Симптом на какво са неспокойните крака нощем?

3756
Симптом на какво са неспокойните крака нощем?
Снимка: iStock

Синдромът на неспокойни крака, или, както още го наричат - „синдром на Екбом“, е разстройство, проявяващо се предимно в покой. То влошава качеството на живот на хората – особено нощем. Прекомерният кофеин и тютюнопушенето утежняват симптомите. Характеризира се с промени в чувствителността и неволна двигателна възбуда на долните крайници, но в по-тежки случаи може да засегне и ръцете. По начало симптомите са по-интензивни нощем - и пациентът почти не спи или спи лошо. В резултат на това той прекарва деня сънлив, уморен, неразположен и раздразнителен.

Обстоятелството, че синдромът се проявява предимно в моменти на почивка и неподвижност, се отразява отрицателно върху качеството на живот - защото човек не може да отиде спокойно на кино или театър, да гледа телевизия, да участва в социална или бизнес-среща, да пътува по-дълго.

Ето какво ни обяснява д-р Драузио Варела

Симптоми на неспокойни крака

Основните признаци на синдрома на неспокойни крака са някои от следните:

- усещане за дискомфорт и натрапчива нужда от движение на краката;

- болка;

- изтръпване;

- втрисане.

Интензитетът на признаците може да варира от лек до тежък и да намалява, щом краката се раздвижат. По принцип тези симптоми се проявяват нощем и пречат на човека да има спокоен сън. В резултат на това на следващия ден е изморен, лесно се дразни и/или изпада в депресия. Прекалената консумация на кафе и тютюнопушенето влошават и утежняват положението.

Защо ви тече кръв от носа нощем - разберете причината!

Причини за неспокойни крака

Причината за развитие на синдром на неспокойни крака засега не е добре изучена. Известно е само, че, в допълнение към генетичната предразположеност, дефицитът на допамин (хормон на удовлетворение и позитивизъм) и на желязо в моторните области на мозъка причинява неволни и повтарящи се движения - което именно е характерно за синдрома на неспокойни крака.

Диагностициране

Диагнозата на синдрома на неспокойни крака се поставя предимно по клиничен път, въз основа на описанието на симптомите. Въпреки че синдромът рядко се причинява от полиневропатия, съществено значение има да се оценят рефлексите, чувствителността при допир и интензивността на болката.

Методът „полисомнография“ и измерването на нивата на феритин и трансферин - вещества, пренасящи желязо в периферните кръвоносни съдове, са лабораторните изследвания, които улесняват диагностицирането.

Разпространение

Синдромът може да се прояви във всяка една възрастова група, по-рядко при децата. Засяга главно старите хора и честотата му нараства с напредването на възрастта.

Как да спрем изтръпването на краката през нощта?

Лечение

В по-леките случаи се препоръчва използването на бензодиазепини. В най-сериозните случаи може да се приложат лекарства като прамипексол и ропинел, които да стимулират мозъчните рецептори на допамин – без да повишават нивото му в периферните кръвоносни съдове.

Препоръки

Преди лягане едно дете може да е неспокойно, да плаче, мърмори и движи много краката си – но сутрин да е спокойно. Добре е да бъде заведено на педиатър, за да изключите възможността да е развило симптоми на неспокойни крака.

По същия начин действайте и с възрастните хора. Не приписвайте възбудата и оплакванията им на загубата на умствени способности. Пренебрегването на признаците може да влоши нещата, ако проблемът е синдром на неспокойни крака.

Задълбочаването на признаците може да направи живота непоносим за носителя на синдрома и за околните. Само правилното лечение е в състояние да контролира кризите и да облекчи симптомите, които се влошават главно и предимно нощем. Не се самолекувайте, а потърсете специализирана медицинска помощ.

Абсолютно не се препоръчва консумирането на алкохол, кофеин и цигари. Направете усилие и се опитайте да ги изключите от ежедневието си. Антидепресантите и невролептиците могат да предизвикат синдром, подобен на неспокойните крака. Бъдете наясно с това и избягвайте самолечението!

Внимание! Статията е предназначена само за обща информация и не е медицинска препоръка. Винаги търсете компетентен специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com