Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха къде "живее" параноята в мозъка

20 юни 2024, 17:23 часа

Често отхвърляна като ирационално или прекомерно чувство на загриженост, параноята се простира от много рационална способност да запазим разума си в хаотична среда.

Вижте още: Учени: Подсладител, свързан с риск от инфаркт и инсулт, е често срещана съставка в дъвки, бонбони и печени изделия

Способността да се адаптираме бързо може да ни запази живи, когато обстоятелствата се променят. В крайна сметка, обаче, заблудените вярвания в лошите намерения на другите могат да бъдат социално изолиращи, ограбвайки хората от способността им да поддържат здрави взаимоотношения и да задържат работа.

За да разберат по-добре защо някои мозъци образно скачат на сенките повече от други, екип от изследователи, ръководен от психиатрите от Йейлския университет Правийн Сутахаран и Съмър Томпсън, анализира резултатите от прост тест върху група мъжки маймуни резус макак и хора доброволци.

Наречен задача за вероятностно обратно обучение (PRL), тестът се въртял около избора на символ за шанс за награда – храна за маймуни и точки за хора.

Различните символи дават различни шансове за успех, така че при избор на три на екрана, субектът получава възможност да научи кой символ е най-вероятно да спечели награда.

Точно когато субектите си помислили, че са разбрали всичко след половината от тестовете, резултатите от пробите били обърнати, като най-щастливият символ изплаща награди по-рядко, а най-лошият символ се превърнал в оптималния избор.

Така че участниците трябва да разберат коя е най-добрата цел и когато има възприемана промяна в средата, участникът трябва да намери новата най-добра цел“, казва психологът от Йейл Стив Чанг.

Шест от 20-те макаци са били подложени на неврологична процедура преди това в отделни проучвания, които са засегнали или техните дорзални таламични ядра - регион, за който се смята, че играе роля в планирането, абстрактното мислене и организацията - или област в техния префронтален кортекс, участващ във вземането на решения .

Човешките доброволци, от друга страна, трябвало да попълнят въпросник с мисловна скала, за да оценят нивото на параноя, и второ проучване, за да определят признаци на всяка депресия.

Чрез анализиране на поведението на маймуните и хората преди и след превключването и сравняване на резултатите с тези от проучванията, екипът успя да прецени коя от възпрепятстваните области на мозъка може да повлияе на способността на маймуната да навигира хладнокръвно в нестабилната среда на игри .

Не само, че използвахме данни, в които маймуни и хора изпълняват една и съща задача, ние също приложихме един и същ изчислителен анализ към двата набора от данни“, казва психиатърът от Йейл Филип Корлет.

Данните показват както магноцелуларния медиодорзален таламус (MDmc) в дорзалното таламично ядро, така и местоположения в орбитофронталния кортекс (известни като области 11, 13 и 14 на Уокър) всички те са повлияли на поведението на маймуната след превключването на теста по съвсем различни начини.

Вижте още: Тези плодове и зеленчуци са бомба от пестициди: Ето как да ги отстраните

Сред тези с възпрепятствани зони на Уокър, внезапната загуба на награда имала малко влияние върху решенията им да сменят. Маймуните продължили да избират това, което смятат за „печелившия“ билет с безразсъдно изоставяне.

Въпреки че заблудите и актовете на параноя несъмнено са сложно поведение, включващо разнообразно мислене и различни области на мозъка, проследяването на линията между една конкретна област и нестабилното вземане на решения може да предостави информация за бъдещи проучвания, които могат да доведат до нови терапии или да ни помогнат да разберем по-добре как някои действия увеличават риска от психоза.

„Може би в бъдеще можем да го използваме, за да намерим нови начини за намаляване на параноята при хората“, казва Чанг.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес