Това са храните и напитките, които смъкват трайно холестерола

11201
Това са храните и напитките, които смъкват трайно холестерола
Снимка: iStock

Липопротеинът е съединение, което, когато е с ниска плътност (LDL), пренася чрез кръвния поток холестерол от черния дроб към тъканите и кръвта. В случай, че стойностите му са завишени поради някакво заболяване, довело до нарушена обмяна на веществата, той се превръща в „лош“ холестерол и започва трайно да се натрупва откъм вътрешната страна на артериите, така снижавайки тяхната пропускливост, от което следват: високо кръвно налягане, образуване на тромби, инсулти или/и инфаркти.

Създадени са лекарствени препарати, които помагат за задържането на приемливи стойности за „лошия холестерол“, но те имат странични ефекти, които се проявяват неминуемо при по-продължителна употреба.
Много по-добър е ефектът трайно да се поддържат ниски стойности за „лошия“ холестерол, ако в хранителното меню се включват редовно храни и напитки, притежаващи свойството да неутрализират свръхколичествата LDL. Ето кои са те е как действат:

1/ Вино – не е безизвестно, че с около 200 мл червено или бяло вино на ден нивото на „лошия“ холестерол може да бъде поддържано безопасно ниско. Това се дължи да действието на съдържащите се във вината танини и антиоксидантни съединения върху „лошия“ холестерол и триглицеридите, които имат свойството да се натрупват по вътрешните стени на артериите, така стеснявайки и склеротизирайки ги до степен да предизвикат много сериозни вреди на основните органи – сърце и главен мозък.

Разбира се, редовното пиене на големи количество вино има тъкмо обратен, нездравословен ефект и е предпоръчително да се избягва. Системното превишава количеството на ден, тъй като прекалено много алкохол има тъкмо обратния ефект.

2/ Бобови – белият маслен боб, черният боб, червеният боб, лещата, соята, зеленият фасул, грахът,  баклата и фъстъците, както и останалите от тяхното многобройно семейство притежават неоспоримите свойства да понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта, тъй като съдържат впечатляващи количества фибри, сложни въглехидрати и антиоксидантни съединения.

Мощна комбинация, която сваля холестерола

Така, преди всичко, се снижава рискът от покриване с плаки на артериалните стени, с което се поддържа високо функционално ниво на сърдечносъдовата система, както и на храносмилателната и имунната системи.

3/ Бадеми – те са най-ефективните ядки по отношение поддържането на ниска концентрация на „лошия“ холестерол, което се дължи на съдържащите се в тях фитохимикали, допринасящи за запазване на нормалната проводимост на артериите и така снижаващи рязко опасността от тяхното запушване.

4/ Авокадото е друг „борец“ срещу натрупването на „лош“ холестерол по стените на артериите, тъй като и при него фибрите и полезните, ненаситени мазнини и омега-3 мастните киселини впечатляват с високото си съдържание.

5/ Горски плодове – консумирането на всеки техен вид (боровинки, ягоди, малини и къпини) е полезно за организма, тъй като те са богати на фибри и, същевременно, са бедни откъм захари, което обуславя значението им не да спомагат за контрола не само но „лошия“ холестерол, но и на кръвната захар“. От друга страна, благодарение и на високото съдържание в тях на витамини и микроелементи, те са подходящо меню при диетите за отслабване.

Този нощен симптом с пръстите на краката издава висок холестерол

6/ Овесени ядки – с редовната им консумация на закуска, нивото на „лошия“ холестерол може да се понижи до над 11% и да се поддържа в границите на нормалното. Причината е, че освен макронутриенти, те съдържат още: фолиева киселина, омега-3 мастни киселини, витамини от група В, както и значително количество микроелементи (цинк, калий, селен, магнезий и желязо и други). Освен това, овесените ядки са пълни с енергия – с чаена чаша овесена каша, организмът се обезпечава с около 170 кал!

7/ Елда – тъй като е с нисък гликемичен индекс, нейното консумиране обикновено стимулира организма за незначително покачване на кръвната захар. Наричат я „суперхрана“, защото не съдържа глутен и е впечатляващо богата на протеини, минерали, антиоксиданти и други ароматни съединения, така че е подходяща и за: регулиране на нивото на „лошия“ холестерол, предотвратяване появата на някои видове ракови заболявания, предпазване от диабет, подобряване на храносмилането, подсилване на имунната система.

А ето кои подправки е удачно да се използват при високи стойности на „лошия“ холестерол: куркума, джинджифил, канела, розмарин, черен пипер, сминдух.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com