Тиквени семки - по колко на ден гарантират здравия Ви сън

38553
Тиквени семки - по колко на ден гарантират здравия Ви сън
Снимка: Pixabay

Тиквените семки, добавяйки ги към млякото нормализират съня.

По колко на ден гарантират здравия Ви сън?

Ако на децата се препоръчва да се дават 25 обелени ядки на ден, то възрастните могат да ядат два пъти повече - 50-60 ядки. Понякога можете да ядете повече, ако няма противопоказания. Ако следвате правилото: един ден шестдесет ядки, тогава работата на всички вътрешни органи ще се подобри, особено на черния дроб.

От незапомнени времена тиквата е полезен и универсален зеленчук. Използват се всички части на растението, било то кората, пулпата, цветовете, стъблата и дори семената. Още в дните на древните ацтеки тиквените семки са се яли без много мисъл, но те вредят или, напротив, подобряват здравето.

Всеки човек с високо кръвно трябва да опита този лек със слънчогледови семки

Полезни или вредни са тиквените семки?

По-скоро са прави онези, които смятат тиквените семки за здравословен продукт. Има доказателства за това: учените са идентифицирали и описали всички полезни вещества, които имат, след като са проучили внимателно състава и са потвърдили тяхната уникалност.

Пресните тиквени семки имат високо калорично съдържание: 556 kcal на 100 g. Съдържат 4,7 g въглехидрат,; 45,8 g мазнини и 24,5 g протеин. Съставът съдържа аминокиселини (например аргининът участва в изграждането на протеинови клетки), витамини (A, B, E, K), минерали (магнезий, фосфор, цинк, мед, желязо, манган и др.), растителни мазнини, смоли, етерични масла и др.

Както всеки друг продукт, тиквените семки са вредни и полезни за тялото. Ползата се влияе от това дали са обработени или не. Пресните и в ограничени количества имат положителен ефект върху мозъка и органите на зрението.

При жените тиквените семки могат да предотвратят образуването на полипи на матката, да нормализират цикъла и да облекчат менопаузата. При мъжете с тяхна помощ се установява синтез на тестостерон, подобрява потентността и укрепва косата. По време на бременност тиквените семки също помагат на нежния пол поради наличието на омега-3, протеини, цинк, фосфор в състава: те значително подобряват храносмилането и зрението. Те помагат при ранна токсикоза, имат заздравяващи рани и бактерицидни свойства.

Ако сте над 60 години, яжте всеки ден слънчогледови семки и вижте какво ще се случи с тялото ви

От употребата им костите и зъбите се укрепват, функционирането на нервната и ендокринната система се подобрява.

Тиквените семки могат да навредят на деца и юноши поради възрастта и индивидуалните характеристики на тялото. Лекарите не съветват да ги въвеждате в диетата, ако детето е на възраст под 3 години. С внимание си струва да ги давате на деца, ако има проблеми с теглото. „Витаминната бомба“ се приготвя просто: всяка каша се вари, семената се счукват и се добавят към нея. Основното нещо е да не прекалявате с техния брой (не повече от двадесет и пет на ден), тогава те ще бъдат в полза на имунната система и ще предпазват от нашествия.

Винаги трябва да запомните, че тиквените семки, както и слънчогледовите семки, ще бъдат полезни за тялото, ако се консумират пресни. В противен случай в организма ще постъпят три-четири пъти по-малко минерали, витамини и др. Печените, напротив, влошават работата на храносмилателната система. Освен това в процеса на печене се отделят алдехиди и пероксиди, които също не са от полза за тялото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Каква дневна доза ленено семе е полезна за организма ни?

Каква дневна доза сусам е препоръчителна за нас?

Зодиите, които имат невероятно красива аура

От тази част от тялото зависи дали ще страдаме от деменция

Тези зодии са известни с неустоимия си чар и никой не може да им устои

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com