Учени ни казаха за какво помага маслото от магарешки бодил

9010
Учени ни казаха за какво помага маслото от магарешки бодил
Снимка: iStock/Guliver

Маслото от магарешки бодил, получено от семената на растението магарешки бодил (научно известно като Silybum marianum), се използва от векове поради потенциалните си ползи за здравето. Наситено с разнообразни биоактивни съединения, това масло е известно с терапевтичните си свойства и често се използва в природните средства и традиционната медицина. Ето някои ключови области, в които маслото от магарешки бодил може да окаже подкрепа:

Здраве на черния дроб

Маслото от бял трън е известно най-вече със своите хепатопротективни свойства. То съдържа флавоноиден комплекс, наречен силимарин, който действа като мощен антиоксидант и помага за защитата на чернодробните клетки от увреждания, причинени от токсини, замърсители и свободни радикали. Силимаринът също така подпомага регенерацията на чернодробната тъкан, като спомага за цялостното здраве и функция на този жизненоважен орган.

Детоксикация

Черният дроб играе ключова роля в детоксикацията, като филтрира и елиминира токсините от организма. Маслото от магарешки бодил подпомага процесите на детоксикация на черния дроб, като спомага за отстраняването на вредните вещества и насърчава по-здравословна вътрешна среда.

Изненадващите ползи за здравето от магарешкия бодил

Здраве на храносмилателната система

Маслото от бял трън се използва традиционно за облекчаване на храносмилателни проблеми като лошо храносмилане, подуване на корема и запек. То може да спомогне за подобряване на цялостното храносмилане и да подпомогне производството на жлъчка, която подпомага разграждането на мазнините и усвояването на хранителните вещества.

Здраве на кожата

Антиоксидантните свойства на маслото от магарешки бодил могат да повлияят благоприятно и на кожата. То спомага за неутрализирането на свободните радикали, като намалява оксидативния стрес и предпазва кожата от увреждане от околната среда. Смята се, че маслото от магарешки бодил подпомага здравето на кожата, като насърчава по-младежкия ѝ вид, справяйки се с проблеми като сухота, акне и възпаления.

Регулиране на холестерола

Силимаринът, съдържащ се в маслото от магарешки бодил, е изследван за потенциалния му ефект на понижаване на холестерола. Той може да спомогне за намаляване на нивата на LDL (лошия) холестерол, като същевременно повишава HDL (добрия) холестерол, което води до подобряване на сърдечносъдовото здраве.

Растения, които отблъскват кърлежите: те трябва да присъстват във всяка градина

Контрол на кръвната захар

Предварителни изследвания показват, че маслото от магарешки бодил може да подпомогне регулирането на нивата на кръвната захар. То може да поддържа инсулиновата чувствителност, което е от полза за хората с диабет или за тези, които са изложени на риск от развитие на това заболяване.

Противовъзпалителни ефекти

Противовъзпалителните свойства на маслото от магарешки бодил могат да облекчат различни възпалителни състояния, включително артрит и някои кожни заболявания като екзема и псориазис.

Антиоксидантна подкрепа

Маслото от магарешки бодил съдържа различни антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на клетките на организма от оксидативен стрес, който се свързва с хроничните заболявания и стареенето.

Важно е да се отбележи, че макар маслото от магарешки бодил да дава обещаващи резултати в тези области, са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере напълно неговото въздействие и да се установят оптимални насоки за дозиране. Както при всяка добавка или билково лекарство, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, преди да включите масло от бял трън в здравословния си режим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Какво да правите, ако кожата на пръстите ви се лющи: защо се случва това

Мехлем от сол и мед – за какво е толкова полезен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com