Грешки при оказване на първа помощ

4252
Грешки при оказване на първа помощ
Снимка: iStock

За злополуките няма делник и празник, те се случват навсякъде и обикновено са неочаквани. За да можем да реагираме адекватно и да съхраним здравето, а понякога и живота на пострадалия, важно е да сме запознати с правилата за оказване на първа помощ.

Погрешните действия могат да доведат до допълнително увреждане на пострадалия и да влошат, вместо да подобрят, състоянието му. Ето кои са най-често допусканите грешки при оказване на първа помощ.

Как да окажем първа помощ

В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален от сърдечен арест. 80% от тези случаи стават извън болница. Над 10 000 души в Българи...

Грешки при измръзване

Ако все още празнувате посрещането на новата година на хижа в планината и има човек с измръзнали крайници, най-голямата грешка, която може да направите, е да се опитате да го загреете с гореща вода, гореща вана, сняг. Горещата вода, както и снегът при измръзване причиняват допълнителни увреждания, тъй като водят до рязко повишаване на температурата, което е опасно за измръзналите крайници. Използвайте хладка вода, одеяла, завивки и затоплено помещение.

Грешки при ухапване от животни

Ако сте чували, че при ухапване от змия например трябва да изсмучете отровата, забравете за този мит. Това е изключително опасно. При ухапване от животно слюнката се намира в раната и съприкосновението с устната ви кухина е опасно за здравето ви, особено ако имате рани в устата си, макар да са незабележими за вас. Спирането на кръвотечението също не е добра идея освен ако не прекалено драматично и силно и не застрашава живота от кръвозагуба. Заедно с кръвта изтичат и отровата или слюнката. Най-доброто, което можете да направите, е да потърсите незабавно лекарска помощ, за да се даде противоотрова, ако е змия, или да се постави ваксина, ако е друго животно според вида му.

Грешки при изгаряне

Кой би предположил, че обикновена игла може да ви спаси от инсулт

Всеки трябва да има под ръка обикновена игла. Може би сте чували, че когато плувате, тя може да ви помогне при неприятно схващане. Изтъ...

Ако докато приготвяте празничната трапеза, се изгорите, най-лошото, което може да направите, е да поставите масло върху мястото. Този съвет, който навярно сте срещали, е мит и може да доведе до допълнително увреждане и инфекция на раната. Охладете с вода, поставете хлабава превръзка и потърсете лекарска помощ, ако се появят мехури.

Грешки при отравяне с алкохол

Да сте препили, е едно, да сте отровени с некачествен алкохол е съвсем друго и е опасно за здравето. Ако по време на празнични наздравици хората, консумирали един и същи алкохол, се почувстват зле, винаги имайте предвид алкохолно отравяне. Фатална грешка е да ги изпратите да спят с надеждата, че ще им мине на сутринта. Задължително е да се предизвика повръщане и да се потърси незабавно лекарска помощ.

Грешки при кръвотечение от носа

Вероятно сте ставали свидетели на кръвотечение от носа. Пострадалия винаги го карат да наведе глава назад, което е напълно погрешно. В тази ситуация главата трябва да е наведена напред, за да изтича свободно кръвта, а ако кръвотечението продължи повече от 20 минути или е прекалено силно, да се потърси лекарска помощ.

БЧК отново ще прави курсове по оказване на първа помощ

От понеделник, 12 април, БЧК възстановява провеждането на курсовете по оказване на Първа долекарска помощ на пострадали при пътнотрансп...

Грешки при поглъщане на чуждо тяло

Ако, смеейки се или танцувайки, някой от компанията ви се задави, имайте предвид, че методът на Хаймлих се прилага само на човек, който е в съзнание. Ако той самият може да кашля, насърчете кашлицата, потупвайки го по гърба. За по-тежки състояния използвайте Хаймлих - застанете зад човека и използвайте ръцете си да упражните натиск върху долния край на диафрагмата му. Това притиска дробовете и образува налягане върху предмета, заседнал в трахеята, евентуално изхвърляйки го през гърлото.

А ако човекът е в безсъзнание, сложете го по гръб, натиснете 3 пъти с длани по ребрата, обърнете го настрани и отстранете чуждото тяло от устата.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com