Следродилно хранене и кой е пътят към доброто възстановяване

1006
Следродилно хранене и кой е пътят към доброто възстановяване
Снимка: iStock

Нека да разгледаме значението на богатата на хранителни вещества диета и как храните, билките и подправките и добавките могат да помогнат в пътуването ви за следродилно възстановяване.

След раждане е необходимо да знаете какво да ядете в процеса на възстановяване след раждането. Може да не сте сигурни дали има нужда да следвате традиционна азиатска диета за изолация и да бъдете затрупани с информация какво трябва и какво не трябва да се прави. Повечето от тези практики на задържане са подкрепени от традиции в китайската, малайската и индийската култури и често имат малко или никаква солидна научна основа. Кърмещите майки трябва да правят здравословен избор с балансирана диета от плодове, зеленчуци, зърнени храни, протеинови храни и млечни продукти всеки ден, тъй като това може да повлияе на количеството определени хранителни вещества, давани на вашето новородено по време на кърмене. Освен диета, богата на хранителни вещества, някои билки и подправки и добавки също ще бъдат от полза за новите майки при заздравяването след раждането.

Ето 8 въпроса и отговора, които да ви помогнат в пътуването.

1. Кои са някои лечебни храни, които трябва да включите в следродилната си диета

По време на вашето следродилно възстановяване балансираната и здравословна диета ще помогне на тялото ви да се излекува и някои видове храни, които са с високо съдържание на протеини и богати на желязо, се насърчават, тъй като се смята, че те помагат да се осигури попълване на майката, за да се ускори нейното възстановяване. Най-важното е, че осигуряването на адекватно хранене е от ключово значение за възстановяването на силата в състоянието преди бременността и кърменето на вашето новородено бебе.

Хранителната диета трябва да включва следното:

Хранителни източници, богати на протеини и желязо, като животински вътрешности и вътрешности, червено месо (свинско, говеждо, агнешко, овнешко), домашни птици (пилешко, патешко, пуешко), както и морски дарове (риба, раци, омари). Те са важни за възстановяването и компенсирането на загубата на кръв по време на раждането.

Мазната риба като сьомга, сардина, пъстърва или скумрия е силно препоръчителна, тъй като е добър източник на протеини и също така е наситена с мазнини, наречени EPA и DHA, които са от решаващо значение за развитието на мозъка на вашето бебе и могат да помогнат за предотвратяване на следродилна депресия1. Препоръчително е да ядете поне 2 порции риба на седмица, като всяка порция е около 1 риба с размер на длан (90 g или еквивалент на четвърт чиния).

Млечните храни като мляко, сирене и кисело мляко осигуряват ключови източници на калций и витамин D, които са важни за вас и здравето на костите на вашето бебе.

Пълнозърнестите въглехидрати като кафяв ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб помагат да поддържате енергийните си нива високи и осигуряват на тялото ви необходимите калории, за да произвежда най-качественото мляко за вашето бебе. Тези пълнозърнести алтернативи също така съдържат важни хранителни вещества като фолиева киселина, желязо и фибри за здравето на вашето бебе и вашето благополучие.

Растителни източници на желязо, включително тъмнозелени зеленчуци (като кресон, спанак, кайлан, броколи), бобови растения и варива, тофу и соя и кафяв ориз. Ядки, семена и сушени плодове, като стафиди и сини сливи са добри закуски, които са богати на желязо. Не забравяйте обаче, че тялото ви не абсорбира желязото от растителни източници толкова лесно, колкото желязото от животински източници. Следователно, ако сте на вегетарианска или веганска диета, ще трябва да консумирате много от тези растителни храни, за да получите достатъчен прием на желязо.

Витамин С от определени плодове и зеленчуци помага на тялото ви да абсорбира по-добре желязото от храната ви. Добри източници на витамин С включват плодове като портокали и киви или нецитрусови плодове като папая, гуава, манго и ягоди. Зеленчуци като червени и зелени чушки, домати и тъмнозелени листни зеленчуци също са добри източници на витамин С. За да помогнете на тялото ви да абсорбира по-добре желязото от храната ви, важно е да консумирате достатъчно витамин С, тъй като той може да помогне за усвояването на желязото процес. Витамин С е особено важен, ако спазвате вегетарианска или веганска диета, тъй като желязото в зеленчуците и други растителни храни не се усвоява толкова лесно, колкото желязото от животински храни.

Искате да станете майка на по-късен етап? Нещо важно, което трябва да знаете

2. Какъв вид плодове и зеленчуци можете да ядете, за да предотвратите прекаленото „охлаждане“ на тялото си

Според практиките на традиционната китайска медицина (ТКМ) за следродилно възстановяване, на майките се препоръчва да консумират „ян“ храни, които се считат за топли или горещи по природа (не по температура), за да възстановят баланса и силата, да компенсират загубата на кръв, да увеличат кърмата производство и намаляване на случаите на кръвни съсиреци и студен вятър в тялото. „Ин“ храните са ограничени от диетата, тъй като се считат за студени (не по температура), кисели и горчиви по природа.

Въпреки че обичайните „Ин“ храни включват пресни плодове и зеленчуци2, те трябва да бъдат неразделна част от вашата следродилна диета, тъй като са богати на витамини и минерали, за да помогнат за заздравяването на рани и шевове от раждането и да намалят белезите. Тези хранителни вещества са антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от вредните свободни радикали, които причиняват заболявания. Фибрите в плодовете и зеленчуците са важни за правилното функциониране на червата и увеличават полезните бактерии, което поддържа силен имунитет.

Ако сте избрали препоръката на TCM, можете да изберете зеленчуци и плодове, които са по-неутрални и нито „горещи“, нито „охлаждащи“ по природа. Примери за тези зеленчуци включват моркови, гъби, карфиол3, кайлан, спанак, корен от лотос, дълъг боб, снежен грах, боб, броколи, лук, тиква или водорасли. Предложените плодове са грозде, ябълки3, папая, гуава, ягоди, киви, праскови, къпини, череши, гуава, манго, лонган, червени фурми, черни фурми, фурми Medjool.

Винаги се стремете да консумирате 2 порции плодове и 2 порции зеленчуци дневно.

3. Има ли подправки и билки, полезни за вашето следродилно възстановяване

Има различни видове билки и подправки, използвани в различни култури, за които се смята, че помагат да се възстановите и да „възстановите“ състоянието на тялото си след раждането. Ето някои традиционни подправки и билки, за които е известно, че е полезно да включите в следродилната си диета:

За да поддържате тялото си „топло“, джинджифилът и чесънът са две съставки, предизвикващи топлина, които обикновено се използват в трите културни диети. Известно е също, че имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за засилване на имунната система.

Индийските билки и билки със семена като шафран, сминдух, както и куркумин, присъстващи в ястия с къри, са докладвани преди това като ефективни при облекчаване на депресивни симптоми. В местно проучване майките, които са консумирали диети след раждане, съдържащи билки, са склонни да имат по-нисък риск от следродилна депресия.

Увеличаване на производството на кърма се наблюдава при консумация на билки и подправки като сминдух, джинджифил и куркума, въпреки че доказателствата не са добре установени.

Като кърмачка можете да включите билки и подправки в диетата си, тъй като те увеличават разнообразието от вкусове в кърмата ви. Следователно вашето бебе се запознава с разнообразието от вкусове, преди да започне да приема твърди храни, тъй като е развило вкус към ароматизирани храни6.

Въпреки това, подправките и билките трябва да се приемат в умерени количества и винаги да се търси съвет от медицински специалист, преди да се консумират билкови продукти или добавки, тъй като те може да не винаги са безопасни или ефективни.

4. Необходимо ли е да приемате следродилни добавки и безопасно ли е, ако кърмите

Повечето от хранителните вещества, които са необходими по време на бременност, остават важни през периода след раждането, особено за тези майки, които кърмят. Добавянето на витамини като B12, D, калций или омега-3 мастни киселини може да е необходимо, ако вероятно не получавате достатъчно от тези хранителни вещества, ако сте вегетарианец, веган, непоносимост към лактоза или не се излагате достатъчно на слънце.

Препоръчително е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги за препоръки относно мултивитамини.

5. Можете ли да приемате напитки с високо съдържание на кофеин по време на вашето следродилно възстановяване

Трябва ли да консумирате традиционни билкови напитки вместо обикновена вода, както някои казват, че пиенето на обикновена вода би увеличило задържането на вода в тялото

Проучвания показват, че кофеинът се появява в кърмата бързо след като бъде погълнат от кърмещата майка. Въпреки че няма достатъчно данни, за да се дадат основани на доказателства препоръки за точното количество кофеин, което е безопасно за кърмещата майка, кофеинът е стимулант, за който е добре известно, че кара бебетата да стават раздразнителни, раздразнителни и неспокойни, с трудности при заспиване. Ако бебето ви не спи добре или като цяло е раздразнително, трябва да избягвате напълно кофеина. Не забравяйте, че кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в силните чайове, колата и енергийните напитки. Дори и да не кърмите, най-добре е да ограничите приема на кофеин, за да не пречи на съня ви.

За да се произвежда достатъчно кърма за бебето, е важно да има достатъчно течности, като се поддържа добра хидратация по време на периода на раждане. Жените, които кърмят, но не са достатъчно хидратирани, ще имат намалено количество мляко. Кърмещите жени се насърчават да пият около 12 чаши вода на ден. Обикновената вода е най-добрата, въпреки че можете да променяте възможностите си, като от време на време приемате сокове или традиционно приготвени напитки като чай от червени фурми. Имайте предвид обаче, че някои от тези напитки съдържат големи количества захар, така че е най-добре да се ограничат до една чаша на ден. Трябва също така да се стремите към поне 2 чаши мляко на ден, за да осигурите на вас и вашето бебе достатъчно калций, витамин D и протеини, ако можете.

За да облекчите задържането на вода, ограничете приема на сол, като използвате по-малко готварска сол, подправки и сосове и консумирайте по-малко преработени храни като бързи храни, бисквити и солени закуски.

Ако желаете да приемате традиционни билкови препарати, консултирайте се с регистриран лекар по ТКМ, преди да ги консумирате, за да сте сигурни, че са безопасни по време на кърмене.

6. Безопасно ли е да се ядат китайски ястия, приготвени с оризово вино или други видове алкохол? Можете ли да консумирате тонизиращи вина

Въпреки че има предположение, че целият алкохол се изпарява, когато се приложи топлина по време на готвене, известно количество алкохол все още може да остане 8 в зависимост от метода на готвене и времето за готвене. Проучванията показват, че нивата на алкохол в кърмата остават високи в продължение на няколко часа, след като кърмещата майка е приемала храни или напитки на алкохолна основа. Препоръчително е да кърмите или да събирате/съхранявате кърма за хранене най-малко 3 часа след приема на храни, приготвени с оризово вино или друг вид алкохол.

Консумацията на тонизиращо вино по време на раждане се смята в практиката на TCM, че помага за изгонване на студа от тялото и насърчава циркулацията, тъй като китайците вярват, че е „poh“ (подхранващо) и ще укрепи и затопли тялото след стреса от раждането. майките не трябва да смятат алкохола за основен за възстановяването. Всъщност кърмещите майки трябва да избягват напълно алкохола, защото той ще бъде предаден на бебето им чрез кърмата.

Не е доказано, че случайното леко пиене по време на кърмене има неблагоприятни ефекти върху бебетата. Средно отнема около 2-3 часа, преди алкохолът от чаша вино или бира да напусне тялото ви. Ако все пак искате да пиете алкохол, може да помислите за изцеждане на кърмата си предварително и да я съхранявате за следващото хранене на вашето бебе или да изчакате няколко часа след пиенето, за да кърмите.

Опасни последици от недостига и излишъка на йод

7. Трябва ли да ядете много повече храна, тъй като производството на кърма изисква повече калории

Диетата на кърмещите майки оказва голямо влияние върху производството и качеството на млякото. Новите майки трябва да коригират приема на калории и течности, за да направят възможно кърменето. Ако ядете балансирана диета, базирана на „Моята здравословна чиния“ заедно с 500 килокалории, добавени към вашата диета, вие ще можете да задоволите основните си хранителни нужди по време на кърмене, което подпомага растежа и развитието на вашето бебе, като същевременно защитава собствените ви запаси от хранителни вещества.

Ако сте наддали по време на бременност, допълнителните калории от тези запаси естествено ще се използват за производството на кърмата, от която бебето ви се нуждае от раждането до 6 месеца. Ако сте загубили теглото, натрупано по време на бременност, ще трябва да приемате допълнително 400-500 калории на ден. След като вашето бебе се запознае с храни за отбиване от 6-месечна възраст, вие ще произвеждате по-малко мляко и съответно можете да намалите приема на калории.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com