Това растение облекчава натоварването на бъбреците и черния дроб, прочиства организма

4580
Това растение облекчава натоварването на бъбреците и черния дроб, прочиства организма
Снимка: iStock

Алое вера е сукулент с необикновени свойства. Неговият гелообразен сок осигурява облекчение при кожни изгаряния и ухапвания от насекоми, като показва забележителни ефекти за грижа за кожата. Изглежда обаче, че списъкът с ползите от консумацията му е още по-дълъг. 

Къде да купим сок от алое вера?

Отварата може лесно да се намери в аптеките, магазините за здравословни храни и билки и дори в дрогериите. Винаги обаче обръщайте внимание на информацията върху опаковката - особено по отношение на състава. Най-ценен е чистият, сертифициран 100-процентов сок от алое вера. Той не трябва да съдържа никакви други ненужни добавки, особено захар.

Какъв е вкусът на сока от алое вера?

Може да ви отнеме известно време да свикнете с вкуса му, особено ако не обичате горчивината. Ако случаят е такъв, смесването на сок от алое вера с малко вода и мед или със сок от лимон и грейпфрут може да помогне. 

Добра идея е и да го смесите с вода, портокалов сок и зеле или спанак. Така се получава вкусно смути, пълно с ценни витамини - точно навреме за закуска между основните хранения.

Алое вера: Как да се грижим за това растение и от какво може да страда?

Какво се крие в листата на алое вера?

Не без основание Световната здравна организация (СЗО) обяви алое вера за най-биологично активното растение. Пулпата му е съкровищница на ценни за здравето вещества, включително растителни ензими, аминокиселини, растителни стероли и мастни киселини. 

Какви витамини съдържа алое вера? 

То е отличен източник на витамини от група В (включително биотин и В12), А, С и Е. Към тях се добавят минерали с благоприятно въздействие върху всички процеси в организма: магнезий, калций, желязо, цинк, хром, манган, селен, натрий и мед.

Пийте алое вера за прочистване на организма

Всички вещества, които се съдържат в сока от алое вера, се изразяват в неговия прочистващ ефект. Ако планирате детоксикация, не забравяйте да приложите тази забележителна напитка. 
Сокът от алое вера насърчава изхвърлянето на токсините и обезкислява организма. Използвайте го особено в случай на липса на енергия, чувство на постоянна умора, отслабен организъм и влошаване на състоянието на кожата, косата и ноктите ви.

Съвет: Не забравяйте да я приемате и след пищни празненства и събирания, където на трапезата има много алкохол. Благоприятното му въздействие ще се усети от бъбреците и черния ви дроб.

Как да се грижим за алое вера през зимата?

За какво помага пиенето на сок от алое вера? 

Алое вера има положителен ефект върху метаболизма и обменните процеси. То предотвратява подуването на корема и запека и улеснява загубата на тегло. Не по-малко важно е, че подобрява функционирането на чревните власинки и значително подобрява усвояването на други хранителни вещества в организма. Има успокояващ ефект върху храносмилателната система, затова пиенето на сок от алое вера се препоръчва като поддържащо лечение при възпаления, както и при гастрит и язва.

Как трябва да се дозира сокът от алое вера?

За да допълним познанията си за този продукт, трябва да споменем, че сокът от алое вера допринася и за понижаване на лошия холестерол и регулиране на кръвното налягане. Той се оказва полезен и за нормализиране на нивата на кръвната захар, превръщайки се в полезен продукт за тези, които се борят с диабет тип 2 и инсулинова резистентност. 

Правилното дозиране е от ключово значение. Ако редовно приемате някакви лекарства, винаги първо се консултирайте с лекаря си за въвеждането на нови продукти в диетата си. 

Как се пие алое вера? Започнете с минимално количество под формата на една супена лъжица половин час преди хранене. С течение на времето можете да увеличите порцията, но тя не трябва да надвишава 50 милилитра на ден.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com