Възможно ли е измерване на кръвна захар само с игла и конец?

13503
Възможно ли е измерване на кръвна захар само с игла и конец?
Снимка: iStock

Обикновено измерването на кръвната захар е част от пакета изследване на кръвта и част от задължителния профилактичен преглед, който всеки здравноосигурен пациент трябва да извърши поне веднъж годишно съвместно с личния си лекар.

Диабетиците обаче, както и пациенти, страдащи от редица хронични заболявания, се нуждаят от системен и дори ежедневен контрол на кръвната захар. Тази необходимост е в основата на появата на пазара на уреди, с които лесно всеки сам може да следи нивата на кръвната си захар, за да предприеме своевременни мерки при показатели, неотговарящи на необходимите.

Цените са различни – от достъпни за всеки джоб до по-скъпи и професионални апарати, като повечето са свързани с използването на технологии, свързани с убождане и взимане на капка кръв, макар да има и по-съвременни решения, неизискващи такова, като неинвазивните глюкомери, които се радват на голямо внимание.

Съществена част от лечението на диабета и от профилактиката на заболяването е свързана с поддържането на кръвната захар в нормални граници. За страдащите от диабет ежедневният контрол е от ключово значение, което прави домашните уреди, отчитащи нивата на захарта в кръвта, от особено важен фактор за протичането на заболяването и изхода от него.

Ежедневният контрол помага и да се избегнат тежките усложнения от диабета. А възможно ли е да се направи измерване на кръвна захар само с игла и конец, без да се нуждаете от специален уред? Има ли „бабини трикове и техники“, народни средства, с които да определите под контрол ли е вашата кръвна захар?

Измерване на кръвна захар само с игла и конец – познавате ли този метод?

Съществува простичък метод за ориентиране какво ни е кръвното налягане с използването не на апарат, а чрез конец, линия и игла. Следователно не трябва да ни учудва, че по подобен начин можем да следим и нивата на кръвната си захар.

От какви храни се повишава най-много кръвната захар?

Подобен тест, свързан с измерване на кръвна захар само с игла и конец, не следва да бъде 100% критерий за взимане на решения относно здравето, както и да се разчита само и единствено на него, но заедно с наличието на характерна за висока кръвна захар симптоматика, следва да се възприема като червена лампичка за среща с личния лекар и последваща диагностика.

За теста са ви нужни конец с дължина от точно 20 см., игла и линия, която е поне 10 см. Конецът се вдява на иглата, след което иглата се движи равномерно, висяща на конеца, над линията, поставена легнала на равна повърхност. Там, където започне да се върти или да се клати иглата, се отчита резултат. Ако това се е случило на 6 см. от началото на линията на гладно или на около 8 см. от началото на линията след нахранване, то кръвната захар е нормална.

Други цифри, различни от 6 и 8, сочат промени в нивата на кръвната  захар, които са неблагоприятни за здравето. Вероятно тайната на теста е свързана с треперенето на ръцете като симптом на промени на нивата на захар в кръвта. Има и множество други симптоми, които също могат да ви помогнат да определите дали кръвната ви захар е нормална, или следва да се консултирате с лекаря си.

Кръвна захар на гладно - каква е нормата

Симптоми на висока кръвна захар

Високите нива на кръвна захар, известни като хипергликемия, са опасни за здравето особено ако се задържат за дълъг период от време. Ако нивата на кръвната захар са прекалено високи, не са изключени животозастрашаващи усложнения – диабетна кетоацидоза, тежка дехидратация, причинена от опитите на тялото да се отърве от излишната захар и др. Възможни са и трайни увреждания на очите, нервите, бъбреците и кръвоносните съдове. Симптомите, които сочат високи нива на кръвната захар, са:

  • повишена жажда и сухота в устата,
  • често уриниране и повтарящи се инфекции, свързани с пикочните пътища като цистит,
  • хронична умора, която не отшумява след почивка,
  • замъглено зрение,
  • отслабване, което не е резултат от промени в диетата, начина на хранене и тренировка.

Имайте предвид обаче, че не следва да разчитате само на симптомите, ако страдате от диабет. Симптомите на хипергликемия при пациентите с диабет обикновено се развиват бавно в продължение на няколко дни или седмици, а в  някои случаи може да няма симптоми, докато нивата на кръвната захар не станат прекалено високи. Така че, ако имате съмнения относно здравословното си състояние, консултирайте се с лекаря си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

Зодиите, които често се влюбват от пръв поглед

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

На тези зодии им се налага да се борят за любовта си

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

7-те най-добри храни за черния дроб

Зодиите, които умеят да лекуват по природа

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

4 зодии, които имат най-привлекателната форма на устните

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com