

Тъй като хранителна добавка с пробиотици може да има взаимодействие с определени лекарства, не започвайте прием, преди да сте се консултирали с лекаря си.

Как да изберете вашия пробиотик?

Внимавайте каква добавка избирате, как и кой е произвел, подлежи ли на контрол, одобрена ли е за употреба, какво съдържа, може ли да имате доверие на бранда, известна и изпитана ли е. Винаги четете етикетите и проучвайте добавката от мнения на потребители и хора, на които вярвате. Така ще си спестите както закупуване на неефективна добавка, така и рискове за здравето. В някои държави хранителните добавки, каквито всъщност са пробиотиците, не подлежат на контрол и това означава, че могат да представляват риск за здравето и описаното върху тях да не отговаря на реалността. Ето защо винаги се препоръчва полезните бактерии да се приемат чрез храната, което изобщо не е трудно у нас – в родината на киселото мляко. Така хем се гарантира безопасността, хем се приемат без риск от предозиране, хем се спестяват средства от закупуването на добавки, дори да не са с неясно съдържание и да са ефективни.

Какво друго е важно да знаете?

Пробиотиците в много случаи следва да се съхраняват на сухо и хладно място, далеч от слънце или дори в хладилник, за да се съхранят жизненоспособни полезните бактерии и да си свършат работата след прием. Топлината и влагата могат да им навредят и да не постигнете търсения ефект въпреки приема, тоест те да са неефективни, ако не се съхраняват правилно.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно