Скрабовете с кафе лекуват ли целулита?

1471
Скрабовете с кафе лекуват ли целулита?
Снимка: iStock/Guliver

Скрабът с кафе е точно както звучи: скраб за вашата кожа, направен от утайка от кафе. Въпреки че липсват конкретни доказателства, ексфолиантите с кафе се рекламират навсякъде в интернет и в списанията за красота като потенциални методи за естествено лечение на целулит.

Тези продукти са ценени както заради съдържанието на кофеин, така и заради съдържанието на антиоксиданти, което се предполага, че е полезно за кожата, когато се прилага локално, но ефектите върху целулита не са толкова ясни.

10 натурални ексфолианта за лице

Самият целулит се отнася до трапчинките по кожата, които засягат повечето жени и някои мъже. Трапчинките се развиват, когато мастните тъкани под кожата ви притискат тъкани, които са по-близо до повърхността на кожата.

Целулитът може да се появи навсякъде, но обикновено е най-често срещан в области, където има мастна тъкан, като седалището и бедрата.

След като имате целулит, е много трудно – почти невъзможно – да се отървете от него. Лечението обикновено се фокусира върху намаляване на появата на трапчинки. Ексфолиантът с кафе може да ви помогне да постигнете такива ефекти, но първо трябва да се консултирате с дерматолог.

Какво казва науката

Твърди се, че ексфолиантите от кафе помагат за лечение на целулит по различни начини.

Смята се, че кофеинът в кафето може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове и да намали появата на трапчинки по кожата. Кожата може също така да се стегне от стимулиращия ефект на кофеина чрез подобряване на притока на кръв и елиминиране на излишната вода.

Кафето също е богато на антиоксиданти, за които се смята, че спомагат за цялостния по-здрав тонус на кожата. Те включват феноли, растителни химикали, за които се смята, че предпазват свободните радикали в тялото.

Друго предимство на скраба за кафе е естественият ексфолиращ ефект от самата утайка от кафе. Подобно на други ексфолиращи ексфолианти, това може да помогне за премахване на мъртвите кожни клетки и да придаде по-гладък и равномерен вид на кожата. Докато самото ексфолиране не може да се отърве от целулита, подобни ефекти могат да намалят външния му вид.

Масажното действие също може да помогне: според Американското дружество по дерматологична хирургия, масажите могат да подпомогнат лимфния дренаж и да разтегнат кожната тъкан, за да подобрят вида на целулита.

Все пак цялостното изследване на пилингите за кафе липсва.

Вместо това наличните проучвания и прегледи се фокусират върху лечението на целулита чрез кофеин и други съставки.

Един такъв преглед установи, че когато се комбинира с ретинол, карнитин и други съставки, беше установено, че кофеинът увеличава дебелината на епидермиса (горния слой на кожата). Такива ефекти са постигнати с козметичен продукт, съдържащ кофеин, но не и кафето в частност.

Подобно проучване на друг козметичен крем, съдържащ кофеин, доведе до намален целулит и обиколка. Отново нямаше кафе в продукта.

Докато горното изследване демонстрира потенциала на кофеина при лечение на целулит, са необходими повече клинични изпитвания.

Нито едно проучване до момента не е разглеждало ефектите на ексфолиантите с кафе, по-специално при лечението на целулит.

Как се използва

За да използвате скраб от кафе, първо смесете утайката от кафе с гореща вода. Разбъркайте и продължете да добавяте още от всяка съставка, ако е необходимо, докато постигнете желаната гъстота. Ако имате суха кожа, можете да добавите малко количество кокосово или зехтин към сместа.

Никога не смесвайте с използвана утайка от кафе от вашата кафемашина – те вече са повредени. За да се възползвате от потенциалните ползи от кофеина, трябва да сте сигурни, че избирате традиционно кафе, а не безкофеиново.

След това нанесете скраба върху чиста кожа. Внимателно масажирайте проблемните зони с върховете на пръстите си, без да я търкате. Можете също така да използвате мека кърпа или суха четка за кожа, ако смятате, че пастата е твърде разхвърляна за пръстите и ноктите ви.

След като масажирате няколко минути, изплакнете. В идеалния случай искате да завършите този процес под душа, за да предотвратите бъркотии и петна от утайката от кафе.

Ако не сте склонни да правите свой собствен скраб с кафе у дома, можете също да опитате готови за употреба ексфолианти с кафе, предназначени специално за целулит. Следвайте всички инструкции за продукта и прекратете употребата, ако забележите обриви или други признаци на чувствителност към продукта.

За най-добри ползи е добре да използвате скраб от кафе няколко пъти седмично. Това е същото правило, което важи и за други ексфолианти, маски и други подобни.

Може също така да отнеме няколко седмици или повече при редовна употреба, за да видите значителни резултати. След това време може да обмислите посещение при вашия дерматолог, ако не забележите никакви подобрения в целулита си.

Домашни маски, които ще направят косата ви здрава и красива

Трябва ли да го опитате

Ексфолиантите с кафе са модерна форма на лечение на целулит, като много потребители рекламират положителни резултати. Все пак не е ясно дали ползите са свързани с кафето или с ексфолиращото действие от скраба. Други може изобщо да не виждат разлики в своя целулит.

Тъй като няма налични научни изследвания, които да подкрепят каквито и да било твърдения относно ексфолиантите с кафе и целулита, ще искате да ги използвате с предпазлив оптимизъм.

Освен това, както при други лечения за кожа, всички резултати вероятно ще изчезнат, след като спрете да ги използвате.

Може да искате да обсъдите други методи за намаляване на появата на целулит, като упражнения, с вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com