Продукти, които почистват кръвта от кръвни съсиреци: Какво да добавите към менюто си?

10911
Продукти, които почистват кръвта от кръвни съсиреци: Какво да добавите към менюто си?
Снимка: iStock/Guliver

Кръвните съсиреци, които се образуват в кръвоносните съдове и в кухината на сърцето, се наричат ​​тромби. Това се дължи на удебеляването на кръвните клетки. Може да има няколко причини за тяхното образуване.

Кръвните съсиреци също се появяват в резултат на хронични патологични процеси в тялото, но също така и в резултат на излагане на тялото на неправилен начин на живот и хранене.

Междувременно, има специални хранителни продукти, предназначени да разреждат кръвта и да предотвратяват появата на тромбоза.

Тези продукти могат да бъдат разделени на групи, в зависимост от съдържанието на едно или друго полезно вещество в тях.

1. Храни, богати на полезни витамини

Наличието в организма на достатъчно количество витамини от групи А, В, С, Е допринася за нормализиране на кръвния поток, както и за осигуряване на баланса на липидите и глюкозата. Важно е тези елементи да се съдържат в точното количество и да не са излишни. В противен случай може да настъпи повишен вискозитет на кръвта и намалено съдържание на течности в тялото.

Богатите на витамини храни включват плодове и зеленчуци. Например, лимонът и другите цитрусови плодове помагат за нормализиране на мазнините в тялото, а също така осигуряват необходимото количество витамин С.

Нарът предотвратява патологичните процеси на сърцето и също така естествено доставя витамини С и В. Цвеклото е богато на витамини В, С и Е, помага за задържане на течности в тялото. А джинджифилът е ядливото растение с най-високо съдържание на витамин В.

Ярък пример за полезен плод в този смисъл е касисът. Само 30 зрънца от този храст на ден ще наситят тялото не само с необходимото ниво на витамин С, но и с мед и олово, които помагат за укрепване на мускулите и подобряване на съдовия тонус.

Храните, които са полезни за сърцето

2. Продукти, поддържащи водно-солевия баланс

За ефективното функциониране на организма е изключително важно неговата екосистема да съдържа достатъчно количество соли и минерали. Краставиците, зелената маруля, целината, плодовете от диня и доматите са изключително благоприятни за тези цели върху човешкото тяло. Те съдържат голямо количество вода в състава си, а също така са в състояние да имат антидиабетно действие чрез намаляване на съдържанието на глюкоза.

3. Аминокиселини

Тези вещества са предназначени да осигурят нормалното функциониране на тялото и са част от протеиновите продукти. Този списък включва яйца, млечни продукти, говеждо, агнешко и свинско месо, както и сирене и някои видове риба, като треска. Яденето на достатъчно количество от тези микроелементи допринася за нормален растеж, възстановяване след физическо натоварване и повишаване на устойчивостта на организма към заболявания.

Лекар: Яжте тези 4 вкусни храни, за да живеете дълго

4. Фибри

Фибрите насърчават задържането на вода в тялото и повишават способността за регенерация. Наситени с този елемент в състава му са бананите, морковите, ябълките, ягодите и варените картофи.

5. Фитонциди

Фитонцидите са предназначени да осигурят нормалното функциониране на процесите на обработка в червата, както и да осигурят правилния баланс на микроелементите в него. Чесънът, лукът, хрянът, репичките и червеният пипер се справят със задачата да доставят тези вещества на човешкото тяло.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com