Този корен намалява умората и болката в мускулите, повишава концентрацията

10258
Този корен намалява умората и болката в мускулите, повишава концентрацията
Снимка: iStock/Guliver

Женшенът е вещество, което може да бъде закупено от всяка аптека. Най-ценният компонент на женшена са гинсенозидите, които са отговорни за благоприятните за здравето ефекти на растението. 

Женшенът е растение от семейство Аралиеви. Първоначално се е срещало в Япония, Китай и Русия, но днес расте диво само в последните две страни. 

Освен това в Русия се смята за застрашено от изчезване растение. Това обаче не означава, че женшенът не може да бъде открит в други страни. Растението се култивира успешно по целия свят, включително и у нас. Важно е да му се осигурят подходящи условия. 
Женшенът обича топли, сенчести и защитени от вятъра места. Прекомерната слънчева светлина му вреди и може да доведе до загиване. 

Женшенът има изключително богата история. Веществото се използва в китайската медицина от повече от 4000 години. Не е чудно. Суровината на женшена е коренът, който съдържа цели 200 активни вещества. Наистина е трудно да се намери друго растение с толкова съвършен състав.

Женшен - здравословни свойства

Женшенът съдържа, наред с други неща, витамини, микроелементи, летливи ароматни съединения, пептидогликани и азотни съединения. Няма съмнение обаче, че най-ценната му съставка са тритерпеновите сапонини или женсенозидите. Това са уникални вещества, които се срещат само в женшена. Благодарение на тези вещества женшенът има изключително разнообразна употреба.  

Женшен - източник на енергия

Женшенът може да бъде отличен заместител на кафето. Той дава подобен тласък, но това не е само еднократен "удар", така че ефектът му продължава много по-дълго.

Женшенът може да се използва успешно и от спортисти и физически активни хора. Веществото не само добавя сила по време на интензивни тренировки, но действа добре и след упражнения. То намалява умората и болката в мускулите, които може да са били натоварени по време на тренировка.

Откриха растение, което значително намалява нивата на кръвната захар след хранене

Женшен за памет и концентрация

Гореспоменатите женсенозиди отлично окисляват мозъка, което оказва значителен ефект върху паметта и концентрацията. Проучванията показват, че 12-седмичен прием на женшен значително повишава активността на фронталния кортекс. 

В момента се провеждат и изследвания за използването на женшен за лечение на деменция и болестта на Алцхаймер. Някои от резултатите изглеждат обещаващи, но засега не е възможно да се докаже ефективността на женшена срещу гореспоменатите заболявания.  

Женшенът повишава либидото

При редовна употреба женшенът може да повиши либидото както при мъжете, така и при жените. При мъжете женшенът проявява и други свойства, поради което много често се среща в състава на лекарства за потентност. 

Женшенът помага при ерекция и може също така да увеличи броя на сперматозоидите в спермата и тяхната подвижност.

Женшен - имунитет

Женшенът е подходящ за добавяне и за подобряване на имунитета на организма. Това се дължи и на съдържащите се в него женсенозиди, които значително повишават устойчивостта към вирусни и бактериални инфекции. Друго предимство на тези тритерпенови сапонини е, че те повишават устойчивостта към стрес.

Не е истина колко полезен е ЖЕНШЕНЪТ

Женшенът помага в борбата със затлъстяването

По никакъв начин не е доказано, че редовният прием на женшен води до загуба на допълнително тегло. Въпреки това експертите не се съмняват, че това вещество може по някакъв начин да подпомогне загубата на тегло. 

Женшенът подобрява клетъчния имунитет, което спомага за намаляване на умората. Това може да открие ключова роля по време на физически упражнения, например. Други свойства на женшена, а именно способността му да понижава кръвната захар и да подобрява чревната микрофлора, също могат да окажат влияние върху подпомагането на намаляването на теглото. 

Важно е обаче да се отбележи, че връзката между женшена и евентуалното намаляване на теглото все още е обект на изследване.

Някои проучвания показват обещаващи резултати, като например проучване за добавяне на женшен при жени на възраст 40-60 години, което показва намаляване на индекса на телесната маса. 
Това обаче все още не е достатъчно, за да се направят категорични заключения по темата. В допълнение към гореспоменатите свойства женшенът може да прояви и ефекти като:  

- регулиране на нивата на холестерола,   
- предотвратяване на аритмия,   
- превенция на остеопорозата,   
- защита на черния дроб,   
- възстановяване след продължително боледуване,   
- облекчаване на симптомите на менопаузата,   
- подпомагане на лечението на диабет,   
- подобряване на външния вид на кожата,   
- потискане на косопада,   
- подобряване на настроението след употреба на твърде много алкохол.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com