Сусам и мед - укрепват костите и подобряват храносмилането

4817
Сусам и мед - укрепват костите и подобряват храносмилането
Снимка: silviarita / Pixabay

Сусамът и медът са две естествени съставки, които от векове се ценят заради своите ползи за здравето. Всяка от тези съставки притежава уникални свойства, които могат да допринесат за цялостното благосъстояние, когато се включат в хранителния режим. Нека разгледаме ползите за здравето от сусама и меда.

Семена сусам:

Хранителна сила: Сусамът е богат източник на основни хранителни вещества, включително витамини, минерали и здравословни мазнини. Те съдържат витамин В, желязо, калций, магнезий и цинк, които са от решаващо значение за поддържане на добро здраве.

Здраве на сърцето: Високото съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини в сусамовите семена може да спомогне за понижаване на нивата на лошия холестерол, което намалява риска от сърдечни заболявания. Освен това те съдържат лигнани, които имат антиоксидантни свойства, предпазващи сърцето.

Ако всеки ден ядете по лъжичка сусам, с тялото ви ще се случи това

Здраве на костите: Сусамовите семена са отличен източник на калций, който е жизненоважен за здравите кости и зъби. Редовната им консумация може да помогне за предотвратяване на състояния като остеопороза.

Здраве на храносмилателната система: Тези малки семена са богати на фибри, които подпомагат храносмилането и предотвратяват запека. Фибрите също така допринасят за усещането за ситост, което улеснява контрола на теглото.

Антиоксидантни свойства: Сусамовите семена съдържат съединения като сезамин и сезамолин, които имат антиоксидантни свойства. Антиоксидантите помагат в борбата с оксидативния стрес и намаляват риска от хронични заболявания.

Мед:

Естествен подсладител: Медът е по-здравословна алтернатива на рафинираната захар. Той има по-нисък гликемичен индекс, което означава, че има по-слабо въздействие върху нивата на кръвната захар. Това го прави подходящ вариант за хора с диабет.

Антибактериален и антимикробен: Медът има естествени антибактериални свойства, което го прави ефективно средство за успокояване на възпалено гърло и кашлица. Той може да се използва и локално за лечение на малки рани и изгаряния.

Богат на антиоксиданти: Медът е пълен с антиоксиданти, като флавоноиди и полифеноли, които помагат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Това може да намали риска от хронични заболявания и да насърчи цялостното здраве.

Помощ за храносмилането: Консумацията на мед може да успокои храносмилателния тракт и да облекчи симптомите на лошо храносмилане и гастрит. Той може също така да насърчи растежа на полезните чревни бактерии.

Защо да започнем да консумираме черен сусам и от какво ни пази тази храна?

Здраве на кожата: Антибактериалните свойства на меда го правят естествено средство за лечение на кожни заболявания като акне и екзема. Той може да овлажнява и успокоява кожата, като я прави мека и сияйна.

Включването на сусамови семена и мед в диетата ви може да осигури широк спектър от ползи за здравето. Важно е обаче да ги консумирате умерено, тъй като и двете са калорични. Можете да поръсвате сусамови семена върху салати, кисело мляко или пържени ястия, а медът да използвате като подсладител в чая, като добавка към овесени ядки или в дресинги за салати.

По този начин можете да се възползвате от хранителните им предимства, като същевременно се наслаждавате на възхитителните им вкусове. Не забравяйте, че макар тези естествени съставки да предлагат многобройни ползи за здравето, от съществено значение е да поддържате балансиран хранителен режим и да се консултирате със здравен специалист за индивидуален съвет относно храненето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com