Шипките подобряват зрението и укрепват имунитета

834
Шипките подобряват зрението и укрепват имунитета
Снимка: iStock

Шипките, малките, яркочервени или оранжеви плодове, които се развиват на розовите храсти след падането на венчелистчетата, от векове са признати за многобройните си ползи за здравето. Сред тези ползи се открояват две: способността им да подобряват зрението и да укрепват имунитета.

Едно от най-забележителните качества на шипките е приносът им за по-добро зрение. Тези малки хранилища са богат източник на витамин А, който е от съществено значение за поддържането на здрави очи. Витамин А е ключов компонент на зрителния пигмент родопсин, който е от решаващо значение за зрението при слаба светлина и за цветното зрение.

Недостигът на витамин А може да доведе до нощна слепота - състояние, при което е трудно да се вижда при слабо осветление. Шипките с високото си съдържание на витамин А могат да помогнат за предотвратяване на подобни дефицити и за запазване на оптималното зрение. Редовната консумация на шипки под формата на чайове, хранителни добавки или като кулинарна съставка може да помогне за поддържане на ясно и здраво зрение.

Кой НЕ трябва да пие чай от шипка?

Освен това шипките дават значителен тласък на имунната система. Те са пълни с витамин С, който е известен стимулатор на имунната система. Витамин С играе решаваща роля за повишаване на способността на организма да се предпазва от инфекции, тъй като подпомага производството и функционирането на белите кръвни клетки, които са основната защита на организма срещу патогени.

Този витамин също така подпомага синтеза на колаген - протеин, който е от решаващо значение за здравето на кожата, кръвоносните съдове и съединителната тъкан. Това е жизненоважно, тъй като здравата кожа действа като бариера срещу вредните микроорганизми. По този начин високото съдържание на витамин С в шипките допринася за силна имунна система, което прави организма по-добре подготвен за борба с болестите.

В допълнение към витамин С шипките съдържат различни антиоксиданти, като флавоноиди и каротеноиди, които допълнително укрепват имунната система. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали, които могат да увредят клетките и да отслабят имунния отговор. Чрез консумацията на шипки хората могат да защитят имунните си клетки от оксидативен стрес и да насърчат по-устойчива имунна система.

Какви са ползите от отвара от шипка и как да я варите правилно?

Включването на шипки в диетата може да се постигне по различни начини, включително чай от шипки, конфитюри от шипки или хранителни добавки. Шипките не само имат ползи за здравето, но и придават приятен, леко пикантен вкус, което ги прави универсална и приятна добавка към кулинарните произведения.

Шипките са дар от природата за подобряване на зрението и укрепване на имунитета. Изобилието на витамин А в тях подпомага здравето на очите, а високото съдържание на витамин С, заедно с антиоксидантите, укрепва имунната система. Редовното включване на шипки в хранителния режим позволява на хората да се възползват от предимствата на подобреното зрение и по-добрата защита от болести, което допринася за цялостното благосъстояние и по-здравословен и жизнен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com