Това са храни, които ни предпазват от неприятни съсиреци

34963
Това са храни, които ни предпазват от неприятни съсиреци
Снимка: iStock

При появили се нарушения, свързани с правилното кръвообращение в тялото ни, се увеличават рисковете от запушване на кръвоносни съдове, недостиг на кислород и хранителни вещества до тъканите и органите и други фактори, които могат да доведат дори до смърт.

Транспортирането на кислорода и хранителните вещества до всички тъкани, органи и системи е особено важен за правилното протичане на процесите в тялото. Основен фактор е кръвообращението, като от него зависят и пренасянето, синтезът и разпределението на хормоните. При нарушения на кръвообращението част от тези процеси не се изпълняват пълноценно, което води до смущения в здравето ни.

Според някои учени влияние върху правилната работа на кръвоносната система могат да окажат и правилният хранителен режим и храната, която приемаме. От нея може да зависи изпълнението на процесите в организма ни, затова е важно да се придържаме към здравословен начин на живот и да спортуваме. 

Кръвните съсиреци най-често биват предизвиквани от слепване на протеини, тромбоцити или други видове кръвни клетки. Получава се лепкава твърда маса, която запушва кръвоносните съдове - така се блокира транспортирането на кислород и полезни вещества, нарушават се процесите и функциите на системите и органите и др. Както вече казахме, това може да причини както сериозни здравословни смущения, така дори и смърт.

Тези нощни симптоми издават кръвни съсиреци

Храни срещу кръвни съсиреци

Има някои храни според учените, които могат да повлияят благоприятно на кръвоносната система и да служат като превенция срещу образуване на съсиреци. Те обикновено имат свойството да разреждат кръвта, което пък е положително за кръвообращението и по-лесното снабдяване на тъканите и органите с необходимия кислород и хранителни вещества. 

Такива храни са например пълнозърнестите храни, някои видове ядки, здравословните мазнини, зехтинът, рибата, голяма част от плодовете и зеленчуците. Препоръчително е да ги включите в ежедневното си меню, за да избегнете здравословни проблеми от различно естество.

Гени, кръвни съсиреци и черен дроб: Кой трябва да приема разредители на кръвта?

Лютият червен пипер също е един от продуктите, отбелзан като ефективен в превенцията срещу образуването на съсиреци. Тези сведения получаваме от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Капсаицинът - съставка в пипера, има противовъзпалителни и противосъсирващи свойства, които действат благоприятно върху кръвообращението и предотвратяват появата на тромби. Лютият червен пипер също може да ви спомогне със забързването на метаболизма, като поради термичния си ефекти забързва обмена на вещества и участва в изгарянето на мазнините. Може да го включите като заместител на обикновения червен пипер или да го използвате в различни рецепти. Поинтересувайте се и как максимално да се възползвате от неговите ефекти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com