Разберете как ни влияят часовете, в които се събуждаме

4133
Разберете как ни влияят часовете, в които се събуждаме
Снимка: iStock

Доказано е, че качеството и количеството на съня влияят пряко върху здравословното състояние, както и че часът, в който си лягаме, има отношение към добрия сън, лесното заспиване и качеството на съня. Доказано е, че нощният сън е по-пълноценен от съня през деня, както и че лягането и събуждането в определени часове са важни за добрата почивка през нощта. Много научни и безспорно доказани факти сочат, че лягането преди полунощ е сред най-добрата грижа, която може да подарите на тялото си. Това е свързано с естествения ритъм на организма и часовете, в които той се възстановява. Съвсем не е случайно, че нощният труд е сред най-уморителните и вредни за здравето. Със сигурност от опит знаете в колко часа следва да си легнете, за да се събудите свежи и отпочинали. Знаете ли обаче как влияят върху здравето, красотата и самочувствието часовете, в които се събуждаме?

На какво се дължи буденето от сън между 1 и 3 или 3 и 5 часа през нощта

Как влияят на организма ни часовете, в които се събуждаме?

Сънят има своята цикличност. Необходими са 4-5 цикъла на бърз и бавен сън, за да се събудите отпочинали. Ако спазвате правилото да се озовавате в прегръдките на съня в 22 часа, то часовете, в които се събуждате, следва да са между 4 и 6 сутринта, за да се чувствате добре и да съхраните здравето си. Твърде рано ви е да станете в 4 сутринта? Просто си легнете една идея по-късно – малко преди 12, за да се събудите между 6 и 8 сутринта в отлична форма и здраве.

Лягайки и ставайки в едни и същи часове, вие помагате на тялото си да си отпочине и да се възстанови. Ако се събуждате много по-рано от обичайния час, в който сте свикнали да ставате, не е учудващо, ако се чувствате уморени и ви липсва енергия. Допълнителният час сън обаче няма да ви накара да се почувствате по-свежи и здрави, колкото и странно да звучи. Напротив – ще се чувствате сънливи, без настроение, мудни и като цяло не в добра кондиция и настроение. Може да си позволите да ставате по-късно само през уикендите, когато и часът на лягане може да е различен и по-късен, като все пак се стараете да не е след 00-01 часа.

Честото събуждане през нощта издава сериозен дефицит

Какво ще се случи, ако се будим час по-рано?

Ако считате, че събуждането час по-рано води до системно недоспиване и влошаване на здравето, грешите. Проучване на университета на Колорадо доказва, че ставането с час по-рано сутрин може да намали риска от депресия с 23%. Хората, които са активни нощем, лягат в малките часове и стават късно през деня, успяват да си осигурят много по-малко време за активни занимания, срещи с приятели, разходка, слънце и чист въздух особено през зимния сезон, когато се стъмва в ранния следобед, с което често стават жертва на депресия. Вероятно знаете, че най-много жертви на депресията има в страни, в които дълъг период от време е тъмно или е само нощ. Легнете си час по-рано и се събудете час по-рано сутрин, за да се радвате на добро самочувствие и настроение. Добрият сън ще повлияе благоприятно на имунната ви система, красотата и организма като цяло, така че си заслужава да си го подарите. 

Какво друго следва да имате предвид?

Когато говорим как ни влияят часовете, в които се събуждаме, следва да имаме предвид, че те са зависими и от часовете за лягане, както и че ако се опитвате да си създадете навик да лягате и ставате по едно и също време, ще са ви нужни около месец-два, за да приучите организма си на това. Не бързайте. Дайте си време, преди да решите, че това не работи при вас и да смените часовете, в които лягате и се събуждате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com