5 причини да ядем повече грах

4910
5 причини да ядем повече грах
Снимка: iStock/Guliver

Грахът е една от най-вкусните и полезни бобови култури. И въпреки, че според ботаниката той е плод, то в кулинарията се използва като зеленчук, за приготвянето на различни и вкусни ястия. Грахът съдържа много полезни за човешкия организъм хранителни вещества, витамините С и К и витамините В1, В2 и В6, антиоксиданти, както и минералите желязо, цинк, калий, магнезий и фосфор и други. Той  е  с много приятен, маслен вкус и е чудесен за приготвянето на различни ястия, супи, гарнитури, пюрета, здравословни смутита и може да бъде добавен дори и в салати. Той е много полезен за здравето и затова е добре по-често да присъства в менюто ви. Днес ще ви изтъкнем 5 причини, за да го направите.

1.Здравето на човека, зависи в голяма степен от доброто състояние на имунната му система.  Тя ежедневно се нуждае от пълноценна и полезна храна, с която организма си набавя необходимите му витамини и минерали. Грахът е много полезен за поддържане на имунитета, заради съдържащия се в него витамин С. В едно с него, той сдържа и много антиоксиданти и витамин Е, които предпазват организма от инфекции и стимулират правилното функциониране на имунната система.

С този лесен трик веднага разбираме дали грахът в буркана е твърд или сладък и мек

Почти всеки обича да похапва грах. Тази бобова храна е много вкусна, а и полезна. От нея успяваме да извлечем протеини и редица други в...

2.Въпреки сладкия си вкус и високият си гликемичен индекс, граха има свойството да стабилизира нивата на кръвната захар в организма. Това се дължи на високото съдържание на сложни въглехидрати, фибри и протеини, които се освобождават бавно, увеличават чувството за ситост и така човек не се чувства гладен по-дълго време.

3.Грахът е много полезен и за очите. Съдържащият се в него витамин А ни предпазва от редица очни заболявания. Той е мощен антиоксидант, който има способността да поддържа зрението ни в много добро състояние.

4.Грахът е много полезен и за здравето на сърдечно-съдовата ни система. Съдържащите се в него калций, магнезий и калий са много ценни за добрата работа на сърцето, а фибрите спомагат за намаляване нивата на холестерола и подобряване функциите ва сърдечно-съдовата система. Ето защо, редовната консумация на грах ще намали риска от сърдечни заболявания и ще подобри функцията на кръвоносните съдове.

5.Фибрите са много полезни за цялостното поддържане и здраве на човешкия организъм. Високото им съдържание в граха води до редица ползи, защото те, освен че регулират нивата на кръвната захар и се грижат за сърцето и зрението, но и подобряват храносмилането и работата на стомашно-чревния тракт. Неразтворимите фибри, удължават  усещането за ситост и подобряват усвояването на съдържащите се в тях хранителни вещества.

Много бърза и много вкусна грахова супа!

Обикновено готвенето на грах отнема доста време, защото той трябва да бъде накиснат за няколко часа.  Точно и за това приготвянет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com