Синузит с болки в очите - ето какво да направите, за да забравите за него!

43716
Синузит с болки в очите - ето какво да направите, за да забравите за него!
Снимка: iStock/Guliver

Синузитът е възможно да се появи при възрастни и деца след настинка или ринитна криза, тъй като защитната функция на носа е нарушена, което позволява на вирусите и/или бактериите да проникнат в синусите и да се размножават.

Ето мнението на д-р Матеуш Фара и д-р Марсио Нимайер: 

Инфекцията в синусите на лицето (синузит) твърде често се разпространява в съседни тъкани като клепачите и очната кухина, което причинява подуване на клепачите, свързано със затопляне, болка и локално зачервяване. Тези случаи се наричат преден или пресептален целулит.

Преборете синузита с тези елементарни домашни смеси

В по-тежките форми се констатират зачервени очи с ограничение на движението им, промяна в зрението, двойно виждане и по-изпъкнало око в орбитата му (проптоза). Тези по-тежки случаи се обозначават като орбитален или постсептален целулит.

Пресепталният целулит се лекува клинично, не изисква хоспитализация и се извършва по-внимателно наблюдение.

Обаче в случай на съмнение за орбитален целулит, пациентът трябва да бъде хоспитализиран, незабавно да се започне приложение на венозни антибиотици и да се направи томография на орбитите и синусите. Този преглед ще помогне за оценка на степента на инфекцията и определяне на начина на лекуване. Напълно е възможно да се наложи хирургично дрениране на орбитален абсцес.

Орбиталният целулит по правило се овладява, когато диагнозата и лечението са навременни. В тежките случаи забавеното лечение и недренираните абсцеси рискуват да предизвикат загуба на зрение и дори смърт - в зависимост от степента на инфекция на структури като мозъка и менингите (менингите представляват мембрани, които покриват мозъка). Синузитът може да засегне зрението и, ако не се лекува, да предизвика слепота.

Завинаги ще забравите синузита, ако пробвате това

Внезапни промени в температурата, прекомерен прах или висока влажност – подобни климатични колебания са изключително благоприятни за развитие на синузит; или, както го наричат специалистите, риносинузит. Страдащите от проблема познават традиционните симптоми: главоболие, усещане за тежест в лицето, запушване или секреция от носа. Тези, които никога не са преминавали през такива проблеми, трудно си представят колко много такива, на пръв поглед неособено тежки, болестни състояния влияят върху ежедневието. Понеже често се бърка с други заболявания, които засягат горните дихателни пътища, болестта може да предизвика даже загуба на зрение, ако не се подходи към правилен начин на лечение.

Синузитът не подбира възрасти. Тази патология е често срещана при деца и зрели хора, може да изникне остро след настинка или криза на ринит (възпаление на лигавиците в носната кухина). Такива проблеми променят защитната функция на носа, позволявайки на микробите, които проникват в синусите, да се натрупват. Отделяният при патологията секрет е гъст и тъмен, появява се чувство за тежест в главата, особено в областта на лицето, а понякога се развива и треска.

Лекува ли се синузит и как?

Синузитът обикновено възниква като вирусен (лекува се без антибиотици) и бактериален (необходими са антибиотици). Ето защо е крайно важно да се консултирате с лекар-специалист, за да изберете най-подходящото лечение. При това, проследяването на процеса от лекаря също е важно - тъй като някои от провокираните усложнения могат да причинят възпаление и образуване на гной и секрет, достигащи до клепачите, очната ябълка и зрителния нерв, и да провокират дори по-сериозни проблеми, като слепота. Симптомите започват с подуване на клепачите, развиват се с много силно главоболие, зачервяване на очите, ограничаване на движението на очите и проптоза (излизане на окото извън орбитата). В тези случаи без отлагане трябва да се потърсят оториноларинголог и офталмолог за извършване на изследвания и преценка за необходимостта от спешна оперативна намеса.

Внимание! Статията е само информативна. Винаги се консултирайте с медицинско лице!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com