Тези "усмихнати" ядки забавят стареенето и подобряват настроението

15670
Тези "усмихнати" ядки забавят стареенето и подобряват настроението
Снимка: iStock

Шамфъстъкът, често наричан "усмихнатата ядка" или "зеленият бадем", е не само възхитителна закуска, но и храна, предлагаща безброй ползи за здравето. Тези малки, зелени ядки принадлежат към семейството на кашуто и се консумират от векове, особено в Близкия изток и Азия. Ето някои от причините, поради които шамфъстъкът се счита за здравословно допълнение към вашата диета:

Богати на хранителни вещества: Шамфъстъкът е хранителна сила, която съдържа разнообразни основни хранителни вещества. Те са отличен източник на протеини, фибри, здравословни мазнини, витамини и минерали. Порция от една унция (около 49 шамфъстъка) осигурява значително количество витамин В6, тиамин, фосфор и мед.

Здраве на сърцето: Ненаситените мазнини в шамфъстъка, включително мононенаситените и полиненаситените мазнини, могат да допринесат за здравето на сърцето, като спомагат за намаляване на нивата на лошия холестерол. Проучванията показват, че редовната консумация на шамфъстък може да окаже положително въздействие върху сърдечносъдовото здраве, като намали риска от сърдечни заболявания.

4 ползи от шамфъстъка, за които ТРЯБВА да знаете

Управление на теглото: Въпреки че е калоричен, шамфъстъкът може да бъде ценен съюзник в контрола на теглото. Комбинацията от белтъчини, фибри и здравословни мазнини спомага за усещането за ситост, което може да намали общия прием на калории. Освен това обелването на шамфъстъка може да забави процеса на хранене, което позволява да се осъзнае по-добре чувството за ситост.

Контрол на кръвната захар: Фисташките имат по-нисък гликемичен индекс в сравнение с много други закуски, което означава, че оказват по-малко влияние върху нивата на кръвната захар. Това може да бъде особено полезно за хората с диабет или за тези, които искат да контролират нивата на кръвната си захар.

Антиоксидантни свойства: Тези ядки са богати на антиоксиданти, включително лутеин и зеаксантин, които са от съществено значение за здравето на очите. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в организма, като потенциално намаляват риска от хронични заболявания и подпомагат цялостното благосъстояние.

Защо да ядем по шепа шам фъстък на ден

Здраве на червата: Съдържанието на фибри в шамфъстъка подпомага здравето на храносмилателната система. Фибрите действат като пребиотик, като подхранват полезните чревни бактерии и поддържат балансиран микробиом. Това може да допринесе за подобряване на храносмилането и за цялостното здраве на червата.

Усвояване на хранителните вещества: Комбинацията от здравословни мазнини и фибри в шамфъстъка може да подобри усвояването на мастноразтворимите хранителни вещества, като например витамини А и Е, от други храни, консумирани по време на същото хранене.

Включването на шамфъстък в добре балансирана диета може да бъде вкусен начин да се възползвате от тези ползи за здравето. Независимо дали се ползват като удобна закуска, добавени към салати или използвани като хрупкава добавка към кисело мляко, шамфъстъкът предлага вкусна и питателна възможност за тези, които искат да подобрят цялостното си здраве и благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com