Възможно ли е да се коригира токсична връзка

2386
Възможно ли е да се коригира токсична връзка
Снимка: iStock

Много хора приемат, че токсичните връзки са обречени, но това не винаги е така.

Решаващият фактор? И двамата партньори трябва да искат да се променят. Ако само единият партньор е готов да инвестира в създаването на здрави модели, за съжаление има малка вероятност да настъпи промяна.

Двойките зодии, които трудно делят общ покрив и често се карат

Няколко признака, че може да успеете да решите нещата заедно:

Приемане на отговорност

Ако и вие, и вашият партньор знаете, че връзката ви се бори и искате да я подобрите, вие сте на прав път.

Признаването на минали поведения, които са навредили на връзката, е жизненоважно и от двете страни. Отразява интерес към самосъзнание и самоотговорност.

Казано по друг начин, и двамата партньори трябва да приемат своята роля в приноса към токсичността, от негодувание до ревност до неизказване на притеснения и разочарования.

Желание за инвестиране

Готови ли сте и вие, и вашият партньор да инвестирате в подобряване на връзката? Това е добър знак.

Това може да се прояви чрез интерес към задълбочаване на разговорите или отделяне на редовни блокове от време за прекарване на качествено време заедно.

Преминете от обвиняване към разбиране

Ако и двамата успеете да насочите разговора далеч от обвиненията и повече към разбиране и учене, може да има път напред.

Например, вместо да кажете „Ти си виновен“ или „Винаги правиш X“, можете да опитате „Мисля, че не се разбрахме добре, така че нека опитаме отново“ или „Разбирам защо се чувстваш стресиран и разстроен – как можем ли да работим върху това заедно?“

Тези комуникационни техники могат да помогнат

  • Отвореност към външна помощ

Понякога може да имате нужда от помощ, за да върнете нещата в правилния път, или чрез индивидуално консултиране, или чрез консултиране на двойки.

Не е срамно да получите професионална помощ за справяне с последователни проблеми във връзката. Понякога не можете да разберете всичко, което допринася за токсичността във връзката, а консултантите по връзките са обучени да предлагат неутрална гледна точка и безпристрастна подкрепа.

Те могат също така да ви научат на нови стратегии за адресиране и разрешаване на конфликти, което улеснява създаването на по-здравословни модели, които остават в сила.

Любовна караница: Кои зодии най-трудно си пасват в любовта?

  • Как можем да продължим напред

Възстановяването на токсична връзка ще отнеме време, търпение и усърдие. Това е особено вярно, като се има предвид, че повечето токсични връзки често възникват в резултат на дългогодишни проблеми в настоящата връзка или в резултат на неразрешени проблеми от предишни връзки.

Тези стъпки могат да ви помогнат да обърнете нещата.

  • Не се спирайте на миналото

Разбира се, част от възстановяването на връзката вероятно ще включва справяне с минали събития. Но това не трябва да бъде единственият фокус на вашата връзка напред.

Устоявайте на изкушението постоянно да се връщате към негативни сценарии, тъй като това може да остави и двама ви напрегнати, разочаровани и по същество да се върнете оттам, откъдето сте започнали.

  • Гледайте на партньора си със състрадание

Когато откриете, че искате да обвинявате партньора си за всички проблеми във връзката, опитайте се да направите крачка назад и да погледнете потенциалните мотиватори зад тяхното поведение.

Преминали ли са наскоро през труден период на работа? Някаква семейна драма тежи ли им в ума?

Тези предизвикателства не извиняват лошото поведение, но могат да ви помогнат да разберете по-добре откъде идва.

Имайки предвид и вашите собствени приноси. Склонни ли сте да се отдръпнете, когато сте разстроени, вместо да споделите притесненията си? Критикувате ли партньора си, ако не върши домакинската работа по начина, по който предпочитате? Тези навици също могат да играят роля.

  • Започнете терапия

Откритостта към терапия може да бъде добър знак, че възстановяването на връзката е възможно. За да помогнете на връзката да продължи напред обаче, всъщност ще трябва да се свържете, за да насрочите тази първа среща.

Въпреки че консултирането на двойки е добра отправна точка, индивидуалната терапия може да бъде полезно допълнение. Индивидуалната терапия предлага безопасно пространство за изследване на проблемите с привързаността и други фактори, които могат да допринесат за проблемите във връзката. Освен това ви помага да получите повече представа за токсичното поведение спрямо обидното.

  • Намерете подкрепа

Независимо дали решите да опитате терапия, потърсете други възможности за подкрепа

Подкрепата може да включва например разговор с близък приятел или доверен ментор.

  • Практикувайте здравословна комуникация

Обърнете специално внимание на това как говорите помежду си, докато поправяте нещата. Бъдете нежни един с друг и се опитайте да избегнете сарказъм и дори леки караници.

Също така се съсредоточете върху използването на изявления „Аз“, особено когато говорите за проблеми във връзката.

Например, вместо да кажете „Ти не ме слушаш какво ти говоря“, можеш да кажеш „Чувствам се наранен, когато извадиш телефона си, докато говоря, защото ми създава впечатлението, че това, което казвам, няма значение.”

  • Бъдете отговорни

И двамата партньори трябва да признаят своята роля в насърчаването на токсичността.

Това означава идентифициране и поемане на отговорност за собствените ви действия във връзката. Това също означава да се ангажирате да присъствате и да сте ангажирани по време на трудни разговори, вместо да избягвате тези дискусии или да се отчитате мислено.

  • Лекувайте индивидуално

Важно е всеки от вас индивидуално да определи какво ви трябва от връзката и къде са вашите граници.

Дори ако чувствате, че вече знаете вашите нужди и граници, струва си да ги прегледате отново и след това да ги споделите с партньора си.

Разговорът през границите е добра първа стъпка. Не забравяйте обаче, че границите са гъвкави, така че е важно да продължите да ги обсъждате, тъй като те се променят с времето

Процесът на възстановяване на повредена връзка предлага добра възможност за преоценка на това как се чувствате относно определени елементи на връзката, от комуникационни нужди до физическа интимност.

  • Задръжте място за промяната на другия

Не забравяйте, че нещата няма да се променят за една нощ. През следващите месеци работете заедно, за да бъдете гъвкави и търпеливи един към друг, докато растете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com