ТАЗИ ЗАКУСКА може да ви помогне да защитите мозъка си с напредването на възрастта

3261
ТАЗИ ЗАКУСКА може да ви помогне да защитите мозъка си с напредването на възрастта
Снимка: iStock/Guliver

Нормална част от процеса на стареене е организмът ви да претърпява много видове промени. Докато забелязвате промени в ставите, кожата, костите, мускулите и дори в способността си да контролирате теглото си, една от най-неприятните промени, свързани с възрастта, е тази, която може да се случи с мозъка ви. Въпреки че свързаното с възрастта влошаване на когнитивните способности е очаквана част от остаряването, има стъпки, които можете да предприемете, за да забавите процеса. Всъщност правилната сутрешна закуска може да ви помогне да забавите стареенето на мозъка си.

Напитките, които ускоряват стареенето на мозъка

Преди да преминем към закуската, нека разгледаме какво може да повлияе на това колко бързо остарява мозъкът ви. Върху когнитивния упадък могат да повлияят много различни фактори, като например колко сте активни, колко спите, дали пушите тютюн и как изглежда цялостната ви диета. Но има дълъг списък от стъпки, които можете да предприемете, за да се грижите за когнитивното си здраве с напредването на възрастта. Това включва неща като поддържане на активен ум, следене на кръвното налягане, поддържане на социални контакти, ограничаване на консумацията на алкохол и тютюн, и консумиране на храна с висока хранителна стойност. Ако искате да въведете по-здравословни навици за мозъка си, ето от къде да започнете. 

Навиците за пиене, които състаряват мозъка ви по-бързо

1. Започнете сутринта си с чаша вода

Първата стъпка в рутинната ви закуска технически започва още вечерта. Според неотдавнашно проучване, по-кратката продължителност на съня се свързва с по-бърз когнитивен упадък и стареене на мозъка. Затова направете всичко възможно да си легнете рано предната вечер и да си дадете свободата да се събудите във време, което ви осигурява достатъчно почивка.

След като се събудите, следващото нещо, което ще искате да направите, е да вземете чаша вода. Тялото ви естествено губи течности и електролити през нощта, особено ако спите с отворена уста. Освен това, ако преди да заспите ядете солена храна, пиете алкохол или приемате обезводняващи лекарства, може да сте по-дехидратирани и на сутринта. Дехидратацията може да ускори процеса на стареене на мозъка при хората с деменция. Това е достатъчна причина да се уверите, че сте хидратирани през целия ден и пиете много течности.

Това е най-добрият зеленчук за сърцето, мозъка и стомаха

2. Заредете се с чай, лека закуска и се раздвижете

Поддържането на физическа активност е важно за здравето на мозъка ви с напредването на възрастта, така че следващата стъпка в рутинната ви програма е да се раздвижите. Това може да бъде йога, разходка, фитнес зала, колело или дори малко танци докато правите закуската. Според специалисти постоянното движение може да помогне за справяне с тревожността, паметта, решаването на проблеми и по-добрия емоционален баланс. Едно проучване дори установява, че при възрастните, които са по-неактивни и не спортуват редовно, деменцията е почти два пъти по-често срещана, отколкото при тези, които водят по-активен начин на живот. Преди да се раздвижите обачее препоръчително да заредите тялото си с лека закуска, като плодове и ядки например. Дивите боровинки и орехите могат да заредят тялото ви с хранителни вещества, поддържащи здравето на мозъка. По-конкретно, установено е, че яденето на орехи може да забави когнитивния упадък при високорискови групи, а яденето на диви боровинки може да помогне на възрастните хора, които изпитват по-бавна когнитивна обработка, да мислят по-бързо. Експерти предлагат също така да изпиете чаша зелен или черен чай рано сутрин. Кофеинът и L-теанинът в чая могат да предложат когнитивни ползи и да подобрят умствената яснота и работоспособността през целия ден. 

Реалността не е това, което изглежда: как и защо мозъкът създава илюзии?

3. Насладете се на балансирана закуска с приятна компания или кръстословица

Консумирането на балансирана закуска може да бъде една от най-важните стъпки в тази сутрешна рутина. След тренировка балансираната закуска, която включва източник на холин, като яйцата, може да зареди мозъка ви. Включването на антиоксиданти и ключови минерали като желязо, магнезий и цинк също може да подпомогне познавателните ви способности с напредването на възрастта. ЖЕЛЯЗОТО е необходимо за пренасянето на кислород до мозъка и се съдържа в храни като червено месо, яйца и обогатени зърнени храни. МАГНЕЗИЯТ участва в мозъчната функция и се съдържа в ядките, зелените листни зеленчуци и пълнозърнестите храни. ЦИНКЪТ участва в синтеза на невротрансмитерите и се съдържа в животинските протеини, ядките и семената. АНТИОКСИДАНТИТЕ също помагат за предпазване на мозъка от оксидативен стрес, а някои варианти за закуска с най-високо съдържание на антиоксиданти включват горски плодове, череши, ябълки, сушени сливи, пекани и спанак.

Лесно можете да накарате мозъка си да харесва здравословна храна

След като изберете своята обилна, балансирана закуска, може да искате да ѝ се насладите с приятел, член на семейството или докато се обаждате на човека, с когото отдавна не сте говорили. Това е така, защото проучванията показват, че общуването може да подобри когнитивните способности при възрастните хора. 

Друг начин, по който можете да се насладите на закуската си и същевременно да подобрите когнитивното си здраве, е като играете мисловна игра или редите пъзел, докато се храните. Изследванията показват, че игрите за трениране на ума могат да помогнат за подобряване на паметта, вниманието и фокуса в краткосрочен план, а някои проучвания дори са установили, че това може да има дългосрочен ефект за намаляване на риска от деменция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 храни, които не се препоръчват за хора с хипертония

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно