Стар билкар: Tози чай помага при стрес и безсъние

30484
Стар билкар: Tози чай помага при стрес и безсъние
Снимка: iStock/Guliver

Чаят от мента и лайка са две популярни билкови настойки, които от векове са ценени заради уникалния си вкус и потенциалните ползи за здравето. Всеки от тези чайове предлага различен набор от предимства, което ги прави търсен избор за релаксация, храносмилане и цялостно благополучие.

Чаят от мента, получен от листата на растението мента, се слави със своите ободряващи и освежаващи свойства. Съдържанието на ментол в листата на ментата придава на чая усещане за охлаждане и характерен аромат. Този чай е известен със своите ползи за храносмилането. Той може да помогне за облекчаване на лошото храносмилане, подуването на корема и газовете благодарение на способността си да отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт. Чаят от мента често се консумира след хранене, за да подпомогне храносмилането и да успокои дискомфорта.

Чай от мента - кой ТРЯБВА да го пие

От друга страна, чаят от лайка се получава от изсушените цветове на растението лайка. Този чай е известен с мекия си, цветен аромат и се слави с успокояващото си действие. Лайката съдържа съединения като апигенин, които могат да се свържат с определени рецептори в мозъка и да насърчат релаксацията и сънливостта. Много хора се обръщат към чая от лайка, за да облекчат стреса, тревожността и безсънието. Успокояващите му свойства го правят отличен избор за отпускане преди лягане.

Както чаят от мента, така и този от лайка имат общи потенциални ползи за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (СРЧ). Противовъзпалителните свойства на лайката могат да спомогнат за успокояване на раздразнения храносмилателен тракт, докато мускулно-отпускащото действие на ментата може да облекчи коремния дискомфорт и спазмите.

Освен това тези чайове предлагат множество антиоксиданти, които допринасят за цялостното здраве. Антиоксидантите са известни със способността си да се борят с оксидативния стрес и да поддържат здрава имунна система. Чаят от мента съдържа съединения като розмаринова киселина, а чаят от лайка е богат на флавоноиди като кверцетин и апигенин.

Защо лекар препоръчва пиенето на точно ТОЗИ чай?

Струва си да се отбележи, че индивидуалните реакции към тези чайове могат да варират. Някои хора може да намерят облекчение при определени заболявания, докато други може да не усетят същите ползи. Както при всяко билково лекарство, важно е да се консултирате с медицински специалист, особено ако имате вече съществуващи здравословни състояния или приемате лекарства.

Чайовете от мента и лайка предлагат редица потенциални ползи. Чаят от мента може да подпомогне храносмилането и да осигури освежаващо ободряване, докато чаят от лайка е почитан заради своите успокояващи и намаляващи стреса свойства. И двата чая са пълни с антиоксиданти, които могат да подпомогнат цялостното благосъстояние. Независимо дали се пият заради вкуса им или заради потенциалните ползи за здравето, тези билкови настойки продължават да бъдат ценен избор за тези, които търсят естествени средства за защита.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com