Просто, но ефективно домашно средство при проблеми с гърлого

5946
Просто, но ефективно домашно средство при проблеми с гърлого
Снимка: iStock

Гаргарата със сода за хляб и вода е просто, но ефективно домашно средство, което се използва от поколения за облекчаване на различни проблеми, свързани с устната кухина и гърлото. Содата за хляб, или натриев бикарбонат, е универсална домашна съставка с многобройни приложения, включително като лек абразив за почистване, набухвател при печене и дори като средство за лечение на здравето на устната кухина. Когато се комбинира с вода, тя се превръща в достъпно и естествено решение за редица проблеми в устната кухина.

Една от най-честите причини, поради които хората се обръщат към гаргарата със сода за хляб и вода, е облекчаването на болки в гърлото. Алкалната природа на содата за хляб може да помогне за неутрализирането на киселинната среда в гърлото, осигурявайки облекчение на болката и дразненето. Разтворът помага и за намаляване на възпалението, което го прави успокояващо и достъпно лечение.

ЛЕКАР: Това са най-добрите храни за ядене при възпалено гърло

Освен това антибактериалните свойства на содата за хляб я правят ефективен избор за борба с инфекциите в устната кухина. Гаргарата с разтвор на сода за хляб и вода може да помогне за унищожаване на вредните бактерии в устата и да предотврати растежа на нови бактерии. Това може да бъде от особена полза за хора, които имат лош дъх или орални инфекции като млечница.

Друго предимство на това средство е неговата простота. За да приготвите гаргара със сода за хляб и вода, ви е необходима само една чаена лъжичка сода за хляб, разтворена в чаша топла вода. Размахвайте и гаргарете тази смес в продължение на около 30 секунди, като се уверите, че сте обхванали цялата уста и гърлото. След това я изплюйте. Можете да повтаряте този процес няколко пъти дневно, ако е необходимо.

По-добре не яжте тези храни, ако сте с болно гърло

Освен това това естествено средство може да помогне за избелване на зъбите и премахване на петната. Содата за хляб действа като лек абразив, който може да полира повърхностните петна по зъбите, оставяйки усмивката ви да изглежда по-светла и чиста. Важно е обаче да не прекалявате с това лечение, тъй като прекомерното абразивно действие може да увреди зъбния емайл.

Гаргарата със сода за хляб и вода е икономично, достъпно и естествено решение за редица проблеми, свързани с устната кухина и гърлото. Нейните алкални и антибактериални свойства я правят ефективна за успокояване на възпалено гърло, борба с инфекциите в устната кухина и дори за изсветляване на зъбите. Въпреки че това е удобно средство за защита, което може да имате в дома си, важно е да помните, че то не трябва да замества професионалния медицински съвет или лечение, когато е необходимо. Ако симптомите продължават или се влошават, консултирайте се с медицински специалист за правилни насоки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com