Тази подправка изглажда кожата, бори акнето и помага на бъбреците и на отслабването

5605
Тази подправка изглажда кожата, бори акнето и помага на бъбреците и на отслабването
Снимка: Nirmal Sarkar / Pixabay

Куркуминът е жълт пигмент, който се съдържа в куркумата - растение от семейството на джинджифила. Той има доказани противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези качества се опитват да бъдат използвани от медицината и хранително-вкусовата промишленост. 

Куркумата е подправка, която е широко използвана предимно в азиатската кухня. Тя се препоръчва от аюрведа, традиционната индийска медицина. На Запад куркумата също е популярна. Тя е призната и от козметичната индустрия, която я използва за различни, понякога доста необичайни приложения. Така например куркумата се препоръчва като средство за отслабване, за разкрасяване, за изглаждане на кожата, за борба с акнето или екземата. Мощната индустрия за хранителни добавки продава куркумата като средство против стареене и за укрепване на имунната система. Очаква се до 2028 г. световният пазар на куркума да достигне 191 млрд. долара.

Куркумата е изсушено коренище на дълъг бодил, смляно на прах. Може да срещнете и наименования като зохарска стрида, дълга куркума, индийска стрида, индийски шафран. Тя е растение от семейство джинджифилови. Един компонент от него е важен за медицината, а именно съединение, наречено куркумин. Многобройни изследвания са потвърдили, че то има силно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Въпреки това в обикновената куркума се съдържа много малко куркумин - само около 3 % от нейното тегло. За да се забележи ефектът му върху организма, трябва да консумираме около 1000 mg на ден.

Яжте по 1 лъжичка куркума всеки ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

На кого може да помогне куркуминът?

Все още не сме получили убедителни доказателства и не разполагаме със затворен списък на състоянията, които куркуминът би могъл да лекува. Знае се само, че той е подходящ като обезболяващо лекарство при остеоартрит. Понастоящем терапевтичният ефект на куркумина се изпитва и при хронично бъбречно заболяване, възпалителен синдром на червата, дегенерация на макулата, когнитивни нарушения и някои видове рак.

Изследвания, проведени през 90-те години на миналия век от екип от Харвардското медицинско училище, показват, че куркуминът предотвратява образуването на нови капиляри. Туморната ангиогенеза, т.е. самото образуване на кръвоносни съдове в тумора, участва в протичането на много злокачествени заболявания. Това накара изследователите да тестват куркумина при лечението на някои видове рак (рак на панкреаса, рак на гърдата и множествен миелом). За съжаление резултатите са оскъдни, тъй като не може да се прескочи едно ограничение.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете мляко с куркума

Проблемът с куркумина е, че той се усвоява твърде бавно от организма. Това е известно като ниска бионаличност. Идеята е, че дори да ядем много куркума (включително куркумин), все още е невъзможно да се получи достатъчно висока концентрация на куркумин в кръвта. Така че такова лекарство няма да действа, ако се приема през устата.

Още експерименти с куркумин се провеждат от нутрацевтичната индустрия - индустрия, която използва естествени вещества в природата за производство на препарати, съчетаващи хранителни и лечебни стойности.

Проблемът обаче, подчертават изследователите, е, че не само е невъзможно да се осигури на организма куркумин в правилната концентрация, но дори не се знае точно какви количества от това съединение имат терапевтичен ефект. Така че много неща предстоят да бъдат открити, когато става въпрос за медицинската употреба на куркумата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com