За какво се пие чай от смокинови листа - трябва всеки да знае това!

128588
За какво се пие чай от смокинови листа - трябва всеки да знае това!
Снимка: iStock

Различни ендокринолози казват, че липсват доказателства за тезата как чаят от смокинови листа бил „чудотворно лекарство“ срещу диабет, триглицериди и висок холестерол.

Проф. Жоао Сержио Невеш, ендокринолог в болничния университетски център „Сао Жоао“ и преподавател във Факултета по медицина на Университета в Порто, обяснява следното. 

„Когато нещо е прекалено хубаво, за да е истина, трябва да внимаваме. Това е само един пример от многото естествени вещества, които се рекламират като силно въздействащи върху различни заболявания. Научните доказателства в този смисъл са всичко друго, но не и солидни“. Експертът също така предупреждава, че проучванията, проведени по темата, са предимно върху животни и използваните дози на чая от смокинови листа не може да се приложат механично върху хора.

Не е за вярване колко приложения имат смокиновите листа

Според Луиш Гардет Корейa, ендокринолог в Португалската асоциация за защита на диабетиците (APDP) и президент на фондацията „Ернесто Рома“, консумацията на този чай носи „незначителни ползи“, които „нямат капацитета да се използват като лекарство“.

Важно е да се подчертава винаги, че замяната на лечението, препоръчано и предписано от лекари и други здравни специалисти, с този тип терапия може да доведе до усложнения. Затова всеки, който иска да пробва подобни лекове, е нужно да се консултира винаги с лекар и да разбере дали има някакви свързани рискове - понеже някои чайове могат да взаимодействат с лекарства и да променят техния начин на въздействие.

Това са сложни, многофакторни заболявания, които винаги изискват професионално наблюдаван подход. Диабетът, в частност, не може да се лекува първоначално само с диетични и алтернативни промени. Важното, което се препоръчва за лечение на диабет – както за диабет тип 1, също за диабет тип 2, е разнообразна диета, която е богата на зеленчуци и включва също плодове. Но да се отчита фактът, че в плодовете има захар и по тази причина би трябвало да се консумират в умерени количества. Диетата трябва също така да съдържа различни източници на животински протеини - риба или месо, за предпочитане нетлъсто, или белтъчини от растителен произход.

Колкото до физическите упражнения, идеалното е да практикувате умерена до интензивна активност за 150 минути седмично минимум. Трябва да се избягва заседнал начин на живот, тоест седене или стоене неподвижно за дълги периоди. Препоръчва се на всеки 40 до 60 минути човек да става и да се разхожда поне три до пет минути.

Разбира се, чай от смокинови листа може да се пие като алтернативно помощно средство – но е грешка да се разчита на него като лекарство.

Сдъвчете 2 смокинови листа и вижте какво ще се случи

Също така, ако сте човек с нисък сърдечно-съдов риск, първата мярка за контролиране както на високия холестерол, така и на високите триглицериди, може да бъде промяна в начина на живот.

За много хора е достатъчно да направят правилен избор на храна, съобразен с техните нужди, комбинирайки това с увеличаване на физическата активност.

Друг случай са хората, за които рискът е много висок.

Например, които вече са претърпели инфаркт или инсулт. При тях е необходимо да се попречи за повишаването на холестерола, което ще засили риска от повторна поява на подобни инциденти. Затова такива хора е нужно да направят промени в режима си на хранене и физическа активност, но също така да започнат да приемат лекарства веднага, за да намалят рисковете за повторно възникване на едно от тези събития.

В подобни случаи чаят от смокинови листа може само да помогне.

Внимание! Тази статия предоставя само информация, но не и медицинско указание. Допитвайте се до специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com