Загубата на зрение: Кои четири храни могат да доведат до пълна слепота?

5844
Загубата на зрение: Кои четири храни могат да доведат до пълна слепота?
Снимка: Paul Diaconu / Pixabay

Загубата на зрение подкопава качеството на живот, правейки дори простите задачи доста обременяващи. Въпреки че зрението ви има тенденция да отслабва с напредване на възрастта, хранителният ни режим може да ускори този спад и в някои случаи да го влоши. Според Шарън Коупланд от Feel Good Contacts има четири храни, които могат да стимулират развитието на свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD). Тя може да доведе до "пълна слепота".

Загубата на зрението е жертва на процеса на стареене, но може да бъде и стимулирана от лоши хранителни решения. Това твърди оптика Шарън Коупланд от Feel Good Contacts. Тя подчертава опасностите, които крият конкретни елементи в скорошно интервю. Г-жа Коупланд казва следното: „Излишните количества силно подсладени храни и рафинирани въглехидрати (обикновено се появяват в западните хранителни режими) могат да причинят загуба на зрението“.

Някои от най-лошите рафинирани въглехидрати включват бял хляб и тестени изделия, както и силно подсладени храни, като кетчуп и газирани напитки, казва тя.

Витаминът, който е отговорен за доброто ни зрение

Горните виновници се усвояват бързо, което води до повишаване на кръвната захар, обяснява г-жа Коупланд.

"Това повишаване на кръвната захар може да доведе до развитие на свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD), което причинява увреждане на ретината." Според г-жа Коупланд AMD причинява слепота в централното зрително поле и в крайна сметка може да доведе до "пълна слепота".

Тя продължава така: „Твърде многото скокове на кръвната захар могат да причинят диабет тип 2. Тези с диабет могат да развият диабетна ретинопатия, която може да причини проблеми с очите ви. „Колкото по-дълго кръвната захар остава неконтролирана при хората с диабет, толкова по-голям е шансът да развият проблеми с очите си.“

Според г-жа Копланд други типични западните храни, които могат да увредят очите ви, включват преработени меса, като колбаси, бекон, шунка и деликатеси. "Тези преработени меса съдържат много сол. Излишната сол (както и кофеин) в диетата може да доведе до високо кръвно налягане."

Както оптичката обяснява, хипертоничната ретинопатия може да е резултат от високо кръвно налягане и да причини увредени кръвоносни съдове в ретината.

В доклад за случай, публикуван в Annals of Internal Medicine, много от тези страхове се сбъдват.

Тийнейджър ослепява след години на хранене с нездравословна храна.

Откритието кара очните лекари в Бристол да предупредят за опасностите от „претенциозното хранене“, след като са се погрижили за младия мъж, чието състояние се влошава прогресивно до точката на непоправима слепота.

Качество на зрението: Защо виждаме двойно и колко опасно е това?

Изследователи от очната болница в Бристол, Обединеното кралство, съобщават за случай на 14-годишен пациент, който за първи път посещава семейния си лекар, оплаквайки се от умора. Освен че е обявено за „придирчив човек“, момчето има нормален индекс на телесна маса (ИТМ) и не е приемало лекарства. Тийнейджърът признава, че откакто е напуснал основното училище, се е хранил основно с пържени картофи, чипс, бял хляб и преработено месо.

Въпреки че има нормален ИТМ и не е приемал никакви лекарства, тестовете установяват, че тялото има дефицит на витамини с ниско ниво на витамин В12 и макроцитна анемия - състояние, което води до по-големи от нормалното червени кръвни клетки.

В медицинския доклад се казва, че в резултат на това са му били поставени инжекции с B12, дадени са му добавки и са му предписани диетични съвети, но той не се е придържал към препоръчаното лечение.

Година по-късно младият мъж се върнал в болницата, тъй като имал известна загуба на слуха и влошено зрение, но лекарите не могли да намерят причина. До 17-годишна възраст „зрението на пациента се е влошило прогресивно, до степен на слепота“, се казва в доклада.

Момчето признава, че избягва храни с определена текстура и е ял едни и същи нездравословни храни повече от десетилетие. Проучвайки допълнително храненето, лекарите открили дефицит на витамин В12 и витамин D, намалена минерална плътност на костите, ниски нива на мед и селен и високо ниво на цинк.

"До момента, в който състоянието му е диагностицирано, пациентът е имал трайно увредено зрение."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com