Сигурни начини за укрепване на имунната ви система, които задължително да опитате

4208
Сигурни начини за укрепване на имунната ви система, които задължително да опитате
Снимка: iStock

Нашата имунна система може да направи чудеса, когато се грижим добре за нея. Тя е тук, за да открие и да се справи с неканени гости като вируси, бактерии, отровни вещества, гъбички, алергени.

Когато работи на 100%, нашият имунитет е непобедим. Повишаването му означава укрепване на цялостното ни здраве. И въпреки че рядко можете да срещнете напълно мобилизирана имунна система в наши дни, можете да започнете с тези четири подхода, за да я поддържате здрава:

1. Чиста околна среда

Това означава, че трябва да се предпазите от екологичния дисбаланс. Някои неща не могат да бъдат помогнати, разбира се. Опитайте се да избягвате цигарения дим и домашните замърсители толкова често, колкото можете.

Правилната диета за укрепване на имунната система

Внимателно избирайте почистващи продукти за вашето домакинство. Може да изглежда тривиално, защото неблагоприятният ефект на повечето перилни препарати не се проявява веднага, но в дългосрочен план може да причини дори хормонален дисбаланс или дори рак. Опитайте се да избягвате хлорните избелители, тъй като те са насочени към сърцето и белите дробове. За да поддържате имунната си система силна, вземете естествени алтернативи вместо токсични търговски почистващи препарати.

2. Противовъзпалителни храни

Възпалението, както толкова много неща в живота, е нещо добро, което се е развалило. Първоначално това се случва, когато нашата имунна система въвежда бели клетки (добрите момчета), за да се бори с вируси и бактерии. И работи, стига да не го провокираме, като допълнително възпаляваме тялото си с храни и други стимулатори на възпалението.

Ето защо трябва да подбирате разумно храната си. Най-естественият начин да подсилите имунната си система е да добавите повече зеленчуци и по-малко наситени мазнини към вашата диета. Наклонете се към риба, богата на омега-3 и органично месо. Заложете на естествени подсладители, като мед и фурми, вместо на рафинирана захар и изберете многозърнесто брашно пред бяло брашно. Отървете се от слънчогледовото масло и всички видове скъсявания. И вместо това увеличете ежедневната употреба на зехтин, ленено семе, сусамово масло, известни със своята сила за укрепване на имунитета.

Погледнете в азиатската, индийската и средиземноморската кухня, за да откриете сами света на противовъзпалителните продукти и коригирайте диетата си, както сметнете за добре.

 3. Активен начин на живот

Покажете на тялото си, че има значение. Човешкото тяло е създадено за движение и физическа активност. И ако правите по-малко от 20 минути упражнения всеки ден, не правите достатъчно, за да изградите силна имунна система.

Само 30-минутна разходка 7 дни в седмицата активира имунните ви клетки и ви прави по-устойчиви на инфекции. Вероятно няма да ви помогне да изградите големи мускули или да създадете перфектно бикини тяло, но може да е достатъчно, за да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и повишени нива на холестерол.

Лекар: Съвети за плавен преход от лято към есен и подсилване на имунната система

4. Вътрешна хармония

Важно е да признаем силата на спокойния ум, защото сме склонни да подценяваме стреса. Обикновено ни се промъква, когато сме заети да се тревожим за семейни или служебни проблеми и най-малко го очакваме.

Когато е изложено на постоянно емоционално напрежение, тялото ни произвежда свръхкортизол (хормона на стреса), който в големи количества причинява възпаление и уврежда тъканите ни. Дългосрочният стрес се превръща в хронично състояние, причиняващо множество здравословни проблеми.

И макар че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, грижата за ума ви, разбирането и лечението на емоционалните ви рани са най-ефективните начини за укрепване на имунната система. Изследвайте нови територии, научете нова философия, опитайте упражнения за дълбоко дишане, бъдете по-отворени и безгрижни, научете се да пускате определени неща.

Помислете за това: свикнали сме да инвестираме толкова много време, усилия и пари в борбата със симптомите, които не могат да бъдат нищо повече от просто бързо решение. Междувременно подсилването на имунната ви система изглежда като много по-задълбочен подход към здравословния живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com