Тази закваска детоксикира и прави кожата като коприна

1148
Тази закваска детоксикира и прави кожата като коприна
Снимка: iStock/Guliver

Червеното цвекло е жив и хранителен кореноплоден зеленчук, който е придобил популярност като универсална съставка в различни кулинарни произведения. Въпреки че много хора се наслаждават на цвеклото в салати, супи и други ястия, пиенето на закваска от цвекло под формата на смути или сок става все по-популярно поради няколко убедителни причини.

Богат на хранителни вещества източник на енергия: Цвеклото е пълно с важни хранителни вещества, което го прави фантастичен избор за здравословна напитка. Те са отличен източник на витамини и минерали, включително витамин С, калий и фолиева киселина. Освен това цвеклото е с високо съдържание на диетични фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат здрави черва.

Антиоксидантни ползи: Цвеклото съдържа антиоксиданти като беталаини, които помагат в борбата с оксидативния стрес и възпаленията в организма. Тези антиоксиданти играят решаваща роля за предпазване на клетките от увреждане и за намаляване на риска от хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и някои видове рак.

Цвекло в домашната градина: Грижа и съхранение

Подобрено здраве на сърцето: Пиенето на закваска от цвекло може да допринесе за по-добро сърдечносъдово здраве. Нитратите, които се съдържат в цвеклото, могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, да подобрят функцията на кръвоносните съдове и да намалят риска от заболявания, свързани със сърцето. Редовната консумация на цвекло може да доведе до подобряване на кръвообращението и по-здраво сърце.

Подобрено спортно представяне: Спортистите и любителите на фитнеса често се обръщат към цвеклото заради потенциала му да повишава издръжливостта и ефективността. Нитратите в цвеклото могат да подобрят доставката на кислород до мускулите, което води до подобряване на издръжливостта по време на тренировка. Пиенето на закваска от цвекло преди тренировка може да ви помогне да надскочите възможностите си и да постигнете по-добри резултати.

Когнитивни ползи: Изследванията показват, че цвеклото може да има когнитивни ползи, тъй като подобрява притока на кръв към мозъка. Този повишен кръвен поток може да подобри когнитивните функции и да подпомогне по-добрата острота на ума. То може да бъде особено полезно за по-възрастните хора, които искат да поддържат когнитивните си способности.

Детоксикация: Цвеклото е известно с естествените си детоксикиращи свойства. То помага на черния дроб и бъбреците да елиминират токсините от организма. Пиенето на закваска от червено цвекло може да помогне за пречистване на организма и да насърчи цялостното благосъстояние.

Ако всеки ден ядете цвекло, с тялото ви ще се случи това

Управление на теглото: Цвеклото е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което може да помогне за регулиране на теглото. Съдържанието на фибри ви кара да се чувствате сити и удовлетворени, което намалява желанието да похапвате нездравословни храни.

Красива кожа: Антиоксидантите в цвеклото могат да допринесат за здрава и сияйна кожа. Те се борят със свободните радикали, като предотвратяват преждевременното стареене и увреждането на кожата. Пиенето на закваска от червено цвекло може да допринесе за по-младежки и сияен тен.

Включването на цвекло в диетата ви под формата на закваска е отличен начин да се възползвате от тези ползи за здравето. Можете да създадете разнообразие от вкусни и питателни напитки на основата на цвекло, като го комбинирате с други плодове и зеленчуци. Независимо дали искате да подобрите цялостното си здраве, да повишите спортните си постижения или просто да се насладите на вкусна и освежаваща напитка, закваските от цвекло предлагат универсално и ароматно решение. И така, защо да пиете закваска от цвекло? Отговорът е ясен: заради впечатляващия му хранителен профил и многобройните ползи за здравето, които може да осигури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com