Шест заболявания, при които куркумата е по-добра от лекарства

18580
Шест заболявания, при които куркумата е по-добра от лекарства
Снимка: iStock/Guliver

През годините са направени хиляди научни изследвания, които са доказали лечебните свойства на куркумата. Всъщност трябва да знаете, че тази супер храна е известна още на нашите предци. В много археологически документи има данни за използването й при лекуването на редица заболявания. 

Днес куркумата е много добре позната на медицината. Тя е мощен антиоксидант, който изхвърля токсините от тялото. Още през 1815 година учените успяват да изолират съединението куркумин, което е с най-голяма лекарствена стойност. Този екстракт се използва успешно за лекуването на много и най-различни заболявания: сърдечни проблеми, артрит, рак, депресия и т.н. 

Куркума: пет удивителни ползи за здравето от тази суперхрана

Куркумата се отглежда заради корените си и често я наричат суперхрана. Още от дълбока древност са познати многото ѝ ползи за човешкото ...

Куркумата е универсална подправка, която може да се използва при приготвянето на почти всички видове ястия. Тя може да замени някои медикаменти при определени заболявания. Ако ги използвате - замислете се дали да не добавите куркума в менюто си и постепенно да преустановите приемът на токсичните лекарства. 

Вместо аспирин

Някои хора приемат "бейби аспирин" за разреждане на кръвта. Продължителният му прием обаче, може да доведе до много нежелани странични реакции, като болки в стомаха проблеми с храносмилането. Поради тази причина е желателно да потърсите алтернатива на аспирина. Куркумата е също толкова ефективна и не предизвиква нежелани странични ефекти. Тя не позволява образуването на кръвни съсиреци. 

Освен тези качества на аспирина за разреждане на кръвта, куркумата успешно може да бъде използвана и като болкоуспокояващо. 

Липитор

Седем лечебни свойства на куркумата

Куркумата е една от най-често ползваните съставки в източната медицина от векове. Едва наскоро обаче влезе в световния списък на суперх...

Вероятно не сте чували за това лекарство. То се използва успешно при лечението на чернодробна недостатъчност, рак, Алцхаймер и редица други. Основното му приложение е в борбата срещу холестерола. Всъщност холестерола може да бъде лесно контролиран - с правилна диета и куркума! Куркуминът, който се извлича от това растение намалява значително нивата на холстерол. 

Метформин

Лечебните свойства на куркумина намират приложение в борбата срещу диабета. Редица изследвания са доказали, че той е до триста-четиристотин пъти по-ефективен от едно от най-широко използваните лекарства - метформин. Редовното консумация на куркума намалява нивата на глюкоза в кръвта и ги поддържа в норма. 

Антидепресанти

Както отбелязахме вече, куркумата може да намали нивата на тревожност и да ви помогне преборите депресията. Твърди се, че тя може да се използва със същия успех като някои от най-известните медикаменти Прозак, които се предписват от лекар при установяването на силно депресивно състояние. 

Различните вкусове могат и да лекуват

Изследователи от различни страни установиха, че основните вкусове могат да ни помогнат да излекуване различни заболявания. Макар и в съ...

Ибупрофен

Когато този медикамент е предписан с цел да предотврати възпаление в организма, може да го замените успешно с куркума. Тя действа не по-зле от повечето противовъзпалителни медикаменти. Може да добавите и малко черен пипер към нея. По този начин ще успеете да запазите куркумина за по-дълго време в кръвта си и следователно ще удължите действието му. 

При лечение на рак

Куркумата може да бъде използвана като инструмент за подсилване на ефекта на някои медикаменти за лечение на определени видове рак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com