Този зеленчук укрепва имунитета и сваля хорлестерола

3916
Този зеленчук укрепва имунитета и сваля хорлестерола
Снимка: iStock/Guliver

Зеленият грах има много здравословни свойства и е източник на ценни витамини и минерали. Наред с други неща, той съдържа фолиева киселина, която е важна за бременните жени. 

Освен това в него могат да се открият елементи като витамин С и желязо. Недостигът на тези елементи може да повлияе на цялостното функциониране на организма. Какви свойства има зеленият грах

Как изглежда зеленият грах?

Зеленият грах принадлежи към семейството на баклата: иначе представлява семена на незрял грах. Той има формата на малки, интензивно зелени топчета, които узряват в продълговати и плоски шушулки. 

Известен е в Европа още от Средновековието, а в наши дни е популярна добавка към много ястия и салати. Можете успешно да отглеждате този зеленчук в домашната си градина.

5 причини да ядем повече грах

Какво съдържа зеленият грах?

Зеленият грах е източник на много ценни витамини, включително А и С. Първият има положителен ефект върху зрението и предпазва от рак. Витамин С, от друга страна, е важен за имунната система, като по този начин предпазва организма от инфекции. 

Зеленчукът съдържа и желязо, което предотвратява развитието на анемия, а витамин С ускорява усвояването му от организма. Консумацията на зелен грах се препоръчва и за бременни жени. Това се дължи на фолиевата киселина, която е съставна част на този зеленчук. Тя спомага за правилното формиране на нервната система на бебето.

За какво помага зеленият грах?

Яденето на зелен грах се препоръчва на хора, които се борят с наднорменото тегло. Той е източник на фибри, които помагат за намаляване на наднорменото тегло. Освен това дава усещане за ситост, като по този начин намалява апетита. Това вещество също така регулира храносмилателната система и предотвратява запек. 

Тази грешка при сеенето на грах Ви пречи за богата реколта

Освен това витамин В3, който също се съдържа в зеления грах, намалява нивата на лошия холестерол. В резултат на това рискът от сърдечен удар или повишено кръвно налягане значително намалява. Заслужава си да се спомене и витамин К, който се съдържа в зеления грах и е важен за нашето здраве? Той увеличава усвояването на калция, който е важен градивен елемент за костите. Правилните нива на този витамин свеждат до минимум риска от остеопороза.

Как да ядем зелен грах?

Зеленият грах може да се консумира през цялата година, тъй като се предлага и в замразено или консервирано състояние. Разбира се, пресният зелен грах, събиран от средата на май до края на юни, е най-вкусен. 

Много хора използват този зеленчук за приготвяне на крем супи или охладители. Зеленчуковата салата със зелен грах е много популярна у нас. Можете да я консумирате и като самостоятелно ястие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com