Розмарин: ето какво лекува тази древна билка!

43109
Розмарин: ето какво лекува тази древна билка!
Снимка: iStock

Розмаринът е ароматна билка, която може да подобри функционирането на нервната система, да защити черния дроб, да действа като антиоксидант, да облекчи болката, да подобри кръвообращението, да насърчи храносмилането и да предпази черния дроб. Тези здравословни ефекти на розмарина се появяват, защото това растение има тонизиращи, антиоксидантни, стимулиращи, антисептични, диуретични, лечебни и антимикробни свойства.

Ето какво разказва д-р Татяна Занин. 

Главните ползи от розмарина за здравето 

1. Подобрява нервната система

Розмаринът стимулира кръвообръщението и нервната система Полезен е в случаи на умствено изтощение, подобрява паметта, концентрацията и разсъжденията, помага при проблеми като депресия и тревожност. Тази билка дори ограничава отслабването на паметта, която се случва естествено при възрастните хора; и може също да се прилага под формата на етерично масло за извършване на ароматерапия. Но розмаринът не трябва да се използва от хора, страдащи от епилепсия - това растение може да причини епилептични припадъци.

Домашна билкова градина: Засаждане на ароматен розмарин

2. Подобрява храносмилането

Розмаринът улеснява храносмилането, тъй като има спазмолитично действие и ограничава образуването на газове. Помага и за подобряване на киселинността, тъй като има антиацидно действие и съдържа танини, които защитават червата от дразнене и възпаление, намалявайки кървенето и диарията. Розмаринът има и антибактериални свойства - допълва лечението на гастрит, причинен от бактерията Helicobacter pylori; контролира жлъчните секреции, подобрявайки усвояването на мазнини на чревно ниво.

3. Защитава черния дроб

Това ароматно растение също има хепатопротективен и диуретичен ефект, като стимулира чернодробните ензими, отговорни за детоксикацията на тялото, и извежда токсичните вещества чрез урината. Розмаринът може да предпази черния дроб от инфекции и възпаления, като хепатит. Контролира и жлъчната секреция, което го прави добър вариант за допълване на лечението на камъни в жлъчката.

4. Действа като антиоксидант

Розмаринът е богат на антиоксиданти като розмаринова киселина, кафеена киселина, карнозна киселина, които помагат за подобряване на имунната система, предотвратяват инфекции и подобряват здравето на кожата.

5. Облекчава стреса и безпокойството

Розмаринът се използва в ароматерапията за облекчаване на стреса и безпокойството, тъй като помага за намаляване на кръвното налягане и контролира сърдечния ритъм, насърчавайки усещането за спокойствие.

6. Облекчава болки, улеснява кръвообръщението

Розмаринът има противовъзпалителни и аналгетични свойства, подобрява кръвообръщението като цяло. Може да се използва като допълнение към лечението на разширени вени, главоболие, мигрена, артрит и подагра. Облекчава симптоми като коремни спазми, регулира менструацията и намалява прекомерното кървене в такава ситуация.

7. Действа като деконгестант

Розмаринът има деконгестантни и противовъзпалителни свойства – затова помага при лечението на грип и настинки, като намалява температурата, разрежда слузта и облекчава болки в гърлото. Полезен е и при лечението на астма, хронична кашлица и бронхит.

Как да си отгледаме полезния розмарин у дома?

Как да използвате розмарин?

Полезните части на розмарина са листата му, които могат да се използват за подправяне на храни, приготвяне на чайове и седящи бани, както и за приготвяне на етерични масла.

В това видео д-р Татяна Занин обяснява как да се използва розмаринът.

Внимание: възможни странични ефекти!

Прекомерната консумация на чай от розмарин може да причини стомашно раздразнение, възпаление на бъбреците, гадене и повръщане. Етеричното масло, когато се използва чисто върху кожата, може да провокира дразнене, дерматит или еритема. Когато се използва в масажи или вани, особено през нощта, розмаринът може да причини безсъние.

Кой не трябва да ползва?

Когато се прилага като домашен лек, например, в чайове, тинктури и етерични масла, розмаринът не се препоръчва за деца под 12 години, бременни и кърмещи жени.

Хората с чернодробно заболяване, епилепсия или които използват антикоагуланти, диуретици, литий и антихипертензивни лекарства трябва да се консултират с лекаря си, преди да използват розмарин като домашен лек.

Внимание! Статията е само информативна. Не прилагайте самолекуване и се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com