Витамини и минерали, които засилват метаболизма и са нужни за отслабване

3367
Витамини и минерали, които засилват метаболизма и са нужни за отслабване
Снимка: iStock/Guliver

Намаляването на теглото не е лесен и често е труден процес, който изисква включването на здравословна, балансирана диета и физическа активност. Ефектът често не се вижда много бързо, което ни кара да губим ентусиазъм и мотивация за действие. Някои витамини и минерали обаче могат да помогнат за успешното отслабване. Правилните им нива спомагат за ускоряване на метаболизма и увеличаване на изгарянето на мазнините. Кои витамини и минерали могат да помогнат в борбата със затлъстяването и наднорменото тегло?

Йод

За да бъде ефективна загубата на тегло, е важно да се осигури подходящ хранителен режим и физическа активност. Някои витамини и минерали обаче могат да помогнат за ускоряване на метаболизма и улесняване на изгарянето на мазнините. Сред тях със сигурност е йодът, който се използва от щитовидната жлеза за производството на хормони, отговорни за контрола на метаболизма и термогенезата. 
Недостигът на йод допринася за дисфункция на щитовидната жлеза и за намаляване на скоростта на биохимичния метаболизъм, което води до забавяне на обмяната на веществата. 

Дори леки колебания в количеството на отделяните хормони на щитовидната жлеза могат да направят много трудно поддържането на нормално телесно тегло. Йодът се съдържа главно в продуктите от морски произход, например в рибата, морските дарове и водораслите. Добре е да се знае, че усвояването на йода може да бъде затруднено от сулфоцианатите, които се съдържат в брюкселското зеле, карфиола, зелето и бобовите растения.

Учени откриха нов начин за бързо отслабване БЕЗ операции и гладуване

Холин

Когато отслабвате, е добре да се погрижите и за нивата на холин или витамин В4. Той спомага за по-доброто използване на мазнините, като ги разгражда на по-малки молекули и по този начин улеснява превръщането им в енергия. 

Холинът има положителен ефект и върху функцията на черния дроб, а недостигът му води до натрупване на холестерол и триглицериди в този орган и до неговата стеатоза. Най-добрите източници на холин са яйцата (по-точно жълтъкът), черният дроб и други карантии, пшеничният зародиш, ядките, рибата и бобовите растения.

Други витамини от група В

Повечето витамини от група В оказват положително влияние върху метаболизма. Те участват в много от биохимичните трансформации в организма и са необходими за храносмилането на въглехидратите, протеините и мазнините. 

Осигуряват правилното им оползотворяване като източник на енергия и предотвратяват натрупването на запаси под формата на мастна тъкан. Някои витамини от група В осигуряват и правилната секреция на хормоните на щитовидната жлеза, чиито твърде ниски нива водят до по-бавен метаболизъм. Витамините от група В се съдържат в месото, пълнозърнестите продукти, ориза, млечните продукти, яйцата, ядките и семената. Съдържат се и в плодове и зеленчуци като грозде, ябълки, банани, диня, спанак, картофи и тиква.

Ако сте над 50 години, спазвайте тези 4 съвета за бързо отслабване

Витамин D

Витамин D също е важен за организма, тъй като повишава имунитета, улеснява усвояването на калция и укрепва костите. Този витамин е много полезен и за метаболизма и телесното тегло. 
Проведените досега проучвания показват, че хората с наднормено тегло и затлъстяване страдат от недостиг на витамин D. Приемането на добавки с това вещество или продукти, които го съдържат, може да помогне за изгарянето на телесните мазнини. Най-добрият източник на витамин D е слънчевата светлина, поради което много хора страдат от недостиг на този витамин. Той може да се намери и в продукти като масло от черен дроб на треска, морска риба и яйчен жълтък.

Магнезий

Магнезият играе важна роля за поддържането на желаното тегло. Без него не могат да се осъществяват биохимичните реакции, при които се освобождава енергия в организма. 

Наред с други неща, той участва в контрола на нивата на глюкозата в кръвта, регулирането на кръвното налягане и поддържането на гладкото функциониране на нервната система. Необходим е за нормалната скорост на метаболизма и производството на енергия. Магнезият има благоприятен ефект върху мускулите, затова е особено важно да се грижите за нивата на магнезий, ако сте физически активни. Най-много магнезий се съдържа в бананите, картофите, спанака, ядките и семената или бобовите растения. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com