Навиците за пиене, които състаряват мозъка ви по-бързо

2408
Навиците за пиене, които състаряват мозъка ви по-бързо
Снимка: iStock/Guliver

С напредването на възрастта мозъкът ви се променя. Това може да доведе до лека загуба на паметта, проблеми с усвояването на нови умения и трудности при многозадачна работа. Въпреки че тази степен на странични ефекти от стареенето на мозъка обикновено се счита за нормална, по-тежките или екстремни неврологични промени, свързани с възрастта, могат да означават появата на по-критично здравословно състояние като болест на Алцхаймер или Паркинсон. Имаме само един мозък, затова трябва да се грижите за себе си и управлявате здравето си.

Кога мозъкът започва да остарява безвъзвратно?

Съществуват много фактори, които могат да повлияят на това колко бързо остарява мозъкът ви, като един от основните фактори е вашата диета. Всъщност има някои често срещани навици на пиене, които могат да доведат до по-бързото остаряване на мозъка, отколкото би трябвало. От пиенето на твърде много алкохол и малко вода до избора на богати на захар напитки. Ето и кои са навиците за пиене, които могат да състарят мозъка ви по-бързо.

1. Зелен чай

Изследвания показват, че пиенето на зелен чай се свързва с намален риск от когнитивни нарушения при възрастни на средна и напреднала възраст. Установено е, че той подобрява паметта и вниманието, както и цялостната мозъчна функция. 

Това е най-добрият зеленчук за сърцето, мозъка и стомаха

2. Напиване

Когато сте в нова социална среда, алкохолът е бърз начин да се почувствате по-общителни и спокойни. Ако се чувствате некомфортно, може да изпиете повече напитки, отколкото трябва, което ще доведе до натрупване на токсини, които увреждат мозъчните ви клетки. Експертите споделят: "Високите нива на алкохол могат да убият мозъчните неврони в кратък срок, така че прекомерното пиене, за да се напиете, може да доведе до увреждане на мозъка". В краткосрочен план мозъкът ви може да се възстанови, но многократното пиене, за да се напиете, натрупва токсичните ефекти в мозъка и причинява невровъзпаление. Токсичните ефекти на алкохола ще увредят и други ваши органи, като черния дроб и сърцето. Вместо да прекалявате с алкохола, постъпете по-леко с една чаша червено вино по време на социално събиране. Това ще ви осигури търсеното от вас спокойствие, без да уврежда мозъка ви.

Лесно можете да накарате мозъка си да харесва здравословна храна

3. Пиене на напитки с високо съдържание на захар

Въпреки че мозъкът се нуждае от глюкоза (известна още като захар), за да функционира, прекаляването с нея може да бъде вредно. Отказът от захар е труден подвиг, но можете да направите малки стъпки, като замените газираните напитки и соковете с неподсладени разновидности. Пробвайте да разредите сладките напитки с вода или постепенно да намалявате количеството захар, което добавяте сами.

4. Не пиете достатъчно вода

Липсата на достатъчно течности или дехидратацията могат да състарят мозъка ви по-бързо. На първо място, дехидратацията може да допринесе за умората и чувството за отпадналост. Затова, за да поддържате ума си бодър, не забравяйте да пиете достатъчно вода и течности през целия ден. Дехидратацията може да допринесе и за намаляване на остротата на ума, така че е необходимо да пиете достатъчно вода и течности, за да поддържате правилното функциониране на мозъка си през целия ден.

Една обикновена напитка може да подобри паметта

5. Изпиване на чаша или две всяка вечер 

Според изследване на 353 участници, подложени на ядрено-магнитен резонанс, който показва, че умерената консумация на алкохол, по-малко от три питиета на ден за жените и четири питиета на ден или по-малко за мъжете, е свързана с по-малък обем на мозъка.

6. Пиете сами

Макар че, разбира се, няма нищо лошо в това от време на време да се наслаждавате на питие насаме, ако това е редовен навик, това може да е един от първите признаци на пристрастяване. „Пристрастяването към алкохола води до преждевременно стареене на мозъка и когнитивни нарушения", споделят експерти. Помислете дали да не запазите едно питие за груповите сбирки, вместо да отворите бутилка с нещо и да я изпиете цялата самостоятелно.

Пет напитки, които активират мозъка

7. Пиене на много кофеин

"Умереното количество кофеин се свързва с предотвратяване на когнитивния упадък и намаляване на риска от развитие на болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер, като дори може да подобри настроението и концентрацията", споделят експерти. Въпреки това умереността е от ключово значение и твърде много кофеин може да причини нарушения на съня при някои хора, което при редовна употреба може да доведе до по-бързо стареене на клетките. Също така, както много други неща, прекаляването с него може да навреди на мозъка ви. 

Напитките, които ускоряват стареенето на мозъка

8. Пиене на алкохол на празен стомах

Според лекари, пиенето на празен стомах може да доведе до бързото усвояване на алкохола в кръвта и дори до натрупването му в мозъка в рамките на пет до десет минути след отпиването на глътка. „Въпреки че тялото на всеки човек метаболизира алкохола с различна скорост, пиенето с храна забавя абсорбцията в стомаха. Храната също така разрежда съдържанието на алкохол, така че нивата не се натрупват толкова бързо или на такива високи нива в кръвта и мозъка за всяко питие", обясняват специалистите.

Вместо да пиете, когато не сте яли от известно време, съчетайте напитката с храни с високо съдържание на протеини, фибри и здравословни мазнини. Всички те забавят усвояването на алкохола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Какво могат да причинят високите триглицериди?

40 прости начина да направите един ужасен ден по-щастлив

Зодиите с най-добро чувство за хумор

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com