Забравете за скъпите препарати, ето как да изчистите котления камък

18337
Забравете за скъпите препарати, ето как да изчистите котления камък
Снимка: iStock/Guliver

Невинаги имаме възможност да си купуваме скъпи препарати за премахване на котлен камък. Освен това при използването на силни химични вещества съществува известен риск от проява на алергична реакция, особено що се отнася до по-чувствителната детска кожа. Тези покрити с котлен камък отлагания се натрупват бързо върху кухненското обзавеждане, банята, тръбите и приборите. Отлагат се и на места, където невинаги може да ги забележим (например на нагревателя на чайника, бойлера, пералнята или съдомиялната машина), което ги прави по-малко енергийно ефективни. Затова ви предлагаме да използвате следните трикове с лимон (обикновена лимонена киселина, лимонтузу), оцет или сода, за да се справите с упоритите замърсявания, причинени от отлагането на котлен камък.

Почистете котления камък с оцет и вода 

Как да почистите кранчетата и мивката с оцет и вода?

Смесете в спрей бутилка оцет с вода в съотношение 1:1 и напръскайте върху плочки, мивки, вани и кранове, за да премахнете варовика. Винаги след това изплакнете обилно с вода. При натрупване на котлен камък около кранчето на мивката накиснете кърпа в разтвора с оцет и я увийте около кранчето, след което оставете за няколко часа или за една нощ да престои. Може да се наложи да потъркате малко, за да премахнете всички остатъци. Не използвайте сместа върху посребрени или позлатени кранчета, тъй като киселината в оцета може да ги повреди.

Как да почистите банята с оцет и вода?

Напръскайте банята с този разтвор за една нощ, след което изплакнете обилно с вода и потъркайте, където е необходимо, за да премахнете останалия варовик. Отлаганията върху плоски повърхности (примерно плочките в банята) обикновено се отстраняват по-лесно. Напръскайте с разтвора от оцет и оставете за няколко минути, преди да изтъркате и изплакнете.

Как да почистим кана или чайник с оцет и вода?

Друг начин за почистване на чайник е да го напълните със смес от вода и оцет (1:1) и да го оставите да се накисне за една нощ. На сутринта варовикът ще се е утаил. Изплакнете обилно, за да премахнете остатъчната миризма на оцет. При почистване на кафемашини, добавете разтвора на оцет в отделението за вода, пуснете машината (без кафе) и повторете процеса два пъти като сменяте водата с чиста.

Как да отстраните варовика по електрическата кана с оцет и вода?

За да се справим с неприятния бял слой по електрическата кана, която използваме ежедневно, е достатъчно да приложим следния трик. Напълнете каната с вода и оцет отново в съотношение 1 към 1. Пуснете я да загрява както обикновено до завиране на водата, след което оставете разтвора да изстине в нея. Накрая го излейте и изплакнете няколко пъти с чиста вода. Готово! Вашата кана ще заблести като нова.

Как да почистим котления камък от миялната машина с оцет и вода?

Има няколко начина за рязане на диня, а вие го правите по най-трудния

Динята е пълна с вода (около 92%), но и с много ценни хранителни вещества. Всяка хапка от нея съдържа значителни нива на витамини A, B6...

За почистване на миялна машина изсипете оцетния разтвор в основата на машината. Освен премахването на варовика, това ще ви помогне да освежите уреда.

Сода и оцет срещу котлен камък

Котленият камък в банята е сериозен проблем, който измъчва всяка домакиня. Ето как бихте могли да се справите с него, без да давате излишни пари за препарати. В 250 мл хладка вода добавете 2 супени лъжици ябълков оцет и 1/2 супена лъжица сода бикарбонат. Нанесете сместа на проблемните места, оставете я да действа около 15 минути и забършете с памучна кърпа.

Как да премахнем котления камък от кана или чайник със сода и оцет?

При по-голямо количество котлен камък в чайника или каната може да използвате и друг метод. Напълнете съда със слаб разтвор на оцет и вода и го загрейте до кипване. След това се оставете да действа още 15-20 минути. Миризмата на оцет ще премахнете, като изплакнете с чиста вода 2-3 пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com