Вечерята след 21:00 часа може да увеличи риска от инсулт с 28%

2128
Вечерята след 21:00 часа може да увеличи риска от инсулт с 28%
Снимка: iStock

Времето на хранене отдавна е обект на интерес в сферата на здравето и храненето. Последните изследвания показват потенциална връзка между времето на вечерята и повишения риск от инсулт. Според проучване, публикувано в European Heart Journal, яденето на вечеря след 21:00 ч. може да е свързано с 28% по-висок риск от инсулт.

Проучването, в което е участвала голяма група участници, е имало за цел да изследва влиянието на времето на хранене върху сърдечносъдовото здраве. Изследователите са събрали данни от над 50 000 участници, като са проследявали хранителните им навици и са наблюдавали здравните резултати в продължение на няколко години. Резултатите разкриват значителна връзка между храненето късно вечер и повишения риск от инсулт.

Учени: Не само от диабет, късната вечеря увеличава риска от това заболяване

Причините за тази връзка са многостранни. Един от ключовите фактори е циркадният ритъм на организма - вътрешният биологичен часовник, който регулира различни физиологични процеси. Късното нощно хранене нарушава естествения циркаден ритъм, което се отразява на способността на организма да метаболизира храната ефективно. Това нарушаване може да доведе до смущения в кръвното налягане, нивата на глюкозата и липидния профил, които са известни рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, включително инсулт.

Освен това късното нощно хранене често съвпада с нередовен сън. Лошото качество на съня и недостатъчната продължителност на съня са независимо свързани с повишен риск от инсулт. Комбинацията от хранене късно през нощта и недостатъчен сън може да създаде вредна синергия, която да допринесе за повишения риск, наблюдаван в проучването.

Освен това храненето късно през нощта често е свързано с нездравословен избор на храна. Хората са склонни да избират удобни, преработени и калорични храни по време на нощното похапване, което може да допринесе за увеличаване на теглото и развитие на метаболитни нарушения. Наднорменото телесно тегло и затлъстяването са утвърдени рискови фактори за инсулт, което допълнително подчертава потенциалните последици за здравето от вечерята след 21:00 ч.

Късна вечеря - плюсове и минуси

Макар че проучването дава ценни сведения за връзката между времето на хранене и риска от инсулт, изключително важно е да се вземат предвид индивидуалните различия и факторите на начина на живот. Не всеки, който се храни късно вечер, непременно ще бъде изправен пред повишен риск от инсулт, тъй като генетиката, цялостното хранене и други начини на живот също играят важна роля за сърдечносъдовото здраве.

Времето на вечерята изглежда е важен фактор за оценка на риска от инсулт. Късното вечеряне, особено след 21:00 ч., може да допринесе за повишен риск чрез нарушаване на циркадните ритми, въздействие върху качеството на съня и насърчаване на нездравословен избор на хранителен режим. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се установи причинно-следствената връзка и да се проучат потенциалните интервенции за намаляване на този риск. Лицата, загрижени за сърдечносъдовото си здраве, могат да извлекат полза от възприемането на по-здравословни хранителни навици и да дадат приоритет на последователния сън.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com