Защо лекар препоръчва пиенето на точно ТОЗИ чай?

15063
Защо лекар препоръчва пиенето на точно ТОЗИ чай?
Снимка: Myriams-Fotos / Pixabay

Чаят от мента, ценен заради освежаващия си аромат и успокояващите си свойства, предлага редица ползи, които надхвърлят възхитителния му вкус. Тази билкова настойка, получена от растението мента (Mentha × piperita), се консумира от векове в различни култури заради многобройните си потенциални предимства.

Помощ за храносмилането: Едно от най-известните предимства на ментовия чай се крие в способността му да облекчава храносмилателния дискомфорт. Доказано е, че естествените съединения в ментата, особено ментолът, отпускат мускулите на стомашно-чревния тракт. Това може да помогне за намаляване на симптоми като подуване на корема, газове и лошо храносмилане. Чаят от мента често се счита за естествено средство за облекчаване на храносмилателните проблеми.

Облекчаване на напрежението и главоболието: Ментолът в ментата притежава мускулни релаксиращи свойства, които могат да допринесат за облекчаване на напрежението и главоболието. Вдишването на парата от топла чаша чай от мента може да помогне за отпускане на мускулите и облекчаване на главоболието, причинено от стрес или напрежение.

Подпомагане на дихателните пътища: Ментолът в ментата действа и като естествен деконгестант и отхрачващо средство, което прави ментовия чай популярен избор по време на сезона на настинките и грипа. Той може да помогне за отваряне на носните пътища, да успокои възпаленото гърло и да облекчи задръстванията, като спомогне за по-лесното дишане.

Умствена яснота и бдителност: Ободряващият аромат на ментата е свързан с подобряването на умствената бдителност и концентрацията. Пиенето на чай от мента може да осигури освежаващо ободряване, да подобри когнитивните функции и да насърчи чувството за яснота.

МЕНТА в саксия: Ще се изненадате колко е лесно

Антиоксидантни свойства: Чаят от мента е богат на антиоксиданти, включително флавоноиди и фенолни съединения. Тези антиоксиданти играят ключова роля в неутрализирането на вредните свободни радикали в организма, като потенциално намаляват риска от хронични заболявания и подпомагат цялостното здраве.

Облекчаване на синдрома на раздразнените черва (IBS): Някои проучвания показват, че ментовото масло, основен компонент на ментовия чай, може да облекчи хората със синдром на раздразнените черва (IBS). То може да помогне за облекчаване на симптоми като болки в корема, подуване на корема и променени навици на изхождане.

Гадене и болест на движението: Ароматът на мента се свързва с противодействащо на гаденето действие. Пиенето на чай от мента или просто вдишването на нейния аромат може да помогне за облекчаване на чувството на гадене и дискомфорт, което я прави полезно средство при гадене при движение и сутрешно гадене.

Въпреки че чаят от мента предлага различни потенциални ползи, важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции могат да варират. При някои хора той може да взаимодейства с някои лекарства или да изостри състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Както при всяко билково лекарство, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, преди да включите ментовия чай в ежедневието си, особено ако имате съществуващи медицински състояния или приемате лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com