Възможните здравословни рискове от вашия стар матрак

1036
Възможните здравословни рискове от вашия стар матрак
Снимка: medico.bg

Не съществува конкретен срок на годност за матрака изобщо. Едно обаче е сигурно: когато вашият матрак остарее, ще го разберете. Той започва да става неудобен, почистването – дори с използването на професионални услуги – граничи с невъзможното, а освен това на допир не се усеща толкова мек и комфортен.

Нещо повече – специалистите от medico.bg са категорични, твърдейки, че твърде стар матрак, който продължава да се използва активно, причинява редица здравословни рискове за своя притежател. Какви точно са те, ще разберете в следващите редове.

Старите ортопедични матраци започват да губят специалните си свойства

Потребителите със ставни заболявания, шипове във врата и други здравословни проблеми често прибягват до инвестирането в удобен и качествен ортопедичен матрак. С напредването на времето обаче той започва да губи своята основна функция – да облекчава симптоми като болка, усещане за скованост, събуждане със схващане. За съжаление, продължителното му използване може да доведе до рецидив на клиничната картина, която до този момент е била третирана и лекувана с въпросния продукт.

Степента на удобство на анатомичния матрак намалява с всеки изминал ден

А с това се увеличава възможността от поява на всички онези заболявания и симптоми, които изброихме по-горе. Имайте на предвид, че всички съвременни матраци са от анатомичен тип. Добра идея да удължите това им качество във времето е да заложите на топ матрак. Той ще ви отпусне, така да се каже, кредит от няколко месеца или година-две, през които да съберете средства за нов матрак.

Влошаване на здравословното състояние при наличие на астма

Специалистите най-често съветват потребителите с астма и респираторни проблеми да залагат на така наречените антибактериални матраци. Те често имат специални вложки от сребърни нишки или „добавената стойност“ на алое вера гел, внедрен в отделните слоеве. Ролята им е да облекчават симптомите при астма. С годините обаче тези качества намаляват. Нещо повече – обикновеният поостарял матрак също може да влоши симптомите при бронхиална и хронична астма.

Внимание: акарите обожават старите матраци

Ако трябва да си избират къде да се заселят, ще предпочетат матрак, използван поне 10 години. Той има незабележими дупки, вече не притежава никакви защитни слоеве и е изключително уютен и гостоприемен към тях. Сами по себе си акарите водят до следните рискове за вашето здраве (освен че борбата срещу тях е доста продължителна и трудна): алергични реакции, кожни проблеми, респираторни усложнения, отключване на астма, синузит и други хронични заболявания, засягащи горните дихателни пътища.

Най-честите рискове от стария матрак: екзема и болки в кръста

Според експертите по сън на всеки двама от четирима притежатели на стар матрак се отключва един от тези здравословни проблеми. За съжаление, в 45% от случаите дори се наблюдават и двата симптома. Притеснителното от дерматологична гледна точка е фактът, че при екзема и друг кожен проблем в следствие на вече некачествения матрак, потребителят рядко осъзнава каква е реалната причина за нея. Добрата новина е, че при болки в кръста по-често се усещаме откъде идват проблемите ни. Това означава, че наличието на двата най-срещани симптоми от спане на лош и стар матрак, е основание за неговата смяна възможно най-скоро.

Ако смятате, че и вашите матраци у дома вече не са годни да изпълнят основните си функции, заповядайте в Медико, където ви очаква огромно разнообразие от първокласни продукти за сън на отлични цени.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com