Тези три сочни плода понижават холестерола, подпомагат храносмилането и отслабването

37262
Тези три сочни плода понижават холестерола, подпомагат храносмилането и отслабването
Снимка: iStock/Guliver

В сферата на храненето и благосъстоянието ягодите, ябълките и кивито се очертават като хранителни сили, които не само изкушават вкусовите рецептори, но и допринасят значително за цялостното здраве. Пълни с важни витамини, фибри и антиоксиданти, тези плодове демонстрират забележителна способност да понижават холестерола, да подпомагат храносмилането и да улесняват отслабването.

Като започнем от ягодите, тези яркочервени плодове са не само наслада за сетивата, но и благодат за здравето на сърцето. Богати на антоцианини, ягодите се свързват с намаляване на нивата на LDL (липопротеин с ниска плътност) холестерола, често наричан "лош" холестерол. Насърчавайки здравето на сърцето, ягодите играят важна роля за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това високото им съдържание на фибри подпомага храносмилането, като регулира движението на червата и предотвратява запек.

Ябълките, които често се смятат за символ на доброто здраве, носят безброй ползи. Доказано е, че пектинът, разтворими фибри, които се съдържат в изобилие в ябълките, понижава нивата на холестерола, като се свързва с молекулите на холестерола и спомага за извеждането им от организма. Редовната консумация на ябълки се свързва с намаляване на LDL холестерола и на общия сърдечносъдов риск. Освен това естествената сладост на ябълките задоволява апетита за захар, без да прави компромис със здравето, което ги прави идеална закуска за тези, които се стремят да свалят излишните килограми.

7 ползи за здравето от кивито

Кивито, с характерната си зелена месеста част и пикантен вкус, допринася значително за здравето на храносмилателната система и регулирането на теглото. Богато на фибри, кивито подпомага здравата храносмилателна система, като предотвратява запек и поддържа редовното изхождане. Храносмилателните ензими, съдържащи се в кивито, подпомагат разграждането на протеините, улесняват усвояването на хранителните вещества и намаляват подуването на корема. Освен това ниското съдържание на калории и високото съдържание на хранителни вещества в кивито го правят отличен избор за тези, които са на път да отслабнат. Комбинацията от фибри и умерено количество естествени захари помага за контролиране на апетита и предотвратяване на преяждането.

Общото въздействие на ягодите, ябълките и кивито върху нивата на холестерола, храносмилането и загубата на тегло е доказателство за важността на включването на тези плодове в балансирана диета. Техният хранителен профил допринася не само за физическото благополучие, но и за подобряване на цялостната жизненост. Независимо дали се консумират самостоятелно, добавени към смутита или включени в салати, тези плодове предлагат вкусен и хранителен начин за поддържане на здравето на сърцето, храносмилателната функция и регулиране на теглото. Както при всяка промяна в хранителния режим, от съществено значение е да се консултирате със здравен специалист или диетолог, за да адаптирате тези препоръки към индивидуалните нужди и предпочитания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com