Това вещество може да бъде частично виновна за повишаване на затлъстяването

1777
Това вещество може да бъде частично виновна за повишаване на затлъстяването
Снимка: iStock/Guliver

Предложени са няколко модела за обяснение на затлъстяването, включително прекомерен прием на енергия и диети с високо съдържание на мазнини или въглехидрати.

Нов документ предполага, че фруктозата, захар, открита в плодовете, трапезната захар и други храни, може да е основният двигател на затлъстяването.

Авторите пишат, че фруктозата може да намали активната енергия в клетките, което увеличава глада и консумацията на храни, което води до наддаване на тегло.

Въпреки че учените изучават затлъстяването от години, основните причини за това сложно заболяване не са напълно разбрани. Много фактори допринасят за наднорменото наддаване на тегло, включително модели на хранене, нива на физическа активност и режим на сън.

Генетиката също е включена, както и социалните детерминанти на здравето, които са условията у дома, на работа и в общността на човека. Дори расовата дискриминация може да увеличи риска от развитие на затлъстяване.

Затлъстяването увеличава риска от здравословни проблеми като:

  • сърдечно заболяване
  • удар
  • диабет тип 2 (T2D)
  • рак

Диетичните модели играят ключова роля за риска от затлъстяване на човек и са предложени няколко научни модела за това как приемът на храна води до наддаване на тегло. Някои модели казват, че определени групи храни, като мазнини и захари, подхранват затлъстяването.

Как фруктозата води до затлъстяване

Фруктозата е естествена захар, която се съдържа в плодовете, плодовите сокове, някои зеленчуци и меда.

Съдържа се в трапезната захар (заедно със захарозата) и царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза, който се прави от царевично нишесте и се добавя към много произведени храни. Тялото може да произвежда фруктоза и от други въглехидрати, като глюкоза.

Въпреки това, в нахранено състояние, когато фруктозата се метаболизира, тя понижава нивото на АТФ в клетката, като в същото време блокира попълването на АТФ от мастните депа на тялото.

Фруктозата влияе пагубно на мозъка

Тъй като нивата на АТФ спадат, това сигнализира, че клетката изпитва недостиг на активна енергия, което стимулира редица биологични реакции, включително:

  • глад
  • жажда
  • повишен прием на храна
  • инсулинова резистентност
  • намален метаболизъм в покой

Тези промени могат да доведат до наддаване на тегло, особено когато има лесен достъп до богати на енергия и вкусни храни като бързо хранене, бонбони, чипс, печива и сладолед.

„Хипотезата за оцеляване на фруктозата“

Тази „хипотеза за оцеляване на фруктозата“, както я наричат Джонсън и колегите му, разглежда затлъстяването като нискоенергийно състояние - по-специално активна енергия или ATP - и свързва другите диетични хипотези.

Това включва „хипотезата за енергийния баланс“, която предполага, че затлъстяването се дължи на консумирането на повече енергия, отколкото се изгаря; и въглехидратно-инсулиновия модел, който предполага, че захарите и другите въглехидрати са основният фактор зад наднорменото тегло.

Фруктозата е това, което задейства метаболизма ни да премине в режим на ниска мощност и да загубим контрола си върху апетита, но мазните храни се превръщат в основния източник на калории, които стимулират наддаването на тегло.

Необходими са повече изследвания, за да се знае дали хипотезата за оцеляване на фруктозата се отнася и за хората и дали може да доведе до ефективни интервенции за предотвратяване на затлъстяването.

Защо здравословната, балансирана диета е ключова за управлението на теглото

Фокусирайки се върху едно хранително вещество, ние забравяме всичко останало, което знаем за храненето, като важното да сме свързани със земята, да ядем храни като семейство и да уважаваме различията между отделните хора и храните, които растат на различни места.

Например спортистите и дори подрастващите тийнейджъри имат различни хранителни нужди от възрастните, които имат малко физическа активност. По същия начин, някой с високо кръвно налягане или диабет ще трябва да коригира храната си, за да помогне за справяне с тези състояния.

Културата на човека също оформя неговите хранителни предпочитания. В някои култури хората предпочитат пълномаслено мляко пред нискомаслено мляко, последното от които може да се препоръчва от определени насоки за хранене.

В други, парче ябълков пай всяка седмица през есента е традиция, особено когато ябълките се отглеждат на място. Този десерт съдържа повече калории под формата на захар и мазнини отколкото яденето на една ябълка сама по себе си.

Важното е как тези храни се вписват в цялостните хранителни навици на човека.

Вместо да се заяждаме с храни, които са важни за културата или традициите на хората, нека осъзнаем, че можем да съставим диети, които отговарят на правилата за хранене, без да проявяваме неуважение или да преследваме едно хранително вещество.

Въпреки това имате много повече гъвкавост с баланса на мазнините и въглехидратите. Така че, ако културите ще ядат само млечни продукти с високо съдържание на мазнини, ние трябва да уважаваме това. Те могат да извадят някои от тези калории от някъде другаде в диетата си.

През последните няколко десетилетия затлъстяването се е увеличило в Съединените щати, като много фактори допринасят за това сложно заболяване, включително диетични модели, физическа активност и индивидуални и обществени фактори.

Дали наистина приемът на фруктоза пречи на отслабването

Бяха предложени няколко модела, за да се обясни как приемът на храна допринася за затлъстяването, като например приемът на повече калории, отколкото се изгарят, и поглъщането на големи количества мазнини или въглехидрати.

Нов документ предлага тези различни модели да бъдат свързани заедно чрез един двигател на затлъстяването - фруктоза.

Авторите пишат, че тази естествено срещаща се захар може да накара клетките да навлязат в нискоенергийно състояние, стимулирайки повишен глад, прием на храна и други промени, които могат да доведат до наддаване на тегло.

Експертите обаче казват, че здравословната, балансирана диета може да е по-важна за управлението на теглото, отколкото отделянето на едно хранително вещество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com