Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скърцате със зъби? Как да спрем предизвикания от стрес бруксизъм?

19 юни 2024, 11:43 часа

Ако страдате от стрес или тревожност, може също да страдате от болка в челюстта - двете често вървят ръка за ръка. Болката се причинява от скърцане със зъби или стискане на челюстта през деня (и нощта) и вероятно дори не осъзнавате, че го правите.

Как да намалим стискането на зъбите нощем

Защо скърцам със зъби

Както споменахме, бруксизмът е доста често срещан. Всъщност изчислено е, че засяга между 10 и 20% от населението на света. Основните причини за бруксизъм са свързани с мускулно напрежение, причинено от стрес или тревожност, както и други психологически състояния като гняв и чувство на неудовлетвореност.

Високият ритъм на живот, който водим, предизвиква множество стресови ситуации. Те могат да ни накарат да развием несъзнателни навици като стискане на зъби или гризане на ноктите – и те дори могат да се проявят, докато не сме будни. Нощният сън в резултат на стрес може да доведе до по-висока честота на бруксизъм. По време на определени фази на съня тялото може да навлезе в състояния на полусъзнание, при които двигателните действия, като стискане на зъби, са по-чести.

Въпреки че стресът е един от най-определящите фактори за този нежелан несъзнателен навик, той може да бъде причинен и от зъбна неправилна оклузия (неправилно подреждане на зъбите при захапване) или друго неправилно подреждане.

Ден срещу нощ

Има два вида бруксизъм: дневен и нощен. Денят настъпва по време на бодърстване и обикновено е по-пряко свързан със стрес, тревожност, интензивна концентрация или определени постурални навици. Обикновено причинява болка в челюстта или умора в мускулите на лицето, особено в края на деня. Може да има по-малко износване на зъбите в сравнение с нощния бруксизъм, защото човекът може да е по-наясно с поведението си и да може да го контролира.

Нощният бруксизъм, от друга страна, може да причини болка в челюстта, главата и шията при събуждане. Да не говорим за износването и увреждането на зъбите. Ако смятате, че може да сте част от огромното мнозинство, което страда от бруксизъм по време на сън, ще разберете, ако забележите болка. Или можем просто да попитаме партньора си дали забелязва някакъв шум, докато спим.

Как да разберете дали скърцате със зъби

Ако се чудите дали страдате или не от бруксизъм - може би никога не сте забелязвали, че скърцате със зъби и не страдате от болки в челюстта - има други начини да разберете. Тъй като това е несъзнателен акт, Сармини препоръчва да се вземе предвид следното:

Как да се лекува бруксизъм

Експертите казват, че бруксизмът не само причинява износване, разкъсване и чувствителност на зъбите, но също така ни кара да губим сън и да получаваме главоболие. Но намирането на решение не е толкова лесно, колкото просто да си кажете да спрете. Нощният бруксизъм е неволен навик, следователно ние няма да можем съзнателно да го контролираме сами. Понякога може да изчезне от само себе си, а друг път може да бъде хронично състояние.

И така, кога трябва да помислим да отидем при експерт, който да помогне на нашия бруксизъм? Напрежението и болката са добри улики. Ако забележите мускулна умора в областта на лицето и шията, мускулни контрактури, болка в темпоромандибуларната става или забележите износване на зъбите или чувствителност на зъбите, трябва да отидете на зъболекар за оценка.

Детето ви скърца със зъби, докато спи - опасно ли е това и какво да направите?

За щастие има различни начини за лечение на бруксизъм – в зависимост от нивото и вида на възникващия бруксизъм:

Разрядна шина. Помага за намаляване на несъзнателните движения и по този начин избягва главоболието и отпуска мускулите. От друга страна, Pardiñas подчертава, че докато шините могат да предотвратят някои ефекти като износване на зъбите или претоварване на темпоромандибуларната става, те не елиминират първопричините.

Физиотерапия на темпоромандибуларната става. Посещението при специалист винаги е добър избор, тъй като ще ви помогне да намалите симптомите на болката и да постигнете мускулна релаксация. Това е добър вариант за намаляване на мускулната умора и главоболието, в допълнение към преподаването на постурално превъзпитание.

Ботокс. Поставянето на ботулинов токсин в областта на дъвкателния мускул и темпоралния мускул двустранно ще освободи напрежението и ще демобилизира стресираните части на лицето.

Можем също така да използваме по-прости средства, за да се опитаме да намалим бруксизма, като избягване на твърди храни и дъвка и увеличаване на ежедневния прием на вода. Също така е чудесна идея редовно да освобождавате напрежението: Преди сън нанесете лед или влажна топлина върху челюстните мускули и правете упражнения като разтягане и масажирайте зоната на влияние на темпоромандибуларната става.

Професионалистите също така съветват да се обърне внимание на психологическите състояния, които предизвикват бруксизъм на първо място. Управлението на тригерите, които причиняват стрес и безпокойство, може да помогне в борбата с това разстройство. Практикувайте медитация, правете дихателни упражнения, разхождайте се, отделете време за дневник и се уверете, че се грижите за общото си благосъстояние - емоционално и физически. И намалете стимулиращите навици като консумация на тютюн и кафе.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес